Δεν έχω χρόνο για να ξεκουραστώ: Τι μπορώ να κάνω

Τις περισσότερες φορές η ρουτίνα μας είναι χαοτική και δεν μας αφήνει χρόνο να ξεκουραστούμε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!
Δεν έχω χρόνο για να ξεκουραστώ: Τι μπορώ να κάνω
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Σήμερα βρισκόμαστε σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες και χιλιάδες ευθύνες που, συχνά, δεν μας αφήνουν αρκετό χρόνο για να ξεκουραστούμε. Η ερώτηση είναι λοιπόν: «Η ρουτίνα μου δεν μου δίνει χρόνο για να ξεκουραστώ, τι να κάνω;»

Εδώ, θα σας δώσουμε μια σειρά από συμβουλές και κόλπα για το τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεκουραστούμε και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Δεν έχω χρόνο για να ξεκουραστώ: Συνέπειες

Πολλά άρθρα έχουν ήδη τονίσει αυτό το πρόβλημα. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Ύπνου, που εδρεύει στη Μαδρίτη, ισχυρίστηκε ότι εάν δεν ξεκουραστούμε, μπορούμε να βιώσουμε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Κακή διάθεση
 • Ανικανότητα αντιμετώπισης μιας απογοήτευσης
 • Έλλειψη συγκέντρωσης
 • Ανησυχία
 • Ευερεθιστότητα
 • Προβλήματα μνήμης και πολλά άλλα
γυναίκα με κόπωση
Όταν δεν ξεκουραζόμαστε, μπορεί να νιώσουμε κόπωση, υπνηλία, ευερεθιστότητα, μεταξύ άλλων.

Εκτός από αυτές τις συνέπειες, άλλες έρευνες υπογραμμίζουν το γεγονός ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ των ωρών ύπνου ή της ανάπαυσης και της ποιότητας ζωής.

Χωρίς αμφιβολία, τα γνωρίζετε όλα αυτά, γιατί τα ακούτε συνεχώς. Ωστόσο, μερικές φορές η δουλειά ή η ρουτίνα μας δεν μας επιτρέπουν να ξεκουραστούμε. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε αυτό;

Δεν έχω χρόνο για να ξεκουραστώ: τι πρέπει να κάνω;

Πώς θα αποφύγουμε να αισθανθούμε κουρασμένοι όταν η ζωή μας είναι τόσο έντονη και δεν έχουμε καθόλου χρόνου, μεταξύ των ειδοποιήσεων στο τηλέφωνο, των εκκρεμών εργασιών, των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πρέπει να απαντηθούν και άλλων ερεθισμάτων που λαμβάνουμε συνεχώς;

Πρώτον, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ σωματικής και διανοητικής κόπωσης. Ωστόσο, και οι δύο έχουν τις επιπτώσεις τους.

Η έρευνα σε αυτό το θέμα δείχνει ότι όταν βιώνουμε ψυχική κόπωση, μπορούμε να νιώσουμε αισθήματα αποτυχίας, απελπισίας και αδυναμίας, καθώς και χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανησυχία και αδυναμία συγκέντρωσης. Όσον αφορά τη σωματική κόπωση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και οστεοαρθρικές διαταραχές, καθώς και διαταραχές του ύπνου.

Φυσικά, αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά, καθώς το άτομο με κόπωση μπορεί να καταναλώνει πάρα πολύ καφέ ή άλλα διεγερτικά. Επιπλέον, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακή απόδοση σε προσωπικό και εργασιακό επίπεδο. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει συγκρούσεις στη διαπροσωπική σφαίρα, είτε σε οικογενειακό ή σε εργασιακό περιβάλλον.

Τι μπορούμε να κάνουμε για καλύτερη ξεκούραση;

Λοιπόν, ποιες είναι οι συστάσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε εάν δεν έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε και έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε; Στη συνέχεια, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας:

 • Πρώτον, καταλάβετε ότι εσείς και η σωματική, ψυχική και συναισθηματική σας υγεία είναι η προτεραιότητα.
 • Προσπαθήστε να βρείτε στιγμές σιωπής. Αυτό είναι σημαντικό για να ζήσετε με ηρεμία. Γνωρίζουμε ήδη ότι είναι δύσκολο να ζήσετε χωρίς θόρυβο, ειδικά σε πόλεις, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να μην ενεργοποιήσετε το ραδιόφωνο μία ημέρα την εβδομάδα στο αυτοκίνητο. Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε ντους χωρίς να ακούσετε μουσική ή να προσπαθήσετε να διαλογιστείτε για να ηρεμήσετε τις σκέψεις σας.
 • Αναπνοή στη σιωπή.
γυναίκα έξω στη φύση
Εάν η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη και δεν μας δίνει χρόνο για ξεκούραση, είναι καλό για εμάς να αφιερώσουμε χρόνο και να καθίσουμε σιωπηλοί για να χαλαρώσουμε.
 • Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας για λίγο, καθώς και οποιαδήποτε οθόνη μπορεί να έχετε κοντά σας, ώστε να μην αντιλαμβάνεστε πλέον τους ήχους των ειδοποιήσεων. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επηρεαστείτε από το φως της οθόνης, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές, όπως επιβεβαίωσαν οι ειδικοί.
 • Μάθετε αν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλύσετε που σας αντιμετωπίζουν συναισθηματικά. Πρέπει να μάθετε να τα ξεπερνάτε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει συγχώρεση.
 • Αναθέστε ευθύνες στο χώρο εργασίας σας. Ίσως πιστεύετε ότι τίποτα δεν θα λειτουργήσει χωρίς τη συμμετοχή σας, αλλά μάθετε να εμπιστεύεστε την ομάδα σας και να τους δίνετε εργασίες σύμφωνα με τις ικανότητές τους.
 • Δείτε πώς πηγαίνει, και αν είναι απαραίτητο, κάντε κάποιες αλλαγές στη ρουτίνα σας.
 • Βοηθήστε τον εαυτό σας με χαλαρωτικές περιποιήσεις μασάζ.

Τελικά σχόλια

Θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη απλοποίησης της ζωής. Συχνά αναλαμβάνουμε πάρα πολλά, αλλά καταλήγουμε άρρωστοι.

Ένας σπουδαίος στοχαστής, που ονομάζεται Επίκουρος, έχει μια φιλοσοφία που είναι καλή για εμάς σήμερα. Είπε ότι πρέπει να κοιτάξουμε για να ζήσουμε για μέγιστη ευχαρίστηση, αλλά μπορούμε επίσης να βρούμε αυτήν την απόλαυση σε καθημερινά πράγματα, όπως το φαγητό, τις ευχάριστες συνομιλίες ή την  τέχνη.

Ο φιλόσοφος μας υπενθυμίζει επίσης τη σημασία του να μην θέτουμε ποτέ την υγεία μας σε κίνδυνο. Πρέπει πάντα να αποφεύγουμε πράγματα που φέρνουν τα βάσανα στη ζωή μας. Εφαρμόστε το και θα δείτε διαφορά!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Arquer, M. I. De. (1999). NTP 445: Carga mental de trabajo: fatiga. Instituto Nacional de Seguridad e Higiene En El Trabajo.
 • Extremera, N., Fernández-Berrocal, P., & Durán, A. (2003). Inteligencia emocional y burnout en profesores. Encuentros En Psicologia Social.
 • Restrepo, E. (2018). ILUMINACIÓN. In El torso de Venus. https://doi.org/10.2307/j.ctv893j2s.33
 • Salanova, M., & Futuros, Y. R. (2008). ESTUDIO DEL BURNOUT Marisa Salanova y Susana Llorens. Papeles Del Psicólogo.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.