Χαμηλή ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδή: Ποιες είναι οι αιτίες

Η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών. Η ανισορροπία της εκδηλώνει προβλήματα τόσο του υποθυρεοειδισμού όσο και του υπερθυρεοειδισμού.
Χαμηλή ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδή: Ποιες είναι οι αιτίες
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδή (THS) είναι ένα μόριο που εμπλέκεται σε πιθανές δυσλειτουργίες του αδένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί ζητούν την εξέταση που μετρά τα επίπεδα TSH στο αίμα όταν αντιλαμβάνονται ορισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό το όργανο.

Ένα χαμηλό TSH είναι ενδεικτικό μιας αλλαγής που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω. Έτσι, αυτή η εξέταση είναι συχνά η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν.

Τι είναι η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδή;

Το TSH σημαίνει ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδή ή τεχνικά θυροτροπίνη. Απελευθερώνεται από την υπόφυση μετά από το ερέθισμα που λαμβάνει από τον υποθάλαμο μέσω μιας άλλης ορμόνης γνωστής ως ορμόνης απελευθέρωσης θυροτροπίνης (TRH).

Μόλις υπάρχει TSH στο αίμα, έρχεται σε επαφή με τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα για να παράγει δύο ακόμη ορμόνες:

  • Τ3 ή τριιωδοθυρονίνη. Αυτή είναι πολύ πιο ενεργή από την T4 και είναι αυτή που ασκεί τις επιδράσεις στους ιστούς. Δηλαδή, ρυθμίζει το μεταβολισμό τους.
  • Τ4 ή θυροξίνη. Αυτή έχει ελάχιστη δραστηριότητα στους ιστούς. Είναι περισσότερο από μια δεξαμενή του Τ3, αφού, όταν η Τ4 φτάνει στους ιστούς, μπορεί να μετατραπεί σε Τ3, που πραγματοποιεί την τελική δράση.

Οι T3 και T4 θα πάνε στους ιστούς για να ελέγξουν το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Επιπλέον, αυτές οι ορμόνες είναι πολύ σημαντικές για τα μωρά επειδή βοηθούν στην κανονική ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού ενός νεογέννητου.

απεικόνιση θυρεοειδή
Ο θυρεοειδής αδένας διεγείρεται από την TSH, η οποία εξαρτάται από την TRH.

Γιατί μειώνονται τα επίπεδα της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς στο αίμα;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017, η οποία περιελάμβανε περίπου 4.550 άτομα μεταξύ 18 και 93 ετών, ο επιπολασμός του υποθυρεοειδισμού ήταν 9,1%. Ομοίως, ο επιπολασμός του υπερθυρεοειδισμού ήταν 0,8%.

Μαζί, αυτές οι δύο διαταραχές επηρεάζουν σχεδόν το 10% του πληθυσμού και θα ήταν δυνατόν να βρεθεί ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα TSH σε όλους αυτούς τους ασθενείς. Η εν λόγω ορμόνη ρυθμίζεται με 3 τρόπους:

  • Ποσό TRH που απελευθερώνεται από τον υποθάλαμο
  • Ο υποφυσιακός αδένας είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση και την απελευθέρωση TSH όταν χρειάζεται
  • Αρνητικά σχόλια από τις ορμόνες του θυρεοειδούς

Τι είναι τα αρνητικά σχόλια;

Ο αριθμός τους στο αίμα αυξάνεται όταν η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών είναι υψηλή. Ο υποθάλαμος και η υπόφυση εντοπίζουν αυτή την άνοδο και μειώνουν την παραγωγή TRH και TSH. Αυτό εννοούμε με τον όρο αρνητικά σχόλια.

Δηλαδή, οι ορμόνες ρυθμίζονται για να έχουν σταθερά επίπεδα στο αίμα. Χωρίς αυτόν τον μηχανισμό θα υπήρχαν σημαντικά προβλήματα του θυρεοειδή.

Ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδή στο αίμα

Τα φυσιολογικά επίπεδα TSH στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 0,4 και 4 mIU / L. Υπάρχει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς εάν αυτές οι τιμές είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες.

Συγκεκριμένα, ένα χαμηλό TSH σημαίνει ότι υπάρχουν τόσα T3 και T4 στο αίμα που προκαλεί αρνητική ανάδραση στην υπόφυση, εμποδίζοντας την παραγωγή. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως υπερθυρεοειδισμός.

Υπάρχει επίσης χαμηλό TSH ως αποτέλεσμα δευτερογενούς υποθυρεοειδισμού και συμβαίνει όταν υπάρχει δυσλειτουργία του υποφυσικού αδένα, είτε επειδή ένα μέρος του έχει καταστραφεί είτε κάτι το εμποδίζει να λειτουργεί σωστά – όπως ένας όγκος του εγκεφάλου.

Τελικά, ο τριτογενής υποθυρεοειδισμός μπορεί να φταίει. Αυτό σημαίνει ότι ο υποθάλαμος δεν λειτουργεί και σταματά να παράγει TRH. Επομένως, δεν αποστέλλει σήματα στον υποφυσικό αδένα για την παραγωγή TSH.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν υπάρχει υπερπαραγωγή των περιφερικών θυρεοειδικών ορμονών, θα υπάρχουν υψηλά επίπεδα T3 και T4 στο αίμα, υποδεικνύοντας ότι ο μεταβολισμός λειτουργεί πολύ σκληρά. Έτσι, το σώμα θα αρχίσει να καίει όλα τα λίπη και τα σάκχαρα στο σώμα για να αποκτήσει ενέργεια.

Θεραπεία των ανισορροπιών από την ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδή

Υπερθυρεοειδισμός

Μερικά από τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι νευρικότητα, αίσθημα παλμών, υπερκινητικότητα και αυξημένη εφίδρωση. Υπάρχει επίσης υπερευαισθησία στη θερμότητα, αυξημένη όρεξη και απώλεια βάρους.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε υπερθυρεοειδισμό. Θα πρέπει να μπορούν να πραγματοποιούν εξετάσεις αίματος για να ελέγχουν τα επίπεδα TSH, T3 και T4. Θα επιβεβαιώσουν τον υπερθυρεοειδισμό εάν τα επίπεδα ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς είναι χαμηλά.

Οι αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από έναν όγκο θυρεοειδούς έως μια αυτοάνοση ασθένεια, στην οποία τα αντισώματα που δημιουργούνται προκαλούν υπερβολική διέγερση των θυρεοειδών κυττάρων. Υπάρχουν φάρμακα για τη μείωση και τον έλεγχο τυχόν συμπτωμάτων.

εξέταση θυρεοειδή
Γενικά, ο υπερθυρεοειδισμός επιταχύνει τον καρδιακό παλμό και το μεταβολισμό, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Υποθυρεοειδισμός

Συμπτώματα αντίθετα με τα παραπάνω, όπως κόπωση, αύξηση βάρους, δυσανεξία στο κρύο και υποθερμία, είναι ενδεικτικά του υποθυρεοειδισμού. Μπορεί να έχετε όγκο στον εγκέφαλο που είτε καταστρέφει τον υποφυσικό αδένα είτε συμπιέζει, αποτρέποντας την απελευθέρωση του TSH. Μπορεί επίσης να οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή T3 και T4 στον ίδιο τον αδένα.

Η χαμηλή TSH στο πλαίσιο του υποθυρεοειδισμού υποδηλώνει ένα σοβαρό πρόβλημα – ένα που συνδέεται με την καταστροφή του υποφυσικού αδένα. Αντ ‘αυτού, εάν το TSH είναι φυσιολογικό ή υψηλό, ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να φταίει.

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.