Διαχωρισμός της αορτής: Τι είναι και τι τον προκαλεί

Ο διαχωρισμός της αορτής είναι ένα σχίσιμο το οποίο απαιτεί άμεση επέμβαση. Εδώ σας έχουμε τα συμπτώματα και ορισμένες στρατηγικές για την πιθανή αποτροπή του.
Διαχωρισμός της αορτής: Τι είναι και τι τον προκαλεί
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο διαχωρισμός της αορτής θεωρείται ένα επείγον ιατρικό περιστατικό το οποίο απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση. Ο λόγος που είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό είναι το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα, τις αιτίες, και τους τρόπους πρόληψης του διαχωρισμού της αορτής, συνεχίστε την ανάγνωση.

Διαχωρισμός της αορτής

Μάλλον δεν έχετε ακούσει ξανά αυτόν τον όρο. Όμως, τα περιστατικά διαχωρισμού της αορτής αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Γι’ αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τι ακριβώς είναι, ποια τα συμπτώματα και οι αιτίες, όπως επίσης και ορισμένες μεθόδους για να τον αποτρέψετε.

Ο διαχωρισμός της αορτής είναι ένα σχίσιμο στην αορτή. Εξαιτίας αυτού εκτίθεται στη ροή του αίματος το μεσαίο τμήμα της αρτηρίας. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της ροής του αίματος ή το σπάσιμο της αορτής.

Και τα δύο θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του/ης ασθενούς. Πάνω απ’ όλα, αν σπάσει η αορτή, υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να πεθάνει ο/η ασθενής. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματά σας και να πάτε στον/ην γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Άνδρας με πόνο στο στήθος

Ο έντονος πόνος στην περιοχή του στήθους ίσως υποδεικνύει πως υποφέρετε από διαχωρισμό της αορτής.

Συμπτώματα

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι σημαντική για να μπορέσετε να επισκεφθείτε άμεσα έναν/μία γιατρό και να λάβετε τη σωστή διάγνωση. Παρακάτω, σας έχουμε ορισμένα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα:

  • Έντονος, οξύς πόνος στο στήθος ή κάτω από το στέρνο.
  • Χλομάδα και αδύναμος παλμός.
  • Δύσπνοια.
  • Ζάλη που συνοδεύεται από ναυτία και ιδρώτα.

Ίσως νομίσετε πως παθαίνετε καρδιακή προσβολή με αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο, όταν τα βιώνετε, είναι πολύ σημαντικό να πάτε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου το συντομότερο δυνατό. Ο έντονος πόνος στο στήθος ή το στέρνο ίσως δείχνουν ότι έσπασε η αορτή, γι’ αυτό θα πρέπει να δράσετε άμεσα.

Οι αιτίες

Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στον διαχωρισμό της αορτής ποικίλλουν. Ορισμένες αιτίες είναι οι εξής:

  • Φθορά του μεσαίου στρώματος: Σε αυτή την περίπτωση, το αγγειακό τοίχωμα αποδυναμώνεται. Αυτό μπορεί να προκαλείται, για παράδειγμα, από την αθηροσκλήρωση. Έπειτα, το τοίχωμα της αορτής λεπταίνει και διαστέλλεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες του διαχωρισμού.
  • ΑρτηρίτιδαΑυτή η φλεγμονή προκαλεί το στένεμα των αρτηριών, εμποδίζοντας τη σωστή ροή του αίματος.
  • Βαλβιδοπάθειες: Εδώ οι βαλβίδες φθείρονται εξαιτίας γήρατος, τραύματος ή μολύνσεων. Αυτά προκαλούν την αποδυνάμωσή τους και έτσι υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν.
Φυσιολογική και μη αορτή

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι εξαιτίας των οποίων εμφανίζεται αυτή η πάθηση.

Υπάρχει όμως τρόπος να αποτραπεί;

Η απάντηση είναι πως ναι, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να βοηθήσετε προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να υποφέρετε από τον διαχωρισμό της αορτής.

Πώς αποτρέπεται ο διαχωρισμός της αορτής

Υπάρχει μόνο μία πιθανή θεραπεία γι’ αυτή την πάθηση, το χειρουργείοΟ καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να λάβετε προληπτικά μέτρα.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν υποφέρετε από βαλβιδοπάθειες, αρτηρίτιδα, ή κάποιο σχετικό πρόβλημα, είναι να κάνετε συχνά ιατρικές εξετάσεις. Επίσης σημαντική είναι η διατήρηση σωστής αρτηριακής πίεσης.

Αν εμφανίσετε μια πάθηση που αποδυναμώνει τις αρτηρίες ή σας θέτει σε κίνδυνο για την πρόκληση διαχωρισμού της αορτής, θα πρέπει να ρωτήσετε τον/ην γιατρό σας τι θα πρέπει να κάνετε ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες και πιθανόν θανατηφόρες επιπτώσεις. Εκείνος/η θα σας δώσει εξατομικευμένες επιλογές που θα είναι ιδιαίτερα βοηθητικές.

Όπως βλέπετε, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν γι’ αυτό το είδος αρτηριακού σχισίματος που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζετε τη σπουδαιότητα των συχνών ιατρικών εξετάσεων. Επιπλέον, αν εσείς και ο/η γιατρός σας αισθανθείτε ότι υπάρχει κίνδυνος, θα χρειαστεί να λάβετε περισσότερο αυστηρά προληπτικά μέτρα.

Είχατε ακούσει ξανά για τον διαχωρισμό της αορτής;

Αν υποφέρετε από οποιαδήποτε προαναφερόμενη ασθένεια ή πάθηση, αν πονάει το στήθος σας, και έχετε δυσκολία στην αναπνοή, πηγαίνετε άμεσα στα επείγοντα περιστατικά. Η γρήγορη επέμβαση είναι κρίσιμη για την επιβίωσή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Contreras Zúñiga, E., Zuluaga Martínez, S. X., Gómez Mesa, J. E., Ocampo Duque, V., & Urrea Zapata, C. A. (2009). Diseccion aórtica: estado actual. Revista costarricense de cardiología11(1), 19-27.
  • Pachar, J.V., Hidalgo, J.A., Aguirre, V.A., Alvarado, O.L., & Santos, M.. (2010). Aneurisma de arco aórtico secundario a degeneración de la media: A propósito de un caso de muerte súbita juvenil. Cuadernos de Medicina Forense16(3), 161-165. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062010000200004&lng=es&tlng=es.
  • Romero Requena, J.M., Bueno Jiménez, C., Bureo Dacal, P., & Pérez Miranda, M.. (2003). Disección de aorta: a propósito de dos casos. Anales de Medicina Interna20(3), 59-60. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992003000300014&lng=es&tlng=es.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.