10 συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από υποθυρεοειδισμό

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα χωρίς προφανή λόγο, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαγνωστεί έγκαιρα αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό. 
10 συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από υποθυρεοειδισμό

Τελευταία ενημέρωση: 02 Νοεμβρίου, 2018

Μήπως πάσχετε από υποθυρεοειδισμό; Ο υποθυρεοειδισμός αποτελεί διαταραχή που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Προκαλείται από χαμηλή παραγωγή ορμονών, η οποία με τη σειρά της προκαλεί προβλήματα σε διάφορα μέρη του σώματός σας. Τα συμπτώματα που φανερώνουν πως πάσχετε από υποθυρεοειδισμό είναι πολλά και είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζετε άμεσα.

Ο υποθυρεοειδισμός αποτελεί κοινό πρόβλημα στις γυναίκες άνω των 60 ετών. Μπορεί, ωστόσο, να εμφανιστεί και σε νεότερες ηλικίες, λόγω της έκθεσης σε παράγοντες που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Στα αρχικά στάδια μπορεί η δυσλειτουργία αυτή να μην είναι αισθητή. Όμως, καθώς εξελίσσεται, η διαταραχή προκαλεί πολυάριθμες καταστάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματά της. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να βρείτε μια θεραπεία που θα ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις του υποθυρεοειδισμού στον οργανισμό σας.

Για το λόγο αυτόν θέλουμε να σας παρουσιάσουμε κάποιες από τις αιτίες του υποθυρεοειδισμού και να μοιραστούμε μαζί σας 10 βασικά συμπτώματα, έτσι ώστε να είστε σε θέση να τα αναγνωρίσετε άμεσα, εφόσον τα παρατηρήσετε.

Ανακαλύψτε περισσότερες πληροφορίες αμέσως παρακάτω!

Ποιες είναι οι αιτίες του υποθυρεοειδισμού;

συμπτώματα που φανερώνουν πως πάσχετε από υποθυρεοειδισμό
Ο θυρεοειδής σας είναι ένας μικρός πεταλόμορφος αδένας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού σας, κοντά στο μπροστινό μέρος.

Η κύρια λειτουργία του είναι να εκκρίνει ορμόνες όπως η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4), οι οποίες εμπλέκονται σε πολλές σωματικές λειτουργίες.

Αυτές ρυθμίζουν κυρίως τη μεταβολική σας υγεία, διατηρώντας έναν ρυθμό που επιτρέπει στο σώμα σας να επεξεργάζεται λίπη και υδατάνθρακες. Ελέγχουν επίσης τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και την παραγωγή πρωτεϊνών.

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν αυτός ο αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες ή χάνει εντελώς ή μερικώς την ικανότητά του να τις παράγει. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα ακόλουθα:

  • αυτοάνοσες ασθένειες, όπως τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto
  • χειρουργική στο θυρεοειδή
  • θεραπείες για τον υπερθυρεοειδισμό
  • ακτινοθεραπεία για καρκίνο του εγκεφάλου ή του αυχένα
  • κατανάλωση ορισμένων ψυχωσικών φαρμάκων
  • ανεπάρκεια ιωδίου
  • διαταραχή της υπόφυσης
  • εγκυμοσύνη ή την περίοδο μετά την εγκυμοσύνη
  • οικογενειακό ιστορικό

Συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από υποθυρεοειδισμό

Για πολλούς ασθενείς, ο υποθυρεοειδισμός είναι δύσκολο να αναγνωριστεί επειδή τα συμπτώματα αναπτύσσονται αργά στα αρχικά στάδια. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν πολλά σημάδια που είναι χρήσιμα στην ανίχνευσή του, παρόλο που μπορεί επίσης να υποδεικνύουν και άλλες παθήσεις.

1. Ξαφνική αύξηση σωματικού βάρους

συμπτώματα που φανερώνουν πως πάσχετε από υποθυρεοειδισμό
Μια αλλαγή του μεταβολισμού σας λόγω της χαμηλής παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει ξαφνική αύξηση του βάρους σας, ακόμη και αν διατηρείτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

2. Κόπωση

Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει την κυκλοφορία σας και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού σας να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα και στους ιστούς.

Ως αποτέλεσμα, είναι συχνό φαινόμενο να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι.

3. Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ένα από τα συμπτώματα ότι πάσχετε από υποθυρεοειδισμό

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Μην αγνοείτε το γεγονός ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος με τον θυρεοειδή. 

4. Ευερεθιστότητα ή κακή διάθεση

συμπτώματα που φανερώνουν πως πάσχετε από υποθυρεοειδισμό
Οι ορμονικές αλλαγές που παράγονται από έναν δυσλειτουργικό θυρεοειδή αδένα μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιες μεταβολές στη διάθεση, γεγονός που οδηγεί σε άγχος, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα.

5. Δυσκολία στη συγκέντρωση

Ο υποθυρεοειδισμός έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλο και τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος. Γι ‘αυτό είναι κοινό στους ασθενείς με αυτό το πρόβλημα να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

6. Ξηρό δέρμα, μαλλιά και νύχια

Αυτή η διαταραχή επηρεάζει επίσης την εμφάνισή σας. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας αντικατοπτρίζονται στα ξηρά μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

7. Αργή πέψη

Αργή πέψη ή δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι επακόλουθα ενός θυρεοειδούς που δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θυρεοειδής ρυθμίζει τη δραστηριότητα της πεπτικής οδού, η οποία είναι καίριας σημασίας για την αποβολή των στερεών αποβλήτων.

8. Μυικοί πόνοι

Είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσουμε τον μυικό πόνο ως τυπικό σημάδι του προβλήματος με το θυρεοειδή.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μερικές φορές αυτός ο πόνος είναι αποτέλεσμα των  λόγω της χαμηλής παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών  εξασθενημένων μυών.

9. Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι

Η μεταβολή της παραγωγής ορμονών από το θυρεοειδή σας, μπορεί επίσης να επηρεάσει την περίοδο σας. Ως συνέπεια, μπορεί να έχετε παρατεταμένες ή με εξαιρετικά μεγάλη ροή περιόδους.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς να μειώσετε τους πόνους της περιόδου.

10. Ευαισθησία στο κρύο 

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το κυκλοφορικό τους, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία τους στο κρύο. Ενδέχεται να αισθάνονται τα άκρα τους κρύα και δύσκαμπτα.

Αναγνωρίζετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο; Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε  αυτή τη διαταραχή, μιλήστε στο γιατρό σας και ζητήστε να υποβληθείτε στις σχετικές εξετάσεις.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.