Συμβουλές για έναν καλό ύπνο μετά από μια κουραστική μέρα

Αυτές τις μέρες όλα μοιάζουν μπερδεμένα. Ίσως, δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ, αποκοιμηθήκατε, δεν μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σας, το αφεντικό σας έχει κακή διάθεση: εν συντομία φαίνεται ότι έχετε ξυπνήσει στραβά.
Συμβουλές για έναν καλό ύπνο μετά από μια κουραστική μέρα
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τι μπορείτε να κάνετε για έναν καλό ύπνο; Υπάρχουν δύσκολες μέρες γεμάτες με χιλιάδες ανησυχίες και υποχρεώσεις. Αυτές τις μέρες όλα μοιάζουν μπερδεμένα. Ίσως, δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ, αποκοιμηθήκατε, δεν μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σας, το αφεντικό σας έχει κακή διάθεση: εν συντομία φαίνεται ότι έχετε ξυπνήσει στραβά.

Το μόνο που θέλετε είναι να έρθει το τέλος της ημέρας για να τρέξετε στο σπίτι, να χαλαρώσετε, να κοιμηθείτε ξεχνώντας τα πάντα και να κάνετε μια νέα αρχή την επόμενη μέρα.

Όλοι έχουμε συχνά κακές μέρες που θέλουμε να ξεχάσουμε. Γι αυτό ακριβώς θα θέλαμε να σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές, ώστε να κοιμάστε ξένοιαστα μετά από μια δύσκολη μέρα.

Ενώ είστε στον δρόμο για το σπίτι, σκεφτείτε πράγματα που σας φέρνουν ευτυχία και γαλήνη. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να αρχίσετε να χαλαρώνετε το μυαλό σας και να αποβάλλετε την αρνητική ενέργεια.

Μόλις φτάσετε στο σπίτι, μπορείτε να ξεκινήσετε με τα βήματα που οδηγούν σε έναν καλό ύπνο, για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Συμβουλές για έναν καλό ύπνο…

  • Πρώτον, φορέστε άνετα ρούχα. Μην φορέσετε κάτι που σας ενοχλεί. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο.
  • Ξεκινήστε με ένα χαλαρωτικό μπάνιο με το αγαπημένο σας άρωμα. Βάλτε απαλή μουσική για να καλμάρετε τα νεύρα σας.
  • Σκεφτείτε όμορφα πράγματα, κάντε όνειρα και γενικά αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει. Σκεφτείτε ότι  αύριο θα είναι μια υπέροχη μέρα κι ότι όλα θα πάνε καλά.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τεχνικές διαλογισμού. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι σε αυτές, θα ήταν μια καλή ευκαιρία να τις μάθετε. Θα δείτε πόσο θα ανακουφίσουν το άγχος σας.
  • Όταν κάνετε μπάνιο, κάντε μασάζ στο σώμα σας. Αρχικά ξεκινήστε απαλά κι έπειτα συνεχίστε με πιο έντονο μασάζ στους μύες σας. Μην ξεχνάτε τα πόδια σας διότι σε αυτά  συσσωρεύεται όλη η ένταση. Θα διαπιστώσετε ότι θα νιώσετε πολύ καλύτερα μετά από ένα καλό μασάζ.
  • Επίσης κάντε εντριβή και στο κεφάλι σας. Μερικοί άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι στο σημείο αυτό κι έτσι δεν είναι απαραίτητο να κάνετε έντονο μασάζ. Το σημαντικότερο είναι να βρείτε τον τρόπο που σας αρέσει. Να θυμάστε ότι το μασάζ  δεν πρέπει να βλάπτει. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο των Δρ. Somers et. al. εδώ.
  • Προχωρήστε με τον λαιμό σας και χρησιμοποιείστε το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο. Βάλτε μερικές σταγόνες στα χέρια σας και κάντε μασάζ στην περιοχή του λαιμού. Ποτέ να μην πιέζετε απευθείας στην σπονδυλική στήλη, αλλά μόνο στα πλάγια. Μπορείτε να κάνετε κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας ή χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη  του ίδιου χεριού στις άκρες της σπονδυλική σας στήλη. Προχωρήστε προς τα πάνω και προς τα κάτω με αρκετή πίεση αλλά χωρίς να πονάτε. Θα νιώσετε ότι οι μύες σας αρχίζουν να χαλαρώνουν.
  • Τώρα είναι η ώρα να δουλέψετε τους πνεύμονες σας. Η αναπνοή δεν βοηθάει μόνο  στο να χαλαρώσει το σώμα εντελώς. Αν αφιερώνετε λίγο χρόνο και αναπνέετε βαθιά κι αργά, το οξυγόνο θα πηγαίνει ευκολότερα σε όλα σας τα κύτταρα.  Γενικά, όταν είστε αγχωμένοι ή σε υπερένταση, η αναπνοή σας γίνεται ρηχή και σταματάτε να επωφελείσθε από την σωστή τεχνική αναπνοής.

Θα διαπιστώσετε ότι ενώ απελευθερώνετε αέρα από τα πνευμόνια σας, όλοι οι μύες σας θα αρχίσουν να χαλαρώνουν. Εάν έχετε ακολουθήσει αυτές τις συμβουλές, σίγουρα θα είστε πιο ήρεμοι και πιο γαλήνιοι.

Μπορείτε να κάνετε ένα  μπάνιο για 15 με 20 λεπτά. Ωστόσο, αν θέλετε, μπορείτε να μείνετε περισσότερο, αλλά μην το παρακάνετε. Όταν αποφασίσετε να το κάνετε, υπάρχει ακόμη ένα απαραίτητο συστατικό για την πλήρη χαλάρωση.

ντους για καλό ύπνο

Χαμομήλι για καλό ύπνο

Τέλος, μπορείτε να πιείτε ένα ρόφημα χαμομήλι. Αυτό θα χαλαρώσει και θα προετοιμάσει το σώμα σας για μια αναζωογονητική ξεκούραση. Εάν πεινάσετε, αποφύγετε το πολύ φαγητό. Αν θέλετε ο ύπνος σας να είναι αποτελεσματικός, προτιμήστε μια ελαφριά σαλάτα ή φρούτα. Τα μεγάλα γεύματα μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία.

Σημείωση : τα συνιστώμενα αιθέρια έλαια για χαλάρωση είναι η λεβάντα, το πορτοκάλι και το σανδαλόξυλο. Θα πρέπει να αποφεύγετε την μέντα ή το δενδρολίβανο.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.