Οζίδια του θυρεοειδή: Συμπτώματα και αιτίες

Η ανίχνευση θυρεοειδικών οζιδίων στον θυρεοειδή αδένα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και φόβους. Ενώ αυτά τα οζίδια είναι καλοήθη στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτούνται μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.
Οζίδια του θυρεοειδή: Συμπτώματα και αιτίες

Τελευταία ενημέρωση: 19 Νοεμβρίου, 2020

Τα οζίδια του θυρεοειδή είναι κυτταρικές αυξήσεις στον θυρεοειδή αδένα με τη μορφή εξογκωμάτων ή διογκώσεων. Μερικά από αυτά είναι ανιχνεύσιμα με απλή ψηλάφηση, αν και πολλά από τα οζίδια είναι μικρά και δεν μπορούν να ψηλαφιστούν στο λαιμό.

Τα οζίδια του θυρεοειδή μπορεί να είναι στερεά ή κυστικά. Πιο συγκεκριμένα, τα κυστικά οζίδια γεμίζουν με υγρό και καλύπτονται από κάψουλες που τα περιέχουν. Ωστόσο, τα στερεά οζίδια είναι εντελώς στερεά.

Μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορα μέρη του θυρεοειδούς αδένα, που αποτελείται από δύο λοβούς που συνδέονται με μια λεπτή ταινία ιστού. Αυτός ο αδένας βρίσκεται στο λαιμό και, υπό κανονικές συνθήκες, δεν μπορείτε να τον νιώσετε ψηλαφώντας το λαιμό σας.

Καθώς μία από τις λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα είναι η παραγωγή ορμονών Τ3 και Τ4, ένα οζίδιο σε αυτόν τον αδένα μπορεί να είναι λειτουργικό. Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανό να εκκρίνει ορμόνες όπως και ο φυσιολογικός ιστός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εμφανίζονται συμπτώματα που συνδέονται με την υπερπαραγωγή ορμονών.

Τα περισσότερα οζίδια του θυρεοειδούς είναι καλοήθη και πολλοί γιατροί τα εντοπίζουν κατά λάθος σε ιατρική διαβούλευση σχετικά με άλλο πρόβλημα. Γενικά, λόγω του γεγονότος ότι ένα μικρό ποσοστό των οζιδίων μπορεί να οφείλεται στον καρκίνο του θυρεοειδούς, ο ασθενής πρέπει να κάνει συμπληρωματικές εξετάσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση.

Οζίδια του θυρεοειδή: Αιτίες

Οι λόγοι πίσω από τα οζίδια του θυρεοειδούς ποικίλλουν, από μια αλλαγή στη διατροφή έως τον πολλαπλασιασμό των κακοηθών κυττάρων. Εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά:

Έλλειψη ιωδίου στη διατροφή

Όταν δεν λαμβάνετε αρκετό ιώδιο από τις τροφές που τρώτε, μπορεί να σχηματιστεί ένα θυρεοειδές οζίδιο. Αυτή η κλασική και ιστορική αιτία της νόσου του θυρεοειδούς οδήγησε πολλές χώρες να νομοθετήσουν την υποχρέωση τεχνητής προσθήκης ιωδίου σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του επιτραπέζιου αλατιού.

Αυτοί οι νόμοι εγκρίθηκαν σε περιόδους όπου υπήρχε υψηλή συχνότητα βρογχοκήλης, πρήξιμο του λαιμού λόγω έλλειψης ιωδίου, σε πολλά μέρη του κόσμου.

Θυρεοειδίτιδα

Αυτός ο όρος αναφέρεται σε φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα. Όταν η φλεγμονή είναι χρόνια και επίμονη, μπορεί να προκαλέσει οζίδια. Μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, του οποίου τα συμπτώματα είναι ο υποθυρεοειδισμός.

Η θυρεοειδίτιδα ανταποκρίνεται συνήθως σε αυτοάνοσες διαδικασίες, στις οποίες το σώμα επιτίθεται στον δικό του αδένα με αντισώματα.

Ο πολλαπλασιασμός των φυσιολογικών θυρεοειδικών κυττάρων

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φυσιολογικά θυρεοειδή κύτταρα αναπτύσσονται δυσανάλογα και σχηματίζουν ένα οζίδιο. Αυτό είναι γνωστό ως αδένωμα του θυρεοειδούς και είναι καλοήθες.

Το πρόβλημα είναι ότι το αδένωμα μπορεί να είναι λειτουργικό. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι ικανό να παράγει ορμόνες και να τις προσθέτει στο αίμα. Αυτό μπορεί να κάνει το άτομο να υποφέρει από υπερθυρεοειδισμό.

Συσσώρευση υγρών

Τα οζίδια του θυρεοειδούς μπορεί να είναι κυστικά. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι κοιλότητες γεμάτες με υγρό. Είναι καλοήθη και συνήθως δεν είναι λειτουργικά. Έτσι, δεν είναι σε θέση να παράγουν ορμόνες.

εξέταση του θυρεοειδή

Οζίδια του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστούν λόγω ανεπάρκειας ιωδίου, θυρεοειδίτιδας, συσσώρευσης υγρών ή μη φυσιολογικής κυτταρικής ανάπτυξης. Παρόλο που είναι συχνά καλοήθη, είναι καλύτερο να κάνετε μια σωστή διάγνωση μέσω όλων των απαραίτητων δοκιμών.

Ο πολλαπλασιασμός των κακοηθών κυττάρων

Η πιο επικίνδυνη μορφή οζιδίων του θυρεοειδούς είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Ευτυχώς, αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων. Με την έγκαιρη ανίχνευση, η θεραπεία και η χειρουργική επέμβαση μπορούν να αποτρέψουν από την εξάπλωση.

Οζίδια του θυρεοειδή: Συμπτώματα

Τα οζίδια του θυρεοειδούς συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα επειδή τείνουν να είναι μικρά και μη λειτουργικά. Σε πολλές περιπτώσεις, ανακαλύπτονται μέσω υπερηχογράφου θυρεοειδούς που λαμβάνει ο ασθενής για άλλο λόγο ή μέσω αξονικής τομογραφίας της περιοχής του λαιμού.

Όταν το οζίδιο είναι ανιχνεύσιμο από έξω με ψηλάφηση του λαιμού, τότε ο ασθενής έχει έναν αρκετά μεγάλο σχηματισμό. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να γίνουν αντιληπτές από έναν γιατρό κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ή από τον ίδιο τον ασθενή.

Εάν, μαζί με το ανιχνευμένο οζίδιο, ο ασθενής έχει άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, επεισόδια έντονης εφίδρωσης, αλλαγές στον καρδιακό παλμό ή δυσκολία στην κατάποση, τότε το οζίδιο μπορεί να είναι κακόηθες. Αν και η οριστική διάγνωση μπορεί να είναι καλοήθης, η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων αναγκάζει την επιτάχυνση της πραγματοποίησης συμπληρωματικών μεθόδων.

πόνος στο λαιμό

Από την άλλη πλευρά, εάν αντιμετωπίζετε λειτουργικά θυρεοειδή οζίδια ικανά να παράγουν ορμόνες και να τα απορρίπτουν στην κυκλοφορία του αίματος, τότε τα συμπτώματα είναι αυτά του υπερθυρεοειδισμού. Ο ασθενής θα υποφέρει από ταχυκαρδία, έλλειψη δύναμης, αλλαγές στα νύχια και τα μαλλιά, διάρροια, ευερεθιστότητα και χωρίς αύξηση βάρους παρά την αυξημένη πρόσληψη τροφής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τα οζίδια φτάσουν σε σημαντικά μεγέθη, ο γιατρός ή ο ασθενής μπορεί να τα ανιχνεύσουν με εξέταση.

Οζίδια του θυρεοειδή: Διάγνωση

Όταν ένα οζίδιο του θυρεοειδούς ανακαλυφθεί σε μια δοκιμή για άλλη αιτία, ο γιατρός θα ζητήσει μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτές οι εξετάσεις θα περιλαμβάνουν:

  • Δοσολογία θυρεοειδικών ορμονών. Μέσω εξετάσεων αίματος που μετρούν τα επίπεδα T4 και TSH.
  • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Εάν δεν έχει γίνει προηγουμένως, αυτή η εξέταση είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του οζιδίου του θυρεοειδούς. Πρώτα απ ‘όλα, επιτρέπει στον ιατρό να κάνει διάκριση μεταξύ στερεών και κυστικών οζιδίων, καθώς και της μέτρησης του μεγέθους του.
  • Βιοψία βελόνας. Εάν ο γιατρός υποψιάζεται ότι το οζίδιο είναι κακόηθες, θα προγραμματίσει μια διαδικασία βιοψίας. Περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας πολύ λεπτής βελόνας στον αδένα για την εξαγωγή κυττάρων από το οζίδιο που θα αναλυθεί σε μικροσκόπιο. Επί του παρόντος, ένας ασθενής που θα υποβληθεί σε αυτό δεν θα χρειαστεί νοσηλεία. Οι γιατροί το κάνουν συνήθως με τοπική αναισθησία.

Ανακεφαλαίωση…

Τα οζίδια του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστούν ως συνέπεια πολλών ασθενειών που μπορούν να επηρεάσουν τον θυρεοειδή αδένα. Ενώ είναι συνήθως καλοήθη, απαιτείται σωστή διάγνωση για να αποκλειστεί ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Επομένως, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε σημάδια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Román-González, Alejandro, et al. “Nódulo tiroideo, enfoque y manejo. Revisión de la literatura.” Iatreia 26.2 (2013): 197-206.
  • Ambriz, Pedro Torres, et al. “Diagnóstico y tratamiento del nódulo tiroideo.” Revista de Endocrinología y Nutrición 8.3 (2000): 87-93.
  • Uliaque, Carolina Franco, et al. “Utilidad de la ecografía en la evaluación de los nódulos tiroideos.” Radiología 58.5 (2016): 380-388.
  • Pereira Despaigne, Olga Lidia, et al. “Diagnóstico de las afecciones nodulares del tiroides.” Medisan 19.6 (2015): 788-796.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.