Προφυλάξεις κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες για το δέρμα, όπως ερυθρότητα, ηλιακό έγκαυμα, γήρανση και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε; Μάθε τώρα!
Προφυλάξεις κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση στον ήλιο

Έχει γραφτεί από Eleny Vanessa Alvarado Prada

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η έκθεση στον ήλιο για περισσότερο από τον συνιστώμενο χρόνο, ή χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορεί να είναι αντιπαραγωγική για την υγεία του δέρματος. Ίσως θέλετε απλώς να μοιάζετε σε ένα μοντέλα από ένα εξώφυλλο περιοδικού, αλλά στην πραγματικότητα μπορείτε να καταλήξετε με εγκαύματα, πρόωρη γήρανση, βλάβη στα μάτια και, στις χειρότερες περιπτώσεις, βλάβες του δέρματος.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Υπάρχουν πολλές μελέτες που σας δίνουν εργαλεία και συμβουλές για να λάβετε όλες τις προφυλάξεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση στον ήλιο. Αυτά θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και να σας αποτρέψει τις συνέπειες που μόλις αναφέραμε. Σας ενδιαφέρει να μάθετε ποια είναι; Συνεχίστε να διαβάζετε!

Σκέψεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την έκθεση στον ήλιο

Σε μια από τις εκθέσεις του, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NIH) δείχνει ότι το ηλιακό φως είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Επίσης, μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε καρκίνο εάν δεν λάβετε την απαραίτητη φροντίδα. Επομένως, πριν εκθέσετε τον εαυτό σας στον ήλιο, πρέπει να εφαρμόσετε τις ακόλουθες συστάσεις στην πράξη.

Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με αλκοόλ

Τα αρώματα και τα προϊόντα με αλκοόλ στη φόρμουλά τους δεν συνιστώνται για το δέρμα. Ο λόγος; Όταν έρχονται σε επαφή με τον ήλιο, τείνουν να παράγουν σκοτεινά σημεία που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Ακόμα και υγρά όπως ο χυμός λεμονιού έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Εάν τον εφαρμόσετε στο δέρμα σας και έπειτα λάβετε ηλιακό φως, θα παρατηρήσετε ένα σχεδόν άμεσο μαύρο σημάδι. Προσέχετε!

Αποφύγετε το κερί ή το ξύρισμα

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν κερί την τελευταία στιγμή, πριν πάνε στην παραλία ή στην πισίνα. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος. Με αυτόν τον τρόπο, το δέρμα σας θα είναι πιο επιρρεπές σε ερεθισμό των θυλακίων των τριχών.

Στη συνέχεια, με την έκθεση στον ήλιο και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πόνο, φλεγμονή, ακόμη και μόλυνση. Επομένως, εάν σκοπεύετε να είστε σε εξωτερικούς χώρους, φροντίστε να έχετε κάνει κερί εκ των προτέρων.

Προσέξτε τους μώλωπες

Εάν έχετε μώλωπες, προσπαθήστε να αποφύγετε την ηλιοθεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που πρέπει να εκθέσετε τον εαυτό σας, προσπαθήστε να τους καλύψετε. Όπως εξήγησαν ορισμένοι ειδικοί στο  My Health Alberta, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει σημεία στην περιοχή όπου βρίσκεται ο μώλωπας.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Όσο κι αν θέλετε να επιδείξετε ένα τέλειο μαύρισμα, η πιο σημαντική πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η υγεία του δέρματός σας. Η έκθεση στον ήλιο για πολλές ώρες χωρίς αντηλιακό, το οποίο μπορεί να συμβεί όταν πηγαίνετε σε παραλία ή την πισίνα, είναι πολύ επιβλαβές.

Η ηλίαση είναι το λιγότερο που μπορείτε να πάθετε. Μακροπρόθεσμα, εάν συνεχίσετε να αρνείστε να φοράτε αντηλιακό, μπορεί να καταλήξετε να αναπτύξετε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος του δέρματος. Προσέχετε!

αντηλιακό στα πόδια
Η προηγούμενη εφαρμογή αντηλιακού είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για την προστασία του δέρματος από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου.

Προφυλάξεις κατά την έκθεση στον ήλιο

Τώρα, αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα όταν πρόκειται να κάνετε ηλιοθεραπεία. Δεν είναι μόνο το πριν και μετά, αλλά η φροντίδα που πρέπει να εφαρμόσετε όταν είστε σε πλήρη έκθεση. Από την άποψη αυτή, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα σημεία.

Πίνετε νερό

Με την εφίδρωση (μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία όταν υπάρχει έκθεση στον ήλιο) θα χάσετε μια σημαντική ποσότητα υγρών που μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Επομένως, ενώ πηγαίνετε για υπαίθρια αθλήματα, στην παραλία ή για να απολαύσετε μια μέρα στην πισίνα, έχετε πάντα ένα μπουκάλι με νερό για να σας κρατήσει ενυδατωμένους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το δίκτυο ιατρικών υπηρεσιών OSDE στην Αργεντινή, το νερό αντιπροσωπεύει το 60% της σύνθεσης του σώματος, οπότε η διατήρηση ενός καλού επιπέδου ενυδάτωσης θα διασφαλίσει την ορθή λειτουργία όλων των οργάνων.

Φροντίστε τα μαλλιά σας κατά την έκθεση στον ήλιο

Τα μαλλιά και ο ήλιος δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι. Στην πραγματικότητα, εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι διακοπών που περιλαμβάνει παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, τότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τα μαλλιά σας.

Χρησιμοποιήστε προστατευτικά θερμότητας, ενυδατικές μάσκες και, μόλις επιστρέψετε στο φυσιολογικό, μην ξεχάσετε να δώσετε στα μαλλιά σας μια μικρή περιποίηση για να διασφαλίσετε την υγεία τους.

Εφαρμόστε ξανά αντηλιακό

Δεν αρκεί μια εφαρμογή αντηλιακού. Όταν εκτίθεστε στον ήλιο, οι ειδικοί προτείνουν να εφαρμόσετε ξανά το προϊόν για να διασφαλίσετε τη βέλτιστη φροντίδα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν τουλάχιστον 30 SPF (παράγοντας προστασίας από τον ήλιο).

Όσο υψηλότερο είναι το SPF (συντελεστής προστασίας από τον ήλιο), τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Να το έχετε πάντα μαζί σας.

Μην φοράτε μακιγιάζ

Η εφαρμογή μακιγιάζ πριν πάτε στην παραλία ή στην πισίνα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του δέρματος. Τα υπολείμματα του προϊόντος μπορούν να προκαλέσουν φραγμένους πόρους κατά την εφίδρωση. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος ακμής και λοιμώξεων αυξάνεται.

Φροντίδα μετά την έκθεση στον ήλιο

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι η φροντίδα που έρχεται μετά την έκθεση στον ήλιο. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτά τα βήματα είναι εξίσου ζωτικά με τα άλλα που έχουμε αναφέρει, καθώς θα κάνουν το δέρμα σας να χαλαρώσει αφού υποστεί το άγχος από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Ενυδατώστε το δέρμα σας μετά από έκθεση στον ήλιο

Μετά από μια μακρά περίοδο έκθεσης στις ακτίνες του ήλιου, είναι σύνηθες το δέρμα να στεγνώνει ή να αφυδατώνεται. Για να το διορθώσετε, θα πρέπει να πίνετε μεταξύ 2 και 3 λίτρα νερό την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να παρέχετε υγρασία με ενυδατικά που παρέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, προϊόντα με βάση την αλόη βέρα ή το αμυγδαλέλαιο είναι καλές επιλογές.

Κάντε κρύο ντους μετά από έκθεση στον ήλιο

Το αλάτι ή το χλώριο πρέπει να αποβάλλεται από το δέρμα μόλις επιστρέψετε στο σπίτι. Για να το κάνετε αυτό, σας συνιστούμε να κάνετε ένα κρύο ντους. Αυτό θα σας επιτρέψει να βελτιώσετε την οξυγόνωση του δέρματος, εκτός από να σας δώσει μια αίσθηση φρεσκάδας. Μπορείτε να το συμπληρώσετε με ουδέτερο σαπούνι και απαλό στέγνωμα.

κρέμα στα χέρια
Η εφαρμογή ενυδατικών προϊόντων μετά από έκθεση στον ήλιο βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής υγρασίας του δέρματος.

Εφαρμόστε προϊόντα για μετά τον ήλιο

Μπορείτε να βρείτε πολλά προϊόντα ειδικά κατασκευασμένα για τη φροντίδα μετά τον ήλιο. Για παράδειγμα, κρέμες φτιαγμένες με αλόη βέρα, χαμομήλι και μερικές με εκχυλίσματα μέντας. Αυτές σας επιτρέπουν να καταπραΰνετε την ερυθρότητα και τη φλεγμονή εάν έχετε υποστεί εγκαύματα.

Είναι επίσης καλές επιλογές εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για λίγο πριν τα εφαρμόσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώσετε περισσότερη φρεσκάδα όταν τα τρίβετε στο δέρμα σας.

Κόψτε τα μαλλιά σας μετά από ανθυγιεινή έκθεση στον ήλιο

Μερικές φορές η ζημιά που προκαλείται στα μαλλιά λόγω της μακράς έκθεσης στον ήλιο είναι ανεπανόρθωτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη και αν δεν το πιστεύετε, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε τουλάχιστον 2 δάχτυλα στα άκρα των μαλλιών. Θα αφαιρέσετε αυτήν τη ζημιά και θα επιτρέψετε μια νέα υγιή ανάπτυξη.

Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τη φροντίδα των μαλλιών σας με ενυδατικές μάσκες και άλλες θρεπτικές θεραπείες. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιείτε καθημερινή προστασία από τη θερμότητα!

Τι πρέπει να θυμάστε για την έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο καθιστά δυνατή την επίτευξη μαυρίσματος που βελτιώνει την αισθητική του δέρματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι επιβλαβής. Επομένως, για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους, πρέπει να εφαρμόσουμε ορισμένες προφυλάξεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από άμεση επαφή με τον ήλιο.

Εάν το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο και κοκκινίζει πολύ γρήγορα, το ιδανικό είναι να μεγιστοποιήσετε τη φροντίδα για να μετριάσετε τους κινδύνους. Εκτός από το αντηλιακό, άλλα στοιχεία όπως καπέλα, μακριά ρούχα και γυαλιά ηλίου μπορούν να βοηθήσουν. Μην ξεχάσετε να φροντίσετε το δέρμα σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.