Διφενιδόλη: Τι είναι και ποιες είναι οι χρήσεις της

Οι γιατροί υποδεικνύουν κυρίως διφενιδόλη για την πρόληψη και τον έλεγχο του περιφερικού ιλίγγου. Ο περιφερικός ίλιγγος εμφανίζεται στη νόσο του Ménière (MD), στη λαβυρινθίτιδα και στη χειρουργική επέμβαση στο μέσο αυτί.
Διφενιδόλη: Τι είναι και ποιες είναι οι χρήσεις της
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η διφενιδόλη είναι ένα φάρμακο για τη θεραπεία του ιλίγγου και της ναυτίας, κοινώς είναι αντιεμετικό. Ενεργεί στην αιθουσαία συσκευή για τον έλεγχο του περιφερειακού ιλίγγου. Ασκεί το αντιεμετικό αποτέλεσμα απευθείας σε συγκεκριμένους υποδοχείς του κεντρικού νευρικού συστήματος. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό; Μάθετε περισσότερα παρακάτω!

Οι λόγοι για τους οποίους οι γιατροί συνταγογραφούν διφενιδόλη

ίλιγγος σε γυναίκα
Ένας γιατρός μπορεί να προτείνει τη χρήση διφαινιδόλης για προβλήματα όπως ο ίλιγγος. Ομοίως, ενδείκνυται σε περίπτωση ναυτίας και εμέτου που προκαλείται από χημειοθεραπεία.

Οι γιατροί συνταγογραφούν κυρίως διφενιδόλη για την πρόληψη και τον έλεγχο του περιφερικού ιλίγγου. Ο περιφερικός ίλιγγος εμφανίζεται στη νόσο του Meniere (MD), στη λαβυρινθίτιδα και στη χειρουργική επέμβαση μεσαίου αυτιού.

Ο ίλιγγος είναι μια αίσθηση κίνησης ή περιστροφής. Τα άτομα με ίλιγγο αισθάνονται σαν να περιστρέφονται ή να κινούνται ή σαν να περιστρέφεται ο κόσμος γύρω τους.

Ο περιφερικός ίλιγγος προκαλείται από ένα πρόβλημα στο τμήμα του εσωτερικού αυτιού που ελέγχει την ισορροπία. Το πρόβλημα μπορεί επίσης να αφορά το αιθουσαίο νεύρο, που είναι το νεύρο που συνδέει το εσωτερικό αυτί και τον εγκέφαλο.

Επιπλέον, αυτή η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε από τους ακόλουθους λόγους:

 • Καλοήθης ορθοστατικός ίλιγγος
 • Φάρμακα όπως αντιβιοτικά αμινογλυκοσίδης, σισπλατίνη, διουρητικά ή σαλικυλικά
 • Τραυματισμός στο κεφάλι
 • Φλεγμονή του αιθουσαίου νεύρου
 • Ερεθισμός και πρήξιμο του εσωτερικού αυτιού, λαβυρινθίτιδα
 • Η νόσος του Meniere
 • Πίεση στο αιθουσαίο νεύρο, συνήθως λόγω μη καρκινικού όγκου, όπως μηνιγγίωμα ή σκβάνωμα

Η διφενιδόλη ενδείκνυται επίσης για την πρόληψη και τον έλεγχο της ναυτίας και του εμετού που προκαλούνται από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπείες.

Πώς να πάρετε αυτό το φάρμακο

Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο μαζί με τροφή για να αποφύγουν ή να μειώσουν τον γαστρεντερικό ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει. Η δόση σε ενήλικες για τη θεραπεία του ιλίγγου, της ναυτίας και του εμετού είναι ένα δισκίο κάθε τέσσερις ώρες για όσο χρειάζεται.

Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται δύο δισκία κάθε τέσσερις ώρες. Η μέγιστη ημερήσια δόση διφενιδόλης είναι 300 mg. Τα έντερα και το στομάχι την απορροφούν καλά και φτάνει τα μέγιστα επίπεδα αίματος μεταξύ 1,5 και 3 ωρών μετά την κατάποση. Επίσης, απεκκρίνεται στα ούρα.

Αντενδείξεις και προφυλάξεις

πόνος στα νεφρά
Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να αποφεύγουν αυτό το φάρμακο, καθώς μπορεί να συσσωρευτεί και να οδηγήσει σε επιπλοκές

Οι ασθενείς με μειωμένη νεφρική λειτουργία πρέπει να είναι προσεκτικοί επειδή αυτό το φάρμακο μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα τους. Επιπλέον, αυτό το φάρμακο αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Υπερευαισθησία στο φάρμακο
 • Εντερική απόφραξη
 • Απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Γλαύκωμα
 • Υπόταση

Οι γιατροί συμβουλεύουν να μην το χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία της αιτίας της ναυτίας και του εμετού, καθώς και σε μωρά κάτω των έξι μηνών. Επίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν την ενδοφλέβια χορήγηση σε ασθενείς με ιστορικό ταχυκαρδίας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή σε αυτούς τους ασθενείς.

Παρενέργειες

Λόγω των πιθανών παρενεργειών της, η ενδομυϊκή χρήση περιορίζεται σε νοσοκομειακούς ασθενείς. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις, αποπροσανατολισμό και σύγχυση.

Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν εντός τριών ημερών από την έναρξη της θεραπείας. Συνήθως, εξαφανίζονται αυθόρμητα εάν ο ασθενής σταματήσει τη θεραπεία.

Η συχνότητα των ακουστικών και οπτικών παραισθήσεων, του αποπροσανατολισμού και της σύγχυσης είναι πολύ χαμηλή. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί επίσης να υποφέρουν από υπνηλία, υπερδιέγερση, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, ξηροστομία, ναυτία, δυσπεψία και θολή όραση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί ζάλη, δερματικά εξανθήματα, πονοκέφαλος ή καούρα. Επίσης, μπορεί να συμβεί παροδική πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί η διφενιδόλη να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα;

Η αντιεμετική δράση της διφενιδόλης μπορεί να καλύψει τα σημάδια υπερδοσολογίας άλλων φαρμάκων. Ομοίως, αυτό το φάρμακο μπορεί να κάνει δύσκολη τη διάγνωση άλλων καταστάσεων, όπως η απόφραξη του εντέρου.

Έχει ασθενές αντιχολινεργικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που παράγει η θεραπεία με φάρμακα όπως η ατροπίνη ή η σκοπολαμίνη. Για αυτόν τον λόγο, οι ασθενείς δεν πρέπει να το παίρνουν μαζί με αντιχολινεργικά φάρμακα, καθώς μπορεί να αποδυναμώσει τις επιπτώσεις τους.

Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυξάνονται εάν ένας ασθενής παίρνει αυτό το φάρμακο μαζί με κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, η διφενιδόλη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, ειδικά εκείνα που μεταβολίζονται με υδρόλυση που καταλύεται από καρβοξυλεστεράσες.

Συμπέρασμα

Η διφενιδόλη είναι ένα φάρμακο που ανήκει στη φαρμακοθεραπευτική ομάδα των μουσκαρινικών ανταγωνιστών. Επομένως, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα μπορούν να συνταγογραφήσουν αυτό το φάρμακο εάν ένας ασθενής χρειάζεται θεραπεία για τον περιφερικό ίλιγγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jaiswal, N., Lambrecht, G., Mutschler, E., Tacke, R., & Malik, K. U. (1991). Pharmacological characterization of the vascular muscarinic receptors mediating relaxation and contraction in rabbit aorta. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.
 • Pan, W., Chen, X., Guo, M., Huang, Y., & Yao, S. (2007). A novel amperometric sensor for the detection of difenidol hydrochloride based on the modification of Ru(bpy)32+ on a glassy carbon electrode. Talanta. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2007.04.034
 • Imeri, L., Bianchi, S., Angeli, P., & Mancia, M. (1994). Selective blockade of different brain stem muscarinic receptor subtypes: effects on the sleep-wake cycle. Brain Research. https://doi.org/10.1016/0006-8993(94)90176-7
 • Leung, Y. M., Wu, B. T., Chen, Y. C., Hung, C. H., & Chen, Y. W. (2010). Diphenidol inhibited sodium currents and produced spinal anesthesia. Neuropharmacology58(7), 1147–1152. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2010.02.007

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.