Συμβουλές για καθαρότερους πνεύμονες

4 Νοεμβρίου 2015
Οι πρακτικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και το τάι τσι μάς μαθαίνουν να αναπνέουμε με διαφορετικά μέρη του σώματός μας, όπως η κοιλιά, το διάφραγμα ή το στήθος.

Για όσους καπνίζουν, αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενα προβλήματα στους πνεύμονες ή απλώς επιθυμούν να έχουν καθαρότερους πνεύμονες και να μπορούν να αναπνέουν καλύτερα, θα παρουσιάσουμε μερικές ανεκτίμητες συμβουλές για να το πετύχουν εύκολα και φυσικά.

Αν μάθετε να αναπνέετε σωστά, βελτιώσετε τον αερισμό του σπιτιού σας και αποβάλλετε τη βλέννα, θα δείτε αποτελέσματα πολύ γρήγορα.

Εισπνοές ατμών για καθαρότερους πνεύμονες

Ξέρετε τι είναι οι εισπνοές ατμών; Είναι οι βαθιές αναπνοές πάνω από ατμούς φαρμακευτικών φυτών που ωφελούν τους πνεύμονες. Πρόκειται για μια εξαιρετική μέθοδο για τη θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών σε παιδιά, αλλά βοηθάει επίσης να έχετε καθαρότερους πνεύμονες, ειδικά αν καπνίζετε.

Πώς κάνω εισπνοές ατμών;

Βράστε δύο λίτρα νερό με φαρμακευτικά βότανα, όπως πεύκο, θυμάρι, δεντρολίβανο, ευκάλυπτο, χαμομήλι ή ρίγανη. Αφού τα βράσετε για πέντε ως δέκα λεπτά, θα δείτε ότι απελευθερώνουν αρωματικούς ατμούς. Απομακρύνετε το νερό από τη φωτιά, σκεπάστε το κεφάλι με μια πετσέτα και σκύψτε πάνω από το δοχείο (προσέχοντας να μην καείτε από τους υπερβολικούς ατμούς). Εισπνεύστε βαθιά από το στόμα και τη μύτη, κλείνοντας εναλλάξ τα ρουθούνια.

Απαλλαγείτε από τη βλέννα

Είναι φυσιολογικό να ξυπνάτε το πρωί με την αίσθηση ότι υπάρχουν υπερβολικές βλέννες. Μερικές φορές οι βλέννες αυτές μπορούν να προκαλέσουν συμφόρηση ή να φράξουν τους βρόγχους. Για να αποφύγετε την υπερβολική βλέννα και να έχετε καθαρότερους πνεύμονες, ακολουθήστε αυτές τις δύο απλές και εύκολες συμβουλές:

Πλένετε τη ρινική δίοδο με τη βοήθεια ενός σκεύους ρινικού καθαρισμού (Neti pot), όπως εξηγούμε σε αυτό το άρθρο, ειδικά όταν υπάρχει πάντα βλέννα μέσα στη ρινική κοιλότητα.

Έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τη βλέννα, τις οποίες θα πρέπει να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Ακολουθούν μερικά προϊόντα που πρέπει να αποφεύγετε:

  • Το γάλα και τα γαλακτοκομικά, ειδικά το αγελαδινό γάλα. Αντικαταστήστε τα με γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής βάσης.
  • Το αλεύρι και τις τροφές που το περιέχουν. Τρώτε ψωμί με δεξτρίνη, που είναι παρόμοιο με τα παξιμάδια, αλλά πολύ υγιεινότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Συμβουλές για καθαρότερους πνεύμονες

Μάθετε να αναπνέετε σωστά

Αφού μιλάμε για το μηχανισμό της αναπνοής, αξίζει να σημειωθεί ότι τον περισσότερο καιρό δεν αναπνέουμε σωστά… επειδή το ξεχνάμε! Αναπνέουμε μόλις για να επιβιώνουμε, γεγονός που όχι μόνο επηρεάζει τους πνεύμονές μας, που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με μειωμένη χωρητικότητα, αλλά κάνει και δυσκολότερη τη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα σημεία του σώματος.

Δείτε επίσης: 5 είδη ασκήσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή σας

Πώς μαθαίνω να αναπνέω σωστά;

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι να ξεκινήσετε να ασκείστε ακολουθώντας μια πρακτική όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή το τάι τσι, που πάντα εστιάζουν στην αναπνοή αλλά και μας μαθαίνουν να αναπνέουμε με διαφορετικά μέρη του σώματος: την κοιλιά, το διάφραγμα ή το στήθος.

Συμβουλές για καθαρότερους πνεύμονες - αναπνοές γιόγκα

Βελτιώστε την αναπνοή κατά τις νυχτερινές ώρες

Συνήθως κοιμόμαστε οχτώ ώρες κάθε νύχτα κατά μέσο όρο, δηλαδή το ένα τρίτο της ημέρας μας. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλίζουμε ότι τα υπνοδωμάτιά μας είναι γεμάτα καθαρό, υγιεινό αέρα.

Πώς το πετυχαίνουμε;

  • Αερίζετε το σπίτι καθημερινά και, αν θέλετε, αφήνετε ένα παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό τη νύχτα.
  • Αν δεν μπορείτε να αερίσετε σωστά το σπίτι σας, τουλάχιστον αφήνετε την πόρτα του υπνοδωματίου σας μισάνοιχτη.
  • Προσθέστε φυτά που παράγουν οξυγόνο στο υπνοδωμάτιό σας, όπως το επίπρεμνο (χρυσός πόθος). Ένα ή δύο από τα φυτά αυτά μέσα στο υπνοδωμάτιο βοηθούν στην ανανέωση του αέρα που αναπνέουμε.
  • Αποφεύγετε την υγρασία και τις οσμές στο σπίτι. Χρησιμοποιείτε αφυγραντήρες και ηλεκτρονικές συσκευές διάχυσης αιθέριων ελαίων.

Συμβουλές για καθαρότερους πνεύμονες - αερισμός

Ξεχάστε τη θλίψη

Μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους πάσχουν από συχνή ή ακόμα και χρόνια αναπνευστική νόσο το να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια ψυχοσωματική σύνδεση ανάμεσα στην ασθένεια και τα συνεχή συναισθήματα θλίψης.

Διαβάστε σχετικά: Μάθετε πώς να εξουδετερώνετε τις αρνητικές σκέψεις

Επομένως κάθε θεραπεία πρέπει να λαμβάνει υπόψη το συναισθηματικό στοιχείο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικό τρόπο με ομοιοπαθητικές θεραπείες, όπως με ανθοϊάματα Μπαχ ή με την επαγγελματική βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή.