Διασωλήνωση ταχείας ακολουθίας: Τι είναι

Οι αλλαγές στους αεραγωγούς ενός ανθρώπου μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο. Όμως, η διασωλήνωση ταχείας ακολουθίας μπορεί να είναι το κλειδί για τη σωτηρία πολλών ζωών.
Διασωλήνωση ταχείας ακολουθίας: Τι είναι
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η διασωλήνωση ταχείας ακολουθίας αναφέρεται σε μια στοματοτραχειακή διασωλήνωση. Αυτή η διαδικασία κανονικά εκτελείται στα επείγοντα περιστατικά. Όμως, για να είναι επιτυχημένη, είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί μια σειρά από βήματα, τα οποία αν παραληφθούν ίσως θέσουν τη ζωή του/ης ασθενούς σε κίνδυνο.

Όπως αναφέρει μια μελέτη: “Για τον/ην επαγγελματία υγείας στην έκτακτη νοσηλεία, η διαχείριση των αεραγωγών στις Μονάδες Προνοσοκομειακής Φροντίδας και στις Υπηρεσίες Έκτακτων Περιστατικών είναι θεμελιώδες μέρος των βασικών ικανοτήτων του/ης.”

Έτσι, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι γιατροί πώς να εκτελέσουν την διασωλήνωση ταχείας ακολουθίας. Αυτή θα μειώσει τον κίνδυνο πνευμονικής αναρρόφησης σε ορισμένους/ες ασθενείς.

Πότε εφαρμόζεται η διασωλήνωση ταχείας ακολουθίας;

Μεταφορά ασθενούς

Οι άνθρωποι χρειάζονται διασωλήνωση ταχείας ακολουθίας όταν φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά με άμεσο κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειαςΜια γρήγορη αξιολόγηση θα αποτρέψει τους γιατρούς από το να εκτελέσουν τη διαδικασία χωρίς ακρίβεια.

Οι επιπτώσεις της διαδικασίας ποικίλλουν, από υποξία έως τον τραυματισμό των αεραγωγών όταν εισάγεται ο στοματοτραχειακός σωλήνας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να παραμένετε ψύχραιμοι/ες και να ακολουθείτε κατά γράμμα τα βήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα πρέπει να εκτελείται η στοματοτραχειακή διασωλήνωση. Όμως, αν υπάρχει πιθανότητα να τη χρειάζεται ο/η ασθενής, τότε ο/η γιατρός θα την εκτελέσει.

Θα πρέπει, παρόλα αυτά, να ληφθούν υπόψιν τα ακόλουθα συμπτώματα. Αυτά μπορούν να υποδείξουν ξεκάθαρα την αναγκαιότητα της διασωλήνωσης ταχείας ακολουθίας:

Αν, πέραν αυτών, ο/η ασθενής είναι ταραγμένος/η επειδή δε μπορεί να αναπνεύσει φυσιολογικά, τότε θα ναρκωθεί άμεσα. Έπειτα, ο/η γιατρός θα πρέπει να εκτελέσει την διασωλήνωση ταχείας ακολουθίας το συντομότερο δυνατό.

Η σωστή διαδικασία

Διασωλήνωση παιδιού

Για να πετύχει η διασωλήνωση, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά βημάτων. Οι γιατροί θα τα εκτελέσουν με ακρίβεια και ταχύτητα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να αποφύγουν τις συνέπειες που αναφέραμε παραπάνω.

Βήματα πριν τη διασωλήνωση

 • Υψώστε το κεφάλι του/ης ασθενούς τοποθετώντας ένα μαξιλάρι από κάτω του.
 • Σηκώστε το σαγόνι του/ης πιέζοντάς το προς τα πάνω και μπροστά.
 • Αφαιρέστε τυχόν ξένα σώματα από τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.
 • Αναρροφήστε όλες τις εκκρίσεις (αίμα, εμετό).

Διασωλήνωση ταχείας ακολουθίας

 • Κρατήστε το λαρυγγοσκόπιο με το ένα χέρι και εισάγετέ το από την άκρη του στόματος, μετακινώντας τη γλώσσα, φέρνοντας το λαρυγγοσκόπιο μπροστά και πάνω.
 • Τοποθετήστε την άκρη του οργάνου στην επιγλωττίδα.
 • Για να μειώσετε τον κίνδυνο αναρρόφησης ή παλινδρόμησης, ένας άλλος/μία άλλη ειδικός θα πρέπει να εκτελέσει τον χειρισμό Sellick. Αυτό πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης.
 • Σε περίπτωση που η γλωττίδα ή οι φωνητικές χορδές δεν είναι ορατά, ένα άλλο άτομο θα πρέπει να εκτελέσει τον χειρισμό BURP για να φανερωθούν. Αυτό θα επιτρέψει στους/ις γιατρούς να τοποθετήσουν σωστά το λαρυγγοσκόπιο χωρίς να προκαλέσουν ζημιά στους αεραγωγούς.
 • Όταν εισαχθεί σωστά ο σωλήνας, το λαρυγγοσκόπιο αφαιρείται χωρίς να κουνηθεί ο σωλήνας. Έπειτα οι γιατροί θα τον συνδέσουν στην πηγή παροχής οξυγόνου.

Παρότι προτείνουμε τη χρήση των χειρισμών Sellick και BURP, δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αν ο/η ασθενής υποφέρει από τραύμα ή έχει κάποιο ξένο σώμα στην τραχεία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Φάρμακα

Γενικά, δεν είναι απαραίτητη η χρήση φαρμάκων όταν εκτελείται η διασωλήνωση ταχείας ακολουθίας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου, χωρίς χρήση φαρμάκων, δεν είναι δυνατή η διασωλήνωση.

Όταν ο/η ασθενής είναι ανήσυχος/η, θα χρειαστεί να γίνει νάρκωση. Σε άλλες περιπτώσεις όπου ο/η ασθενής έχει έντονο πόνο, θα πρέπει να δοθούν και αναλγητικά πέραν από τη νάρκωση.

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι γιατροί στα έκτακτα περιστατικά θα πρέπει να δώσουν μυοχαλαρωτικό στους/ις ασθενείς. Αυτό είναι απαραίτητο όταν δε μπορεί να περάσει ο σωλήνας από την τραχεία εξαιτίας της πίεσης.

Όπως βλέπετε, η επαγωγή είναι μια διαδικασία της οποίας την εκτέλεση πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας που δουλεύουν στα έκτακτα περιστατικά. Έτσι, θα μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς θα υποστούν τη λιγότερη δυνατή ζημιά στους αεραγωγούς τους.

Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η διασωλήνωση ταχείας ακολουθίας αποτελεί σαφέστατα ένα μέτρο πρώτων βοηθειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Almarales, J. R., Saavedra, M. Á., Salcedo, Ó., Romano, D. W., Morales, J. F., Quijano, C. A., & Sánchez, D. F. (2016). Inducción de secuencia rápida para intubación orotraqueal en Urgencias. Repertorio de Medicina y Cirugía25(4), 210-218.
 • Calvache, J. A., Sandoval, M. X., & Vargas, W. A. (2013). Fuerza aplicada por el personal de salud sobre un simulador del cartílago cricoides durante la realización de la maniobra de Sellick en la intubación de secuencia rápida. Revista Colombiana de Anestesiología41(4), 261-266.
 • Carrillo-Esper, R., Vinay-Ramírez, B., & Bahena, A. (2008). Maniobra BURP. Revista mexicana de Anestesiología31(1), 63-65.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.