Απομακρύνετε τα βαρέα μέταλλα από το συκώτι

Το σώμα μας μπορεί να αποθηκεύσει το μόλυβδο, οποίο ίσως καταναλώνουμε πίνοντας νερό βρύσης, που είναι μολυσμένο από τους μεταλλικούς σωλήνες.
Απομακρύνετε τα βαρέα μέταλλα από το συκώτι
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαΐου, 2020

Βαρέα μέταλλα. Γιατί είναι σημαντικό να απομακρύνετε τα βαρέα μέταλλα από το σώμα σας; Επειδή είναι τοξίνες: βλαβερές ουσίες που κάνουν κακό στα κύτταρα και μας αρρωσταίνουν. Τα περισσότερα από αυτά συνήθως συσσωρεύονται στο συκώτι και, μακροπρόθεσμα, προκαλούν αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορείτε να αποτοξινώσετε επαρκώς το συκώτι σας προκειμένου να απομακρύνετε τα βαρέα μέταλλα, που μπορούν να βλάψουν όχι μόνο το συγκεκριμένο όργανο αλλά και τον εγκέφαλο, τα νεφρά, το έντερο και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Γιατί λοιπόν να μην αρχίσετε να εφαρμόζετε από σήμερα τις παρακάτω απλές συστάσεις;

1. Γιατί είναι σημαντικό να απομακρύνετε τα βαρέα μέταλλα;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα βαρέα μέταλλα ταξινομούνται σε οργανικά και σε ανόργανα. Τα οργανικά προέρχονται από ορισμένα φάρμακα. Προσοχή όμως, καθώς οι συγκεκριμένες βλαβερές ουσίες περιέχονται επίσης σε προϊόντα όπως το οινόπνευμα και ο καπνός. Πρόκειται για συνήθειες που θα πρέπει να αποφεύγουμε για χάρη της υγείας και της ευημερίας μας.

Και ποια είναι τα βαρέα μέταλλα μη οργανικής προέλευσης; Οι αποκαλούμενες ανόργανες τοξίνες είναι οι ουσίες που λαμβάνουμε μέσω της τροφής και μέσω της μόλυνσης. Μερικές φορές και μόνο η εργασία σε κάποια χημική βιομηχανία ή σε χώρο διαχείρισης βαρέων μετάλλων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία μας.

Αργά ή γρήγορα θα υποφέρουμε, επειδή δεν αποβάλλουμε σωστά αυτές τις συσσωρευμένες τοξίνες από το σώμα μας. Και ξέρετε σε ποιο μέρος του σώματος συγκεντρώνονται αυτά τα βαρέα μέταλλα; Στο λεμφικό σύστημα και ιδιαιτέρως στο συκώτι, θέτοντας την υγεία σε κίνδυνο.

2. Ποια είναι τα βαρέα μέταλλα που συνήθως συσσωρεύονται;

Είμαστε βέβαιοι ότι η παρακάτω πληροφορία θα σας προκαλέσει έκπληξη. Μερικές φορές, παρά τις προσπάθειές μας να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καταλήγουμε να λαμβάνουμε τοξίνες σε καθημερινή βάση. Η μόλυνση των πόλεων, το νερό που πίνουμε ή οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε πολλές τροφές είναι οι συνηθισμένες πηγές τοξινών που μπορεί να μας αρρωστήσουν. Παρακάτω δίνουμε μια μικρή λίστα των πιθανών πηγών αυτών των ουσιών:

  • Αρσενικό: είναι η πιο βλαβερή ουσία για το σώμα. Ξέρετε που βρίσκεται συχνότερα; Στο νερό της βρύσης. Το πρόβλημα ξεκινάει με τη χρήση παρασιτοκτόνων και το φυσικό φιλτράρισμα. Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα. Ερχόμαστε σε επαφή με άλλες πηγές μόλυνσης όταν εργαζόμαστε σε περιβάλλοντα που περιέχουν αυτήν την ουσία.
  • Μόλυβδος: συνήθως τον λαμβάνουμε μέσω των σωλήνων νερού καθώς και μέσω των παρασιτοκτόνων που είναι παρόντα σε ορισμένες τροφές, όπως στα λαχανικά.
  • Υδράργυρος: ξέρετε πώς καταναλώνουμε υδράργυρο; Μέσω μολυσμένων ψαριών και θαλασσινών.
  • Κάδμιο: το κάδμιο είναι παρόν σε πολλά γεωργικά λιπάσματα. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, καταλήγουμε να το καταναλώνουμε καθημερινά, μέσω των φρούτων και των λαχανικών που περιέχουν αυτό το βλαβερό βαρύ μέταλλο. Αν και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε υπερβολικά, εφόσον γενικά οι ποσότητες είναι πολύ μικρές, μακροπρόθεσμα όμως αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Γι αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αποτοξινώνετε το σώμα σας.

Δεκατέσσερις θεραπευτικές τροφές για να απομακρύνετε τα βαρέα μέταλλα

Απομακρύνετε τα βαρέα μέταλλα - Αποτοξινωτικός χυμός σε ποτήρι και κανάτα

1. Ξεκινάτε κάθε μέρα τρώγοντας σκόρδο με άδειο στομάχι. Απλώς πλύντε και ξεφλουδίστε ένα σκόρδο και στη συνέχεια χωρίστε το σε τρία μικρά κομμάτια για να τα φάτε μαζί με ένα ποτήρι νερό. Μην ανησυχείτε για τη δυνατή μυρωδιά. Αργότερα μπορείτε να πιείτε λίγο χυμό λεμονιού και θα εξαφανιστεί. Έχετε επίσης την επιλογή της τσίχλας ξυλιτόλης για την καταπολέμηση της μυρωδιάς του σκόρδου στο στόμα σας. Αναμφίβολα, το ξεκίνημα της μέρας με την κατανάλωση σκόρδου με άδειο στομάχι αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο απομάκρυνσης των βαρέων μετάλλων από το συκώτι σας.

2. Πικραλίδα: τι λέτε να πιείτε ένα υγιεινό τσάι ή έγχυμα πικραλίδας μετά το μεσημεριανό σας γεύμα; Είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για την αποτοξίνωση του σώματος. Ο Δρ. Yong-Song Guan στη μελέτη του για την κατανάλωση φυτών και το ρόλο τους στην υγεία του συκωτιού, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, αναφέρει μεταξύ άλλων και την πικραλίδα.

3. Νερό αγκινάρας: θα πρέπει να κάνετε αυτή τη θεραπεία δύο φορές τη βδομάδα για να απομακρύνετε τα βαρέα μέταλλα. Για να φτιάξετε τη συνταγή, πάρτε δύο αγκινάρες και μαγειρέψτε τες σε ένα λίτρο νερό. Όταν μαλακώσουν, βγάλτε τες από το νερό. Μπορείτε να πίνετε αυτό το έγχυμα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Είναι εξαιρετικό! Προτείνουμε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού, κάνοντας το έγχυμα ακόμα πιο ωφέλιμο.

4. Χλωρέλλα (Chlorella pyrenoidosa): είναι εξαιρετική για την αποτοξίνωση του σώματος από τα βαρέα μέταλλα. Πού τη βρίσκετε; Στα καταστήματα φυσικών τροφών ή σε εξειδικευμένα καταστήματα.

5. Χλωροφύλλη: μπορείτε επίσης να βρείτε εύκολα χλωροφύλλη στα καταστήματα φυσικών τροφών. Πρόκειται για μια εξαιρετική φυσική πηγή φροντίδας για το συκώτι και επίσης συμβάλλει στην αποτοξίνωση και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

6. Κόλιαντρο (κορίανδρο): από δω και στο εξής μην ξεχνάτε να προσθέτετε λίγα φύλλα κόλιαντρου στις σαλάτες και στις σούπες σας. Για ποιο λόγο; Επειδή βοηθάει στη φροντίδα του ανοσοποιητικού συστήματος και απομακρύνει τον υδράργυρο, το αλουμίνιο και το μόλυβδο από το σώμα.

7. Χυμός από γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι: πρόκειται για έναν εξαιρετικό συνδυασμό βιταμίνης C που μας βοηθάει να κάνουμε αποτοξίνωση από μέσα. Μπορείτε να πίνετε το χυμό αυτό κάθε πρωί. Θα τον λατρέψετε. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Cristobal L. Miranda στην έρευνά του πως η βιταμίνη C βοηθά αρκετά και στην καταπράυνση φλεγμονών.

8. Βρώμη: ακόμα μια εξαιρετική επιλογή για το πρωινό. Η βρώμη είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και σελήνιο, δύο μέταλλα που συμβάλλουν στη φροντίδα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και βοηθούν στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων.

9. Πλήρες ρύζι: ακόμα ένα δημητριακό πλούσιο σε ψευδάργυρο, το οποίο συμβάλλει στη φροντίδα της υγείας σας. Είναι επίσης γευστικό και εξαιρετικό για αποτοξίνωση.

10. Ροδάκινο: αυτό το ζουμερό, γευστικό και δελεαστικό φρούτο περιέχει ένα φυσικό θησαυρό βιταμινών και μετάλλων, γεγονός που το καθιστά τέλειο για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων.

11. Μπρόκολο: πρέπει να γνωρίζετε ότι το μπρόκολο είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για την αποτοξίνωση του συκωτιού. Όμως είναι σημαντικό να αγοράζετε μόνο βιολογικό μπρόκολο, που έχει μεγαλώσει χωρίς τη χρήση παρασιτοκτόνων.

12. Ωμό σπανάκι: το σπανάκι είναι πολύ πλούσιο σε χλωροφύλλη. Αν το τρώτε ωμό, θα ωφεληθείτε ακόμα περισσότερο από τις θαυμάσιες ιδιότητές του.

13. Φιστίκια Βραζιλίας (Bertholletia excelsa): είναι πεντανόστιμα! Και είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο και σελήνιο, που είναι ιδανικές ουσίες για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων.

14. Κρεμμύδι: φάγατε κρεμμύδι σήμερα; Το προσθέσατε στη σαλάτα σας; Να θυμάστε ότι το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε θείο, μια εκπληκτική ουσία που εξουδετερώνει βαρέα μέταλλα όπως το αλουμίνιο.

Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές είμαστε σίγουροι πως θα μπορέσετε να απομακρύνετε τα βαρέα μέταλλα από το συκώτι σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.