Πρόληψη των ημικρανιών: o FDA εγκρίνει ένα καινούργιο φάρμακο

Μόνο όσοι υποφέρουν από ημικρανίες μπορούν να περιγράψουν την ένταση των συμπτωμάτων τους και το πόσο βασανιστική είναι αυτή η σιωπηλή πάθηση. Φαίνεται να υπάρχει μια καινούργια επιλογή για την πρόληψη των ημικρανιών, κάτι πολύ ενθαρρυντικό για εκατομμύρια ανθρώπους.
Πρόληψη των ημικρανιών: o FDA εγκρίνει ένα καινούργιο φάρμακο

Τελευταία ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου, 2019

Ένα πρωτοποριακό φάρμακο για την πρόληψη των ημικρανιών εγκρίθηκε πρόσφατα από τον FDA (Food and Drug Administration), τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α.. Πρόκειται για μια σειρά ενέσεων που είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη των ημικρανιών και χορηγούνται σε μηνιαία βάση.

Η ονομασία του φαρμάκου είναι Aimovig, αν και συνήθως ονομάζεται erenumab.

Ποια είναι η μεγάλη είδηση;

Οι αύξηση των επιλογών για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των ημικρανιών προσφέρει λύσεις σε όσους υποφέρουν από τις βασανιστικές συνέπειες αυτής της πάθησης.

Αν και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να το καταλάβουν, το να πρέπει κανείς να κλείνεται σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο για να μειώσει τον αφόρητο πόνο που προκαλεί η ημικρανία είναι κάτι τρομερό.

Οι ημικρανίες είναι μια τόσο σοβαρή κατάσταση που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) την κατέταξε στις ασθένειες αναπηρίας το 2012.

Μέχρι τότε, όσοι έπασχαν από ημικρανίες έπρεπε να αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι απέφευγαν τις υποχρεώσεις τους λόγω “απλών πονοκεφάλων” . Όμως τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Στις ημικρανίες παίζει σημαντικό ρόλο ο γενετικός παράγοντας: μάλιστα, οι ημικρανίες προσβάλλουν κυρίως γυναίκες. Δηλαδή, δεν οφείλονται σε ορισμένες συνήθειες της ζωής ή στο άγχος, όπως πολλές ασθένειες.

Φυσικά αυτό αποτελεί ακόμα έναν λόγο για να βρεθεί ένας τρόπος για την πρόληψη των ημικρανιών.

Πώς λειτουργεί το Aimovig;

Τα αποτελέσματα αυτού του θαυμάσιου φαρμάκου παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Βασικά, σύμφωνα με το εξειδικευμένο ψηφιακό περιοδικό IFL Science, η κύρια ωφέλεια του φαρμάκου είναι ότι προλαμβάνει την εμφάνιση των ημικρανιών. Ευτυχώς τις αποτρέπει πριν χρειαστεί να αντιμετωπιστούν όταν έχουν ήδη εμφανιστεί.

πρόληψη των ημικρανιών

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι η δράση του φαρμάκου είναι τόσο μεγάλης διάρκειας που οι ασθενείς μπορούν να το λαμβάνουν μηνιαία. Ευτυχώς δεν χρειάζεται καν να παίρνουν χάπια. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μηνιαία ένεση 70 έως 140 μιλιγκράμ.

Η δόση του φαρμάκου μπλοκάρει τα μόρια που μεταδίδουν τα σήματα της ημικρανίας, τα οποία προκαλούν τον έντονο πόνο που χαρακτηρίζει αυτή την πάθηση.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 συμβουλές για ανακούφιση από την ημικρανία.

 

Παρενέργειες και κόστος

Σύμφωνα με τα ιατρικά περιοδικά, οι παρενέργειες αυτού του φαρμάκου είναι πολύ λίγες. Ωστόσο οι ωφέλειές του δεν είναι εγγυημένες για όλους τους ασθενείς εξίσου.

Στις έρευνες βρέθηκε ότι το ένα τρίτο των ασθενών που λάμβαναν το φάρμακο παρουσίασε σημαντική βελτίωση. Από την άλλη πλευρά, μόνο μερικοί είπαν ότι τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν εντελώς. Τέλος, αρκετοί ασθενείς δεν είδαν βελτίωση.

Το φάρμακο εξακολουθεί να μην είναι προσβάσιμο

Δυστυχώς μπορεί να χρειαστεί να περάσει λίγος καιρός μέχρι η θεραπεία να γίνει ευρέως διαθέσιμη.

Το κόστος του φαρμάκου είναι υψηλό, έτσι δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί από εκείνους που δεν διαθέτουν κοινωνική κάλυψη ή ασφάλιση.

Η εταιρεία που παρασκευάζει το ενέσιμο διάλυμα, η Amgen, ανακοίνωσε ότι το κόστος κάθε ένεσης είναι 575 δολάρια. Στο μεταξύ στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency) αξιολογεί την έγκριση αυτού του φαρμάκου. Η αξία του φαρμάκου θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Amgen και τα δημόσια συστήματα υγειονομικής φροντίδας.

Σε δήλωσή της η αμερικανική εταιρεία υπερασπίστηκε το υψηλό κόστος του προϊόντος της. Υποστήριξε ότι το φάρμακο θα έχει πολύ θετική επίδραση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας.

Ελπίζουμε ότι το φάρμακο θα γίνει σύντομα περισσότερο προσβάσιμο.

Άλλα φάρμακα για την πρόληψη των ημικρανιών

Φυσικά, το φάρμακο αυτό δεν αποτελεί την πρώτη εναλλακτική λύση για την πρόληψη των ημικρανιών. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που έχουν ήδη εγκριθεί από τον FDA, όπως τα φάρμακα metisergide, propanolol, timolol και divalproex sodium.

Ωστόσο, η χρήση τους μπορεί να έχει παρενέργειες. Επομένως, είναι ουσιαστικό ένας γιατρός να αξιολογήσει τα αποτελέσματά σας για να προσαρμόσει τη δόση του φαρμάκου ή για να διακόψει τη λήψη του, αν χρειαστεί.

Στατιστικά στοιχεία για τις ημικρανίες

Τα συμπτώματα των ημικρανιών, που περιλαμβάνουν τη ναυτία, τη φωτοευαισθησία και τους έντονους πόνους στο κρανίο, προσβάλλουν πάνω από το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης. Κάτι ακόμα χειρότερο: πάνω από το 1% των ασθενών υποφέρουν τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία χρόνια.

Πολλοί από τους πάσχοντες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα των ημικρανιών με συμβατικές και ακόμα και με σπιτικές θεραπείες. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ασθενείς των οποίων η ζωή επηρεάζεται σε σοβαρό βαθμό από τις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι ημικρανίες στη διάθεσή τους.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Δώστε τέλος στις ημικρανίες με ροζ αλάτι Ιμαλαΐων.

 

πρόληψη των ημικρανιών

Ακολουθούν μερικά στοιχεία για τις ημικρανίες:

  • Προσβάλλουν 1 στους 10 ανθρώπους.
  • Συνήθως εμφανίζονται γύρω στην ηλικία των 20 ετών, αλλά μπορεί επίσης να παρουσιαστούν και σε παιδιά.
  • Υπάρχουν αρκετά είδη ημικρανιών, που διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλουν.
  • Η πιο σοβαρή και έντονη είναι η νευραλγική ημικρανία.
  • Αν και η αιτία των ημικρανιών είναι γενετική, η αφορμή μπορεί να είναι οποιοδήποτε εσωτερικό ή εξωτερικό ερέθισμα. Συνιστάται η τήρηση αρχείου με τις πιθανές αιτίες των επεισοδίων ημικρανίας.

Αν σκεφτούμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες παγκοσμίως, είναι ενθαρρυντικό το να μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό τους έστω και λίγο. Αν συνεχίσουν να αναδύονται εναλλακτικές λύσεις όπως το Aimovig, χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούν να ζουν καλύτερα.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.