Πώς να αντιμετωπίσετε τον έρπη στα παιδιά

Ο έρπης δεν έχει θεραπεία μέχρι και σήμερα και είναι σχετικά σπάνιος στα παιδιά. Ωστόσο, σ' αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να τον αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού στα παιδιά.
Πώς να αντιμετωπίσετε τον έρπη στα παιδιά
Mario Benedetti Arzuza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Πώς να αντιμετωπίσετε τον έρπη στα παιδιά. Ο έρπης στα παιδιά προκαλείται από τον ιό του έρπητα.

Πριν από μερικές δεκαετίες, δεν ήταν πολύ συχνός στα παιδιά. Όμως, τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να εμφανίζεται συχνότερα. Ίσως εξαιτίας των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά σήμερα.

Μέχρι στιγμής, ο έρπης δε θεραπεύεται, αλλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά του. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο ιός βρίσκεται σε αδράνεια καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου, μέχρι να ενεργοποιηθεί από κάποιο ερέθισμα.

Ποιοι είναι οι τύποι του ιού του έρπητα;

Πώς να αντιμετωπίσετε τον έρπη στα παιδιά

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι του ιού του έρπητα. Εξαρτάται από την επίδραση που έχει στο κάθε άτομο και στο ποια άτομα επηρεάζει. Τα συμπτώματα και οι περιοχές στις οποίες βρίσκεται, διαφέρουν.

Παρακάτω, θα σας δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Απλός Έρπης 1 (HSV-1)

Αυτός ο ιός είναι ένας από τους πιο κοινούς που επηρεάζουν τα παιδιά. Προκαλεί πληγές γύρω από το στόμα και στο πρόσωπο.  Μπορεί να προκαλέσει στοματικά έλκη ή φλύκταινες. Μεταδίδεται από άμεση επαφή και γενικά δεν εμφανίζει συμπτώματα αρχικά.

Απλός Έρπης 2 (HSV-2)

Είναι επίσης γνωστός ως έρπης των γεννητικών οργάνων. Εμφανίζεται γύρω από τα γεννητικά όργανα και δεν εμφανίζεται σε παιδιά συνήθως, αν και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις. Μεταδίδεται συχνότερα από τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, στην περίπτωση των παιδιών, δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστεί εξαιτίας σεξουαλικής κακοποίησης.

Έρπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας, όπως και η ανεμοβλογιά, προκαλείται από τον ιό Varicella Zoster (έρπης ζωστήρ). Γι’ αυτό, θα πρέπει να έχετε περάσει ανεμοβλογιά πριν αρχίσετε να υποφέρετε από αυτό το είδος έρπη. Ο ιός βρίσκεται σε αδράνεια για χρόνια και το άτομο γίνεται περισσότερο ευάλωτο όσο μεγαλώνει.

Ο έρπης ζωστήρας, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο στα παιδιά. Σε περιπτώσεις όπου έχει αναπτυχθεί σε παιδιά, τα συμπτώματα είναι πολύ ελαφριά και εξαφανίζονται γρήγορα. Ανεξαρτήτως, θα πρέπει και πάλι να λάβετε τα μέτρα σας καθώς ο έρπης ζωστήρας είναι πολύ μεταδοτικός. Αν το παιδί σας έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ο ιός μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον έρπη στα παιδιά

Ο συχνότερος τύπος, ο έρπης (HSV-1), προκαλείται από την απευθείας επαφή με μολυσμένο δέρμα, το σάλιο, ή κρατώντας κάποιο αντικείμενο το οποίο προηγουμένως ακούμπησε κάποιος με μόλυνση. Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται υπό τη μορφή φουσκαλών στα χείλη και τα ούλα. Το παιδί σας ίσως να έχει πυρετό, πονόλαιμο, και πρησμένους αδένες.

Αυτά τα σημάδια εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε ώστε να μειώσετε τη δυσφορία. Αντιϊκά φάρμακα, τοπικής χρήσης ή σε μορφή χαπιών, μειώνουν την ένταση και τη διάρκεια των πρώτων σταδίων. Η ακικλοβίρη, η βαλακικλοβίρη, και η φαμσικλοβίρη χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία.

Επιχείλος έρπης, φουσκάλες

Η εφαρμογή παγοκυστών μπορεί να προσφέρει αναλγητική δράση και να μειώσει τη φαγούρα που προκαλούν οι φουσκάλες. Επίσης, τα κρύα ροφήματα και οι κρύες τροφές όπως τα παγωτά μπορούν να μειώσουν τον πόνο γύρω από τα χείλη και να βοηθήσουν στην αποφυγή της αφυδάτωσης. Θα πρέπει επίσης ν’ αποφεύγετε τη χρήση κιτρικών ή όξινων τροφών, καθώς ερεθίζουν τις φουσκάλες.

Ένας παιδίατρος ίσως γράψει κάποιο αναλγητικό όπως η παρακεταμόλη αν το παιδί σας έχει συνεχή πόνο ή δυσφορία, σε σημείο που το αποτρέπει από το να φάει. Βεβαιωθείτε πως το παιδί σας ξεκουράζεται αρκετά. Η ξεκούραση και η αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων θα βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάρρωση.

Αν το παιδί σας δείξει συμπτώματα απλού έρπη 2 (HSV-2), ή έρπη ζωστήρα, σας συμβουλεύουμε να μην τα αντιμετωπίσετε στο σπίτι. Μπορούν να υπάρξουν επιπλοκές. Ομοίως, πριν αρχίσετε τη θεραπεία του απλού Έρπη 1 (HSV-1), συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο ώστε να σας γράψει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Πώς να μειώσετε τη μετάδοση του ιού του έρπη στα παιδιά

Αν και ο έρπης στα παιδιά δεν είναι κάτι συνηθισμένο, θα πρέπει να δοκιμάσουμε να κάνουμε αδύνατη τη μετάδοσή του. Συγκεκριμένα, δε θα πρέπει να πάνε στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι επίσης σημαντικό ν’ αποφεύγετε να μοιράζεστε σκεύη όπως ποτήρια ή μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιεί το παιδί σας.

Κάτι ακόμη που θα πρέπει να κάνετε είναι να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας δεν ξύνεται ή δεν πειράζει τη μολυσμένη περιοχή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη μετάδοση του ιού σε άλλα μέρη του σώματος. Είναι ζωτικής σημασίας να μην εξαπλωθεί στα μάτια ο ιός. Η συχνή πλύση των χεριών του παιδιού είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης.

Όσο έχει φλύκταινες το παιδί σας, θα πρέπει να μη φιλά κανέναν. Επίσης, θα πρέπει να μη μοιράζεται τα παιχνίδια τα οποία μπορεί να έχει βάλει στο στόμα του.

Συμπτώματα που θα πρέπει να έχετε στο νου σας για τον έρπη στα παιδιά

Μικρό αγόρι με επιχείλιο έρπη

Όταν μιλάμε για έρπη στα παιδιά, οι επιπλοκές δεν είναι κάτι συχνό. Ωστόσο, θα πρέπει να πάτε κατευθείαν στον παιδίατρο αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια:

 • Αν ένα νεογέννητο εμφανίσει εξανθήματα ή φουσκάλες, συνοδευόμενα από πυρετό, μπορεί να είναι σημάδι χρόνιας μόλυνσης απλού έρπη.
 • Αν το παιδί σας εμφανίσει φουσκάλες γύρω από τα μάτια. Αυτός ο ιός έχει την τάση να είναι μια από τις κυριότερες αιτίες μολύνσεων του κερατοειδούς.
 • Αν το παιδί σας παραπονιέται για πονοκεφάλους ή έχει σπασμούς, υψηλό πυρετό, και είναι συγχυσμένο. Πηγαίνετέ το απευθείας στον παιδίατρο για να ελέγξει για πιθανή εγκεφαλική λοίμωξη που μπορεί να προκληθεί από τον ιό.
 • Αν η περιοχή γύρω από τον έρπη είναι κόκκινη, είναι ζεστή στο άγγιγμα, και τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 10 με 14 ημέρες. Δώστε μεγάλη προσοχή, καθώς μπορεί να είναι σημάδι δευτερεύουσας βακτηριακής μόλυνσης.

Εν κατακλείδι, είναι αλήθεια ότι ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τον έρπη στα παιδιά. Αλλά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για τη σωστή διάγνωση και τη σωστή φαρμακευτική αγωγή για να θεραπεύσετε το παιδί σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Herpes testing. (2016, November 10)
   labtestsonline.org/understanding/analytes/herpes/tab/test
  • Herpes simplex. (n.d.)
   aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/herpes-simplex
  • Herpes simplex: Who gets and causes. (n.d.)
   aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/herpes-simplex#causes
  • Oral herpes. (n.d.)
   hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/pediatrics/herpes_simplex_viruscold_sores_90,P02518/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.