Πώς να ξεχωρίσετε την καρδιακή προσβολή από την κρίση πανικού

Τα πρώτα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής και μιας κρίσης πανικού ίσως να φαίνονται ίδια, αλλά ξεχωρίζουν από τη διάρκειά τους. Μάθετε πώς να τα ξεχωρίζετε σ' αυτό το άρθρο.
Πώς να ξεχωρίσετε την καρδιακή προσβολή από την κρίση πανικού

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Συχνά μπερδεύουμε την κρίση πανικού με την καρδιακή προσβολή, καθώς με μια πρώτη ματιά έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Αν έχετε βρεθεί ποτέ σ’ αυτή την κατάσταση ή τα νεύρα σας σάς έχουν κάνει κόλπα, ρίξτε μια ματιά στις διαφορές τους ώστε να μπορέσετε να τα ξεχωρίσετε.

Καρδιακή προσβολή: τι είναι;

Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος στην στεφανιαία αρτηρία σας μπλοκάρει τη ροή του αίματος και την κίνηση του οξυγόνου προς την καρδιά.

Έτσι προκαλείται ακανόνιστος ρυθμός της καρδιάς ή αρρυθμία. Με τη σειρά του, αυτό οδηγεί στη δραματική μείωση της ικανότητας της καρδιάς να αντλεί αίμα.

Αν δεν θεραπευτεί το εμπόδιο σε μικρό χρονικό διάστημα, θα προκληθεί ο θάνατος των ιστών του επηρεαζόμενου καρδιακού μυ.

Συμπτώματα της καρδιακής προσβολής

Πώς να ξεχωρίσετε την καρδιακή προσβολή από μια κρίση πανικού, καρδιακή προσβολή
  • Αν πάθετε καρδιακή προσβολή, θα αισθανθείτε μια πίεση στο κέντρο του στήθους σας και πιθανόν στο αριστερό χέρι και την πλάτη σας.
  • Έπειτα, ο πόνος μπορεί να επεκταθεί στον λαιμό, το σαγόνι και τα δόντια.
  • Η ένταση μπορεί να διαφέρει, αλλά διαρκεί πάνω από πέντε λεπτά και δεν επηρεάζει την αναπνοή σας.
  • Επίσης, θα νιώσετε φαγούρα κάποιες φορές μονάχα στο αριστερό σας μπράτσο.
  • Είναι επίσης συχνό να έχετε κρύο ιδρώτα, ναυτία ακόμη και εμετό.

Οι άνθρωποι που υφίστανται καρδιακή προσβολή δεν έχουν διαταραγμένη αναπνοή. Έτσι, υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις όπου πυροδοτείται μια κρίση πανικού.

Αν δείτε πως έχετε κάποιο απ’ αυτά τα συμπτώματα και διαρκούν πάνω από πέντε λεπτά, καλέστε ασθενοφόρο ή πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα.

Πώς ξεχωρίζουμε την κρίση πανικού;

Πώς να ξεχωρίσετε την καρδιακή προσβολή από μια κρίση πανικού, κρίση πανικού

Μια κρίση πανικού, αποτελείται από μια πολύ έντονη αντίδραση η οποία συνοδεύεται από ένα αίσθημα έλλειψης ελέγχου των νεύρων σας.

Εν γένει, το κλειδί βρίσκεται στην ανακάλυψη των σκέψεων που προκαλούν την κρίση. Αυτές πυροδοτούν μια πολύ γρήγορη, γενική παθολογική κινητοποίηση.

Σε φυσικό επίπεδο, ο πανικός συμβαίνει όταν η αμυγδαλή είναι υπερβολικά ενεργοποιημένη. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου περνάει σε κατάσταση εγρήγορσης εφόσον έχει εκλάβει σήμα κινδύνου.

Για να προσπαθήσετε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να βρείτε τα κίνητρα ή τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την εγρήγορση όταν δεν υπάρχουν επικίνδυνα ερεθίσματα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν έχετε τέτοια συμπτώματα συχνά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό ώστε να λάβετε μια σωστή διάγνωση. Η ψυχολογική θεραπεία θα σας βοηθήσει ν’ ανακαλύψετε την αληθινή προέλευση της διαταραχής.

Συμπτώματα από την την κρίση πανικού

Πώς να ξεχωρίσετε την καρδιακή προσβολή από μια κρίση πανικού, συμπτώματα κρίσης πανικού

Όταν πρόκειται για κρίσεις πανικού, να θυμάστε ότι μπορούν να συμβούν στις πιο συνηθισμένες και ήρεμες στιγμές της καθημερινής σας ζωής.

  • Γενικά, τα συμπτώματα που παρουσιάζει μια κρίση πανικού, διαρκούν το μέγιστο 10 λεπτά. Αποτελούνται από διακεκομμένο πόνο στην περιοχή του στήθους σας. Ο πόνος πάει και έρχεται.
  • Επιπλέον, θα παρατηρήσετε μια αίσθηση μουδιάσματος και ένα αίσθημα “σουβλίσματος”. Δεν περιορίζεται όμως, μόνο στο αριστερό σας μπράτσο. Μπορεί επίσης να το νιώσετε στο δεξί σας μπράτσο, τα πόδια και τα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών.
  • Όταν κάποιος βιώνει μια κρίση πανικού, έχει συνήθως παράλογες φοβίες, σαν να τρελαίνεται.

Ωστόσο, αν δεν είστε σίγουροι για το αν βιώνετε καρδιακή προσβολή ή κρίση πανικού, είναι πάντοτε καλύτερο να δείτε άμεσα έναν γιατρό. Όπως καταλαβαίνετε, αν πάθετε μια καρδιακή προσβολή και δε δείτε αμέσως γιατρό, μπορεί να γίνει θανατηφόρα. Μάθετε πώς βοηθά η γιόγκα σύμφωνα με μια έρευνα των Δρ. Gupta et. al εδώ.

Αν έχετε μια κρίση πανικού, βλέποντας κάποιον ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να ξεπεράσετε τους φόβους σας και έτσι ν’ αποτρέψετε μελλοντικές κρίσεις. Μάθετε να ξεχωρίζετε την κρίση πανικού!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ornato, J. P., & Hand, M. M. (2001). Warning signs of a heart attack. Circulation. https://doi.org/10.1161/hc2501.093258

  • Potokar, J. P., & Nutt, D. J. (2000). Chest pain: Panic attack or heart attack? INTERNATIONAL JOURNAL OF CLINICAL PRACTICE.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.