Ατοπική και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Ποιες οι διαφορές;

Η ατοπική και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα προκαλούν ερεθισμό και κνησμό στο δέρμα. Επιπλέον, τα νεογέννητα μωρά μπορούν να υποφέρουν και από τις δύο παθήσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τις διαφορές τους.
Ατοπική και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Ποιες οι διαφορές;

Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιανουαρίου, 2020

Ατοπική και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: πρόκειται για δύο πολύ κοινές δερματολογικές παθήσεις και πολλοί άνθρωποι τις συγχέουν, ενώ στην πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικές.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια δερματολογική πάθηση που δημιουργεί συνήθως κοκκινίλα, κνησμό, και ξηρότητα. Πιστεύεται ότι η κληρονομικότητα είναι ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες επικινδυνότητας. Όμως, οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, αλλά και οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν.

Από την άλλη, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα προκαλεί φολίδες και κοκκινίλα. Είναι σαν να έχετε επίμονη πιτυρίδα. Ωστόσο, είναι μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει όλες τις περιοχές του σώματος όπου παράγεται παραπάνω σμήγμα, περιλαμβανομένων των φρυδιών, του προσώπου, ή των αυτιών.

Τόσο η ατοπική όσο και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα και ενοχλητικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο παθήσεων. Θα σας εξηγήσουμε περισσότερα παρακάτω.

Ατοπική και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα – Ποιοι επηρεάζονται;

Είναι ενδιαφέρον πως αυτό είναι ένα από τα κύρια κλειδιά για τη διάγνωση και των δύο παθήσεων. Η ατοπική και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα έχουν την τάση να επηρεάζουν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

Πρώτα απ’ όλα, η ατοπική δερματίτιδα επηρεάζει κυρίως παιδιά και εφήβους. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι επηρεάζει το 20% του γενικού πληθυσμού. Για τη διάγνωση της ασθένειας οι γιατροί επικεντρώνονται στην προσωπικότητα του ατόμου.

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι επειδή το ατοπικό δέρμα προκαλεί υπερβολικό κνησμό και κάψιμο. Όταν επηρεάζει μωρά που δε μπορούν να εκφραστούν, συνήθως έχουν μια πολύ χαρακτηριστική προσωπικότητα, καθώς γίνονται ευέξαπτα και νευρικά.

Ωστόσο, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εκδηλώνεται με δύο τρόπους. Είτε, κατά τους πρώτους μήνες ζωής ή μετά την εφηβεία. Επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες απ’ ότι τις γυναίκες, αλλά ευτυχώς μόνο το 5% του πληθυσμού υποφέρει από αυτή.

Μωρό με δερματίτιδα

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ατοπικής και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας;

Η ατοπική και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα προκαλούν κνησμό και κοκκινίλα στο δέρμα. Όμως, κάθε πάθηση προκαλεί τα δικά της συμπτώματα.

Παραδείγματος χάρη, στην περίπτωση της ατοπικής δερματίτιδας αυτός ο κνησμός επιδεινώνεται τη νύχτα. Επιπλέον, προκαλεί ξηρότητα και κατά συνέπεια το άτομο ξύνεται καταλήγοντας να προκαλεί πρήξιμο και ξεφλούδισμα του δέρματος. Κόκκινα σημάδια εμφανίζονται επίσης σε πολλά μέρη του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, ή το λαιμό.

Επιπλέον, το δέρμα σκληραίνει και σπάει εξαιτίας της ξηρότητας. Συχνά εμφανίζονται λευκά φολιδωτά σημάδια στους αγκώνες για παράδειγμα. Είναι παρόμοια με εκείνα της λευκής πιτυρίασης και προκαλεί επίσης κνησμό.

Από την άλλη, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα έχει ως αποτέλεσμα ένα είδος πιτυρίδας στα μαλλιά, τα φρύδια ή ακόμη και στα γένια. Επίσης, προκαλεί λιπαρά σημεία στο δέρμα τα οποία καλύπτονται, συνήθως, από λευκές ή κίτρινες φολίδες. Αυτό αποκαλείται νινίδα. Αυτές οι “φολίδες” εμφανίζονται και στις δύο πλευρές της μύτης, στα φρύδια και τα βλέφαρα. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται σε όσες περιοχές του σώματος παράγεται περισσότερο σμήγμα.

Συχνό φαινόμενο είναι το φολιδωτό, κοκκινωπό δέρμα.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μια ακόμη διαφορά ανάμεσα σε ατοπική και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι ο τρόπος εκδήλωσης. Η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται με περιοδικό παροξυσμό και προσωρινή “εξαφάνιση” που μπορούν να κρατήσουν για χρόνια. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα χειροτερεύει με το άγχος ή τις κρύες και ξηρές εποχές.

Ατοπική και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα – Άλλες μεγάλες διαφορές

Η ατοπική και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα διαφέρουν και στον τρόπο που επηρεάζουν τα βρέφη, καθώς η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα δεν τους προκαλεί καμία δυσφορία. Όμως, όπως προαναφέραμε, η ατοπική δερματίτιδα ίσως προκαλέσει δυσφορία στο παιδί, γι’ αυτό είναι σχεδόν πάντα ευερέθιστο.

Μία ακόμη διαφορά είναι η ενυδάτωση του δέρματος. Ενώ η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κάνει το δέρμα να δείχνει λιπαρό, η ατοπική δερματίτιδα προκαλεί ξηρότητα. Για να αντιμετωπιστούν και οι δύο παθήσεις, είναι σημαντικό να διατηρείται ενυδατωμένο το δέρμα.

Ατοπική δερματίτιδα

Συμπέρασμα

Αν και οι δύο παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν νεογέννητα παιδιά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της καθεμιάς ώστε να λάβετε τη σωστή αγωγή. Έτσι, θα αποφύγετε τους παράγοντες που μπορούν να τις επιδεινώσουν.

Αν έχετε αμφιβολίες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.