Είστε νέα μαμά; 4 λάθη που πρέπει να αποφύγετε

6 Σεπτεμβρίου 2019
Οι νέες μητέρες φοβούνται πάντα ότι θα κάνουν λάθη. Ωστόσο, αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να ανησυχείτε. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε 4 συμβουλές για να αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη.

Τι φοβίζει τις νέες μητέρες; Η μητρότητα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Η εγκυμοσύνη είναι ένα στάδιο γεμάτο μοναδικές αισθήσεις. Ωστόσο, αν είστε νέα μαμά, πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις και αμφιβολίες στο κεφάλι σας.

Είναι η πρώτη σας φορά ως μητέρα και μπορεί να παραβλέψετε μερικά πράγματα, ανεξάρτητα από το πόσο έχετε προετοιμαστεί. “Το μωρό πεινάει;”, “Πότε πρέπει να το λούσω;” και “Πόσο συχνά πρέπει να το ταΐσω;” είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που έχουν οι νέες μαμάδες. Απλά διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συνεχίστε να διαβάζετε.

Εάν είστε για πρώτη φορά μαμά, μην ανησυχείτε. Είναι μια διαδικασία εκμάθησης για εσάς και την οικογένειά σας. Θα μάθετε να καταλαβαίνετε το μωρό σας μέσω δοκιμών και σφαλμάτων.

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν είστε νέα μαμά;

μωρό με τη μαμά του

Υπάρχουν πολλοί μύθοι στον κόσμο της μητρότητας που δεν έχουν αποδειχθεί. Αυτό μπορεί να κάνει τις νέες μητέρες να κάνουν λάθη που δεν διευκολύνουν το μωρό και την οικογένεια με τη διαδικασία προσαρμογής.

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να ορίσετε ένα πρόγραμμα θηλασμού. Πριν το κάνετε αυτό, πρέπει να ξέρετε ότι πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας όταν ζητάει να τρέφεται. Μπορεί να είναι κουραστικό, ναι, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα είστε σίγουρες ότι το μωρό σας είναι πάντα χορτάτο.

Τα νεογέννητα είναι πολύ ευαίσθητα σχεδόν στα πάντα. Αποφύγετε την έντονη μεταχείριση του μωρού σας, προσπαθώντας να το κάνετε να μην κλαίει. Ναι, ένα νεογέννητο μωρό χρειάζεται προστασία. Αλλά ως νέα μητέρα, δεν πρέπει να το παρακάνετε. Καλό είναι να μην τυλίγετε το μωρό σας με υπερβολικά πολλά υφάσματα, επειδή αυτό μπορεί να κάνει το μωρό να αισθάνεται άβολα, να κλαίει και να αφυδατώνεται.

Μπορείτε να καταλάβετε όταν το μωρό σας ζεσταίνεται ή κρυώνει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το παρατηρήσετε και να το αγγίξετε. Εάν τα χέρια και τα πόδια του μωρού σας είναι κρύα ή φαίνονται ελαφρώς χλωμά, τότε το μωρό σας κρυώνει και πρέπει να το καλύψετε. Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας ιδρώνει γύρω από το λαιμό του και είναι ζεστό στην αφή, είναι καλύτερο να βγάλετε μερικά από τα ρούχα του.

1. Αν είστε νέα μητέρα, μην ακούτε τις γνώμες όλου του κόσμου

Δεδομένου ότι είστε για πρώτη φορά μαμά, όλοι θα είναι στο πλευρό σας, απολαμβάνοντας την εγκυμοσύνη σας μαζί σας και προσπαθώντας να βοηθήσουν. Το να βασίζεστε στους φίλους σας και την οικογένειά σας κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης στιγμής στη ζωή σας είναι ανεκτίμητο. Είναι πραγματικά σημαντικό να έχετε παρέα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αλλά μπορεί να νιώσετε καταπιεσμένη – και αυτό είναι φυσιολογικό.

“Ποτέ μην βγάζεις τις κάλτσες του”, “Κόψε τα μαλλιά του όταν είναι τριών μηνών”, “Αποστειρώστε τα πάντα”.

Αποφύγετε να δώσετε μεγάλη προσοχή σε αυτές τις απόψεις. Μην αφήνετε τις συμβουλές των ανθρώπων να σας αγχώνουν. Αν και μερικές από αυτές τις συμβουλές ίσως είναι σωστές, μερικές άλλες δεν είναι.

Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε βοήθεια, επισκεφτείτε έναν ειδικό. Υπάρχουν ατελείωτες επιλογές υπηρεσιών που μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως μια βοηθός μητρότητας. Βρείτε ανθρώπους που μπορούν να παρέχουν ουσιαστική γνώση σε αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο της ζωής σας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Πρέπει να ξυπνάτε το μωρό σας για να το ταΐσετε;

2. Μην αγνοείτε τα ένστικτά σας

Από τη στιγμή που θα νιώσετε ότι έχετε ένα μωρό μέσα σας, ο εγκέφαλός σας αναπτύσσει τη δική του μητρική διαίσθηση. Η μητρότητα κάνει τις γυναίκες να εισέρχονται στην πιο αγνή και φυσική τους κατάσταση, οπότε μην φοβάστε να λάβετε κάποιες αποφάσεις βασισμένες στο ένστικτό σας.

μωρό και νέα μαμά

Εάν το ένστικτό σας σας πει να κάνετε κάτι, τότε πιθανότατα έχετε δίκιο.

3. Μην παραμελείτε τον σύντροφό σας

Το νεογέννητο μωρό σας είναι ο καρπός της αγάπης που έχετε εσείς και ο σύντροφό σας. Και οι δύο πρέπει να κρατήσετε τη σπίθα ανάμεσά σας ζωντανή, να συμπεριφέρεστε καλά ο ένας τον άλλο και να ακούτε ή να εκφράζετε τις ανησυχίες σας. Το μωρό σας θα αισθανθεί όλη αυτή την αγάπη και τη γαλήνη και θα αισθανθεί άνετα.

λάθη που δεν πρέπει να κάνετε αν είστε νέα μαμά

Όταν τελικά συνηθίσετε να είστε γονείς και μάθετε τη ρουτίνα του μωρού σας, να προγραμματίσετε ραντεβού και  εξόδους. Κρατήστε την αγάπη σας ζωντανή και βεβαιωθείτε ότι η σχέση σας βασίζεται σε σεβασμό, ανεκτικότητα και ειλικρίνεια.

Διαβάστε και αυτό: 36 ερωτήσεις για να ερωτευτείτε σε 1 ώρα

4. Αν είστε νέα μαμά, μην ξεχνάτε να αφήνετε τον πατέρα να βοηθάει!

Οι πρώτες μέρες της ζωής του παιδιού σας μπορούν σίγουρα να σας κουράσουν. Θα έχετε σίγουρα ακόμα περισσότερο άγχος αν είστε για πρώτη φορά μαμά. Παρόλο που μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη ενός ειδικού που εμπιστεύεστε, θυμηθείτε ότι αυτός που σας γνωρίζει καλύτερα από όλους είναι ο σύντροφός σας. Θα είναι επίσης ενθουσιασμένος και θα θέλει να ασκήσει τον πατρικό του ρόλο.

Δείξτε του πώς να κάνει συγκεκριμένα καθήκοντα με υπομονή. Διδάξτε του πώς να κρατήσει το μωρό και πώς να αλλάζει την πάνα του. Αυτές είναι αξέχαστες στιγμές που σίγουρα θα σας χαρίσουν χαρούμενες αναμνήσεις. Να του υπενθυμίζετε ανά πάσα στιγμή ότι είστε εκεί για να τον υποστηρίξετε. Άλλωστε, και οι δύο μαθαίνετε.

Συμπεράσματα

Ως νέα μαμά, πρέπει να θυμάστε να έχετε υπομονή. Αυτό είναι το πρώτο και κύριο πράγμα που πρέπει να έχετε στο νου σας. Μάθετε νέα πράγματα κάθε μέρα, απομνημονεύστε αυτά που δουλεύουν για σας και αφήστε τον σύντροφό σας να σας βοηθήσει ανά πάσα στιγμή. Αποφύγετε τις καταστάσεις άγχους, ώστε να μην επηρεάσετε τη διάθεση του μωρού σας. Θα πρέπει επίσης να αφιερώσετε χρόνο στο σύντροφο, σε εσάς αλλά και τους φίλους σας, διότι αυτό θα σας κάνει ευτυχισμένους.

  • Belintxon-Martín, M., Zaragüeta, M. C., Adrián, M. C., & López-Dicastillo, O. (2011). El comienzo de la lactancia: Experiencias de madres primerizas. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra. https://doi.org/10.4321/S1137-66272011000300007
  • Organización Mundial de la Salud. (2016). Recomendaciones de la OMS para la conducción del trabajo de parto. In Recomendaciones de la OMS para la conducción del trabajo de parto.
  • Rigourd, V., Magny, J. F., Serreau, R., Tasseau, A., Aubry, S., Lévêque, M., … Voyer, M. (2009). Consejos para la lactancia. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(09)70573-2
  • Pizzinato, A., & Calesso-Moreira, M. (2007). Identidad, maternidad y feminilidad: Retos de la contemporaneidad. Psico.