Μπορεί μια διατροφή πλούσια σε ψάρια να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος;

Αρκετές μελέτες έχουν επιστήσει την προσοχή στην πιθανή σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης ψαριών και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ειδικοί συνιστούν να σταματήσουμε να τρώμε ψάρια.
Μπορεί μια διατροφή πλούσια σε ψάρια να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος;

Τελευταία ενημέρωση: 05 Σεπτεμβρίου, 2022

Μπορεί μια δίαιτα πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος; Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που τρώνε πολλά ψάρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Φαίνεται να υπάρχει μια απροσδόκητη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και της ανάπτυξης μελανώματος, του πιο σοβαρού τύπου καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, παρόλο που τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ διατροφής και μελανώματος, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεται η κατανάλωση ψαριού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η εν λόγω νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Causes & Control, αξιολόγησε δεδομένα από περισσότερους από 491.000 ενήλικες των ΗΠΑ μεταξύ 50 και 71 ετών. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια, τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με το πόσα ψάρια κατανάλωναν. Στη συνέχεια, τέθηκαν υπό παρακολούθηση για περίπου 15 χρόνια για να καταγράψουν πόσα άτομα από την ομάδα διαγνώσθηκαν με καρκίνο.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Σε σύγκριση με την ομάδα που δεν κατανάλωνε σχεδόν καθόλου ψάρια, τα άτομα της ομάδας που έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια (κατά μέσο όρο τρεις μερίδες την εβδομάδα) εμφάνισαν 22% περισσότερες περιπτώσεις μελανώματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι ακόμη σαφές γιατί η κατανάλωση ψαριών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο μελανώματος. H Eunyoung Cho, αναπληρώτρια καθηγήτρια και δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο Brown και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είχε την ίδια άποψη.

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο τα ψάρια, αλλά πιθανώς κάποια μόλυνση στα ψάρια», είπε η Cho. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος και το αρσενικό στο σώμα τους. Αυτοί οι ρύποι συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Ωστόσο, η μελέτη τους δεν μέτρησε τα επίπεδα μόλυνσης στους συμμετέχοντες και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί αυτή η σύνδεση. Εάν πράγματι τα αποτελέσματα της μελέτης σχετίζονται με τη μόλυνση των ψαριών από βαρέα μέταλλα, θα μπορούσαν να καταναλωθούν ψάρια από τις ελληνικές θάλασσες.

Είναι ασφαλές να συνεχίσετε να καταναλώνετε ψάρια;

Η απάντηση είναι ναι. Η Δρ. Cho ανέφερε: «δεν θα συμβούλευα τους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε ψάρια λόγω των ευρημάτων μας». Πρόσθεσε ότι η κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και ορισμένων άλλων μορφών καρκίνου.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά να καταναλώνετε ψάρια, πουλερικά και όσπρια πιο συχνά από το κόκκινο κρέας. Ενώ οι καρδιολόγοι συμβουλεύουν την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα για την υγεία της καρδιάς.

Θυμηθείτε ότι σε κάθε συσκευασία ψαριών και θαλασσινών που αγοράζετε, θα πρέπει να βρίσκετε την ένδειξη του τόπου από όπου αλιεύτηκε. Στα προϊόντα του Lidl βρίσκουμε συχνά ψάρια από το Αιγαίο που σίγουρα δεν οδηγούν σε κάποιο κίνδυνο.

Μπορεί μια διατροφή πλούσια σε ψάρια να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος;

Σε προηγούμενο άρθρο του Δρ. Daniel MacDougall, που δημοσιεύτηκε το 2011, βρέθηκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ψαριών και του κινδύνου μελανώματος. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τους πιο σημαντικούς και γνωστούς παράγοντες κινδύνου για το μελάνωμα, όπως το ιστορικό ηλιακού εγκαύματος ή την αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα άτομα με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να έχουν περάσει περισσότερο χρόνο στον ήλιο, ίσως στην παραλία ή στο ψάρεμα. Έτσι, χωρίς περισσότερες πληροφορίες, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν τα ψάρια, η βλάβη από την ακτινοβολία ή κάποιος άλλος παράγοντας οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.

Διατροφή και η σχέση με τον καρκίνο του δέρματος

γυναίκα κρατάει ψάρια

Πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ ορισμένων τροφών και τύπων καρκίνου. Αλλά γενικά, όταν γίνονται περισσότερες αναλύσεις και τα αποτελέσματα εξετάζονται στο σύνολό τους, τα τελικά δεδομένα είναι συχνά μικρότερα ή μηδαμινά. Ειδικά όσον αφορά το μελάνωμα, περιορισμένες μελέτες έχουν βρει κάποιες περίεργες και σοβαρές συσχετίσεις με ορισμένα τρόφιμα.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση περισσότερων εσπεριδοειδών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος σε ορισμένες μελέτες, αλλά όχι σε όλες. Με τη σειρά τους, τόσο το κόκκινο όσο και το επεξεργασμένο κρέας έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο μελανώματος, αλλά αυξημένο κίνδυνο άλλων μορφών καρκίνου.

«Η πιο αποτελεσματική πρακτική που έχουμε για να αποτρέψουμε το μελάνωμα είναι ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας καθώς και ο έλεγχος για καρκίνο του δέρματος», έγραψε ο Δρ. Daniel MacDougall.

Τα πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος. Επιπλέον, η χρήση σολάριουμ σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 75%, σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος. Μπορούμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε να τρώμε ψάρι, με έξτρα προτίμηση στις εγχώριες επιλογές και, φυσικά, να αποφεύγουμε τον ήλιο, όπως προτείνουν οι ειδικοί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hacon SS, Oliveira-da-Costa M, Gama CS, Ferreira R, Basta PC, Schramm A, Yokota D. (2020). Mercury Exposure through Fish Consumption in Traditional Communities in the Brazilian Northern Amazon. Int J Environ Res Public Health. 2020 Jul 22;17(15):5269. doi: 10.3390/ijerph17155269. PMID: 32707799; PMCID: PMC7432107. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32707799/
  • Li, Y., Liao, L.M., Sinha, R. et al. (2022). Fish intake and risk of melanoma in the NIH-AARP diet and health study. Cancer Causes Control 33, 921–928 (2022). Disponible en: https://doi.org/10.1007/s10552-022-01588-5.
  • Schoenfeld JD, Ioannidis JP. (2013). Is everything we eat associated with cancer? A systematic cookbook review. Am J Clin Nutr. 2013 Jan;97(1):127-34. doi: 10.3945/ajcn.112.047142. Epub 2012 Nov 28. PMID: 23193004. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23193004/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.