Οι χειρότερες τροφές που τρώτε πριν πέσετε για ύπνο

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για το βράδυ.
Οι χειρότερες τροφές που τρώτε πριν πέσετε για ύπνο
Eliana Delgado Villanueva

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Συχνά δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε επειδή νιώθουμε το στομάχι μας βαρύ, αφού έχουμε φάει δύσπεπτες τροφές που με τη σειρά τους δεν μας επιτρέπουν να ξεκουραστούμε σωστά ώστε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με σωστά επίπεδα ενέργειας. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για το βράδυ.

Η καθημερινή μας διατροφή συνδέεται άμεσα με την υγεία μας. Με κατάλληλη διατροφή έχουμε γενικά καλύτερη υγεία. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να τρώμε και σε τι ποσότητα ώστε να αποφύγουμε μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό μας. Ο οργανισμός μας χρειάζεται ορισμένες θρεπτικές τροφές για να λειτουργήσει σωστά, αλλά είναι απίστευτα σημαντικό να τις τρώμε τις ενδεδειγμένες ώρες της ημέρας. Οι λειτουργίες του σώματός μας είναι διαφορετικές ανάλογα με την ώρα και έτσι θα πρέπει να γνωρίζουμε τι πρέπει να τρώμε και πότε.

Οι χειρότερες τροφές για να τρώτε προτού πέσετε για ύπνο

 • Το βράδι και τη νύχτα πρέπει να αποφεύγουμε τα ζυμαρικά σε κάθε μορφή επειδή θα μετατραπούν σε λίπος κατά την πέψη, θα προκαλέσουν φούσκωμα και θα αυξήσουν τα επίπεδα του ζαχάρου, κάτι που θα οδηγήσει σε αϋπνίες και θα σας κάνει να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.
 • Τα δημητριακά θεωρούνται, λανθασμέναελαφρύ γεύμα αλλά πρέπει να θυμάστε ότι έχουν πολλά σάκχαρα και έτσι κάνουν δύσκολο τον ύπνο. Εάν σκοπεύετε να τρώτε δημητριακά για βραδινό, διαλέξτε ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε κομμάτια φρούτου.
Οι χειρότερες τροφές για το βράδυ- βρωμη
 • Αποφύγετε τις τροφές με πολλά καρυκεύματα, ιδιαίτερα σκόρδο και μπαχαρικά. Αυτές οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, να δυσκολέψουν τη σωστή πέψη και να σας χαλάσουν τον ύπνο.
 • Η σοκολάτα περιέχει θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν τη διάθεση και δίνουν ενέργεια στο σώμα, μειώνοντας την ανάγκη για ξεκούραση.
 • Όταν τρώτε παγωτό το βράδυ, μετατρέπεται αυτόματα σε λίπος και έτσι βάζετε κιλά. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα του παγωτού σε λιπαρά και ζάχαρη θα επιβραδύνει την πέψη και θα αυξήσει την δραστηριότητα του εγκεφάλου, κάτι που θα σας κρατήσει ξάγρυπνους.
Οι χειρότερες τροφές για το βράδυ- παγωτο λεμονι

Τι δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ

 • Οι τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά, όπως τα τηγανητά, προκαλούν διαταραχές και ενοχλήσεις στον ύπνο επειδή είναι βαριές και δύσπεπτες.
 • Για βαθύ και ξεκούραστο ύπνο, το σώμα χρειάζεται να ξεκουραστεί από τις δραστηριότητες της ημέρας. Σας συστήνουμε να αποφεύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες το βράδυ διότι αυξάνουν την ενέργεια του οργανισμού και δυσκολεύουν την ανάπαυση.
 • Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη είναι η κύρια αιτία της αϋπνίας. Πολλοί δεν γνωρίζουν όμως ότι η καφεΐνη παραμένει στο σώμα για 8 με 10 ώρες, δίνοντας ενέργεια και κρατώντας μας ξύπνιους. 
Οι χειρότερες τροφές για το βράδυ - καφες
 • Παρόλο που τα οινοπνευματώδη ποτά μας βοηθούν να πέσουμε για ύπνο, έχουν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου, αφού διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό και προκαλούν ενοχλήσεις στον ύπνο.
 • Το κόκκινο κρέας είναι γεμάτο πρωτεΐνες και λιπαρά τα οποία ο οργανισμός δυσκολεύεται να διασπάσει, κάτι που κρατάει απασχολημένο το σώμα, που προσπαθεί να χωνέψει αυτές τις τροφές. Αν τρώτε τέτοιες τροφές το βράδυ μπορείτε να προκαλέσετε στομαχικές ενοχλήσεις όπως κράμπες και σπασμούς, που θα σας δυσκολέψουν σίγουρα να κοιμηθείτε καλά.

Σας συστήνουμε να αποφεύγετε τις παραπάνω τροφές για τουλάχιστον δύο ώρες προτού πέσετε για ύπνο. Τη νύχτα το σώμα δε χρειάζεται τροφή διότι ξεκουράζεται και δεν χρειάζεται να έχει όση ενέργεια απαιτούν οι περισσότερες δραστηριότητες της ημέρας.

Επίσης μην ξεχνάτε να φροντίζετε πάντα να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα επειδή το σώμα σας τις χρειάζεται για να διώξει τις τοξίνες και να φορτίσει τις μπαταρίες του. Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για το βράδυ!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
 • Slavin JL., Dietary fiber and body weightl. Nutrition, 2005.
 • Clark I, Landolt HP. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Med Rev. 2017 Feb;31:70-78. doi: 10.1016/j.smrv.2016.01.006. Epub 2016 Jan 30. PMID: 26899133.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.