7 σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας

Αν και υπάρχουν στο εμπόριο πολλά προϊόντα για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ιδιότητες μερικών φυσικών συστατικών τα οποία, πέρα από το ότι είναι πολύ αποτελεσματικά, δεν έχουν παρενέργειες.
7 σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αντιμετώπιση της πιτυρίδας φυσικά! Η πιτυρίδα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική.

Η πιτυρίδα είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Ωστόσο, σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσουν τα μαλλιά που έχουν πιτυρίδα επειδή τη συνδέουν με τη βρωμιά και την άσχημη εμφάνιση. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν εύκολοι τρόποι για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας.

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε εφτά εύκολες σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας.

Τι είναι η πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα είναι μια δερματολογική πάθηση που παρουσιάζεται στο τριχωτό της κεφαλής. Ξηραίνει το δέρμα και το κάνει να πέφτει από το τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή μικρών λευκών νιφάδων, που συνήθως μπερδεύονται στα μαλλιά.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο έχουν παρουσιάσει ή παρουσιάζουν πιτυρίδα σε διάφορες μορφές. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι επικίνδυνο για το σώμα, ούτε μπορεί να ταξινομηθεί ως νόσος.

Όταν τα νεκρά δερματικά κύτταρα που πέφτουν γίνουν υπερβολικά πολλά, μπορεί να παρουσιαστεί ερεθισμός και επιφανειακή ενόχληση στο τριχωτό της κεφαλής, κάτι που καθιστά απαραίτητη, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, την επίσκεψη στον δερματολόγο. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας.

Τι προκαλεί την πιτυρίδα;

Αντιμετώπιση της πιτυρίδας

Το δέρμα αναπτύσσεται συνεχώς και τα κύτταρα της επιδερμίδας πεθαίνουν και αποβάλλονται με τη μορφή νιφάδων στο τριχωτό της κεφαλής. Οι νιφάδες αυτές είναι συνήθως μικροσκοπικές ή αόρατες. Όταν κάποιος έχει πιτυρίδα, τα κύτταρα αυτά αυξάνονται περισσότερο από το κανονικό.

Συνήθως η αιτία της πιτυρίδας είναι κυρίως ο μικροοργανισμός Malassezia furfur (MF),  ένας μύκητας που υπάρχει στο τριχωτό της κεφαλής όλων των ανθρώπων όπως αναφέρει στη μελέτη του ο Δρ. Frederick Manuel. Επειδή αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, προκαλεί πιτυρίδα και φαγούρα.

Εφτά απλοί τρόποι για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας

Στην πραγματικότητα, η πιτυρίδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή διαφόρων φυσικών θεραπειών. Έτσι, παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε εφτά απλές σπιτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να τη μειώσετε, να την ελέγξετε και ακόμα και να την εξαλείψετε από τα μαλλιά σας.

1. Αντιμετώπιση της πιτυρίδας με σμούθι από κόκκινο κρεμμύδι

Αντιμετώπιση της πιτυρίδας

Το κόκκινο κρεμμύδι αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα συστατικό που συμβάλλει στην καταπολέμηση της ξηρότητας του τριχωτού της κεφαλής και συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Λόγω της ισχυρής δράσης του κόκκινου κρεμμυδιού, πρέπει να έχετε αρκετό χρόνο για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε.

Υλικά

 • 2 κόκκινα κρεμμύδια
 • νερό ή λάδι (όσο χρειαστεί)

Οδηγίες

 • Καταρχάς αναμείξτε τουλάχιστον ένα ή δύο κόκκινα κρεμμύδια με λίγο νερό ή λάδι.
 • Έπειτα απλώστε το μείγμα απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής και αφήστε το να δράσει για μερικές ώρες.
 • Μετά από το απαιτούμενο διάστημα, ξεπλυθείτε με άφθονο νερό.

2. Μείγμα ασπιρίνης και ξυδιού

Η ασπιρίνη δεν είναι ευρέως γνωστή για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας, όμως, χάρη στις χημικές ουσίες που περιέχει, έχει γίνει μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Υλικά

 • 2 ταμπλέτες ασπιρίνης
 • ξύδι (κατά βούληση)

Οδηγίες

 • Πρώτα λιώστε την ασπιρίνη στο γουδί. Μόλις γίνει σκόνη, αναμείξτε τη με το ξύδι.
 • Το μείγμα πρέπει να εφαρμοστεί στο τριχωτό της κεφαλής και να αφεθεί να δράσει για όση ώρα θεωρείτε ότι χρειάζεται. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται να το αφήσετε να δράσει όλη τη νύχτα.
 • Αν δεν έχετε ξύδι, μπορείτε επίσης να διαλύσετε την ασπιρίνη στο σαμπουάν σας.

3. Αντιμετώπιση της πιτυρίδας με μαγειρική σόδα και χυμό λεμονιού

Μαγειρική σόδα σε μπολ και λεμόνι

Η μαγειρική σόδα, ένας παραδοσιακός σύμμαχος στο καθάρισμα, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της πιτυρίδας. Πολλοί άνθρωποι έχουν μαγειρική σόδα στο σπίτι τους, επειδή τη χρησιμοποιούν στο καθάρισμα της κουζίνας και στην προσωπική υγιεινή.

Υλικά

 • 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα (9 γραμμάρια)
 • τον χυμό από 1 λεμόνι

Οδηγίες

 • Καταρχάς αναμείξτε τα συστατικά και τρίψτε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής σας ασκώντας πίεση. Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά και έπειτα ξεπλυθείτε με νερό.
 • Η μαγειρική σόδα ρυθμίζει τα επίπεδα του pH και βοηθάει στην εξουδετέρωση του μύκητα που προκαλεί πιτυρίδα. Λόγω της ισχυρής δράσης της, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της σμηγματορροϊκής πιτυρίδας.

4. Παντζάρι και μέντα σε βραστό νερό

Δεν χρειάζεται όλες οι θεραπείες να είναι χημικές ή ισχυρές. Οι άνθρωποι που προτιμούν πιο ήπιες μεθόδους μπορούν να χρησιμοποιήσουν ωμό ή βραστό παντζάρι.

Υλικά

 • μερικά παντζάρια
 • 2 φλιτζάνια νερό (500 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας φύλλα μέντας (15 γραμμάρια)

Τι πρέπει να κάνετε;

 • Η διαδικασία είναι πολύ απλή: βράστε τα παντζάρια και κρατήστε το νερό. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φύλλα μέντας.
 • Στη συνέχεια απλώστε το νερό των παντζαριών στο τριχωτό της κεφαλής κάνοντας απαλό μασάζ.

5. Αντιμετώπιση της πιτυρίδας με μπύρα

Γυναίκα ρίχνει μπύρα στα μαλλιά της

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η μπύρα μπορεί να εξαλείψει την πιτυρίδα. Πριν προοδεύσει επαγγελματικά και τεχνολογικά η φροντίδα των μαλλιών, η μπύρα χρησιμοποιούνταν ευρέως στα σαλόνια ομορφιάς.

Η μαγιά της μπύρας μπορεί να εξουδετερώσει τον μύκητα που προκαλεί πιτυρίδα και να εξασφαλίσει στα μαλλιά πολλή λάμψη.

Οδηγίες

 • Η εφαρμογή είναι πολύ απλή: πρέπει απλώς να ξεβγάλετε τα μαλλιά σας με μπύρα και, κατά προτίμηση, να την αφήσετε να δράσει όλη τη νύχτα.
 • Το επόμενο πρωί ξεπλύντε τα μαλλιά σας με άφθονο ζεστό νερό.

6. Μείγμα από μαυρισμένο αβοκάντο και λάδι

Πρόκειται για μια παραδοσιακή θεραπεία που χρησιμοποιείται συχνά στις τροπικές περιοχές, ειδικά όταν τα αβοκάντο είναι στην εποχή τους.

Υλικά

 • 1 ώριμο αβοκάντο (που δεν τρώγεται πλέον ή έχει μαυρίσει)
 • λάδι (όσο χρειαστεί)

Οδηγίες

 • Λιώστε το αβοκάντο, αναμείξτε το με το λάδι και απλώστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Εκτός από το ότι αποτελεί μια τέλεια μέθοδο για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας, εξασφαλίζει στα μαλλιά σας πολλή λάμψη και φωτεινότητα, βελτιώνοντας τη γενική σας εμφάνιση. Η θεραπεία αυτή είναι πιο αποτελεσματική αν αφήσετε το μείγμα να δράσει στα μαλλιά σας για αρκετές ώρες.

7. Αντιμετώπιση της πιτυρίδας με μείγμα από μέλι και αβγό

Μέλι σε μπολ

Η συνταγή αυτή είναι πολύ απλή και αποτελεσματική και σίγουρα έχετε και τα δύο συστατικά της στην κουζίνα σας.

Υλικά

 • 2 αβγά
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (25 γραμμάρια)

Οδηγίες

 • Σε ένα μικρό δοχείο ανακατέψτε καλά το μέλι και τα αβγά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
 • Με τη βοήθεια ενός πινέλου, απλώστε το μείγμα σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και αφήστε το να δράσει για όσο θεωρείτε ότι χρειάζεται.
 • Τέλος, ξεπλύντε τα μαλλιά με άφθονο ζεστό νερό για να απομακρύνετε το μείγμα.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.