6 διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και τη συνήθεια

· 17 Ιουνίου 2018
Αναγνωρίζετε κάποια από τις 6 διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και τη συνήθεια; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές, επειδή αν αρχίσει να εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα η σχέση σας, το πιθανότερο είναι κάτι να μην πάει καλά. Αν όμως, αισθάνεστε ότι συνεχίζετε ν' αγαπάτε τον σύντροφό σας, ψάξτε απλά για μια λύση.

Μάθετε τις διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και τη συνήθεια σ’ αυτό το άρθρο.

Ένα ζευγάρι που αρχίζει τη σχέση του με πολλή αγάπη μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, ν’ αναπτύξει ορισμένες συμπεριφορές οι οποίες αποκαλύπτουν πως δεν βρίσκονται πλέον μαζί από αγάπη αλλά από συνήθεια.

Περνώντας τόσο πολύ χρόνο με τον σύντροφό σας σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσετε και αναρίθμητες προκλήσεις οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν λύνονται με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό μπορεί να το διαδεχθεί η μονοτονία και να μας κάνει ν’ αναρωτιόμαστε αν αυτό που αισθανόμαστε είναι αγάπη ή συνήθεια. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και τη συνήθεια.

Σ’ αυτή τη φάση της σχέσης ενός ζευγαριού, είναι συχνό να εξαφανίζονται σιγά-σιγά η μαγεία και ο ενθουσιασμός που υπήρχαν στην αρχή. Έτσι, ίσως ο ένας από τους δύο ή ακόμα και οι δύο, ν’ αρχίσουν να είναι με τον άλλον από συνήθεια.

Οι διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και τη συνήθεια

Εδώ βρίσκονται ορισμένες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε αν είστε με τον σύντροφό σας από αγάπη ή συνήθεια.

1. Σας ενοχλεί ό,τι κάνει;

ζευγάρι που κάθεται στον καναπέ

Μια από τις στρατηγικές για να καταλάβετε αν είναι αγάπη ή συνήθεια αυτό που αισθάνεστε, είναι να αναρωτηθείτε το ακόλουθο: Γιατί μ’ ενοχλούν τόσα πολλά πράγματα τώρα που δεν μ’ ενοχλούσαν στην αρχή;

Αν σας ενοχλεί πραγματικά όταν κάνει ήχους όταν τρώει, αν ξεχνάει ν’ αγοράσει κάτι, ή αν δε φοράει το μπλουζάκι που τόσο σας αρέσει, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει αλλάξει η δυναμική της σχέσης. Αν ό,τι κάνει ή δεν κάνει, σας ενοχλεί, θα πρέπει να εκτιμήσετε αν θέλετε να συνεχίσετε να είστε μαζί του. 

Αυτό είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε, επειδή αν δεν το κάνετε, θα ζείτε σε μια μόνιμη δυστυχία. Για να το θέσουμε απλά, θα παραμείνετε με τον σύντροφό σας από συνήθεια.

Μάθετε περισσότερα: Να εκφράζετε καθημερινά την αγάπη σας στα πρόσωπα που αγαπάτε

2. Δεν είστε βέβαιες αν πρέπει να κάνετε σχέδια με τον σύντροφό σας;

Θέλετε να πάτε ένα ταξίδι σε λίγους μήνες, αλλά αναρωτιέστε αν θέλετε πραγματικά να πάτε με τον σύντροφό σας ή αρχίζετε να βρίσκετε δικαιολογίες γι’ αναβάλλετε το σχέδιο. Αν σας συμβεί αυτό ή κάτι παρόμοιο, τότε κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας.

Η ανασφάλεια και η έλλειψη δέσμευσης στη σχέση σας δεν είναι τίποτε παραπάνω παρά ένα σημάδι πως βρίσκεστε με τον σύντροφό σας από συνήθεια και όχι από αγάπη. Ίσως αυτό το άτομο να έπαψε να είναι ο ιδανικός σας σύντροφος.

3. Είναι αυτόματα τα «σ’ αγαπώ» σας;

ζευγάρι ξαπλωμένο γυναίκα με καρδιά στο στόμα

Το να λέτε «σ’ αγαπώ» είναι μια πολύ ξεχωριστή πράξη και όταν το αισθάνεστε πραγματικά, γίνεται ακόμη πιο ξεχωριστό. Όμως, είναι μια φράση η οποία χάνει το αληθινό της νόημα όταν τη λέτε χωρίς να το θέλετε ή από δέσμευση επειδή δεν το αισθάνεστε όπως πριν.

Αν το επαναλαμβάνετε αυτόματα ώστε να μην αισθανθεί άσχημα ο σύντροφός σας, κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας. Από την άλλη, αν ανησυχείτε και φοβάστε ότι η απουσία αυτής της πρότασης θα πυροδοτήσει μια διαφωνία, τότε ίσως να μην αισθάνεστε αγάπη πλέον αλλά να δράτε από συνήθεια.

4. Υπάρχει έλλειψη σεξ;

Η οικειότητα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό σ’ ένα ζευγάρι. Όταν βελτιώνονται οι σεξουαλικές σχέσεις με τον καιρό, είναι επειδή και οι δύο έχουν χτίσει πολύ ισχυρούς δεσμούς.

Αντίθετα, αν δεν κάνετε συχνά έρωτα ή αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σεξουαλικά με τον σύντροφό σας από δέσμευση ή υποχρέωση, τότε οι πιθανότητες είναι να βρίσκεστε με αυτό το άτομο από συνήθεια και όχι από αγάπη.

5. Δεν εκπλήσσετε πλέον τον σύντροφό σας;

ζευγάρι μεταξύ τοίχου

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Είναι μικρά πράγματα τα οποία κάνουν τη ζωή ομορφότερη. Και όταν μιλάμε για ζευγάρια αυτό είναι περισσότερο αλήθεια. Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εκπλήξετε τον αγαπημένο σας: ένα σπιτικό δείπνο, ένα αναπάντεχο «σ’ αγαπώ,» ένα ξεχωριστό μήνυμα ή μια ρομαντική εξομολόγηση.

Ωστόσο, αν ο σύντροφός σας δεν δίνει σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια ή δεν σας λέει ούτε το πόσο όμορφη δείχνετε, τότε μάλλον είστε μαζί από συνήθεια και όχι από αγάπη.

6. Δεν σας κινεί πλέον το ενδιαφέρον να συζητάτε με τον σύντροφό σας;

Η κακή ή η μη επαρκής επικοινωνία είναι ακόμη μια από τις έξι διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και τη συνήθεια, την οποία θα πρέπει να εκτιμήσετε για τη σχέση σας.

Το θέμα είναι ότι η καλή επικοινωνία είναι θεμελιώδης για όλες τις συναισθηματικές σχέσεις, γι’ αυτή την ισορροπία που επιδιώκουμε να βιώσουμε με έναν σύντροφο. Χωρίς αμφιβολία, δύο άνθρωποι που αγαπιούνται πραγματικά, ξεπερνούν τα εμπόδια επικοινωνίας.

Όταν κρατάτε τα προβλήματα για τον εαυτό σας και δεν σας κινεί το ενδιαφέρον το να μιλήσετε με τον σύντροφό σας σχετικά με τα σχέδιά σας, ο λόγος είναι πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας. Σ’ αυτή την περίπτωση, ίσως να μην αισθάνεστε πλέον την ίδια σιγουριά όπως όταν ξεκίνησε η ιστορία αγάπης σας.

Μάθετε: Τι δεν πρέπει να επιτρέπετε στη σχέση σας

Αναγνωρίζετε κάποια από τις 6 διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και τη συνήθεια; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές, επειδή αν αρχίσει να εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα η σχέση σας, το πιθανότερο είναι κάτι να μην πάει καλά. Αν όμως, αισθάνεστε ότι συνεχίζετε ν’ αγαπάτε τον σύντροφό σας, ψάξτε απλά για μια λύση.

Μόλις αντιληφθείτε ότι συμβαίνει κάτι στη σχέση σας, είναι ευκολότερο ν’ αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Στην περίπτωση που και οι δύο σύντροφοι θέλουν να σώσουν τη σχέση, πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους ώστε ν’ ανακτήσουν τη μαγεία που είχαν στην αρχή.