Τι είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης;

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες του ιλίγγου. Κάνει τον πάσχοντα να αισθάνεται ότι όλα περιστρέφονται μέσα ή έξω από το κεφάλι του.
Τι είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης;
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης είναι ένα πρόβλημα στο εσωτερικό του αφτιού. Συνοδεύεται από την έναρξη ξαφνικών και σύντομων επεισοδίων ίλιγγου. Υπό αυτήν την έννοια, αυτός ο ίλιγγος προκαλείται από αλλαγές θέσης και συχνά συνοδεύεται από νυσταγμό. Γενικά, ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης συμβαίνει όταν μπαίνετε σε μια θέση που τον ενεργοποιεί.

Επίσης, είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες του ιλίγγου. Κάνει τον πάσχοντα να αισθάνεται ότι όλα περιστρέφονται μέσα ή έξω από το κεφάλι του. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης είναι η κύρια αιτία του ιλίγγου σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτοβάθμια φροντίδα. Επιπλέον, αντιπροσωπεύει έως και 25% των ασθενών που έχουν ίλιγγο. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40-50 ετών και έως το 50% των περιπτώσεων δεν οφείλονται σε γνωστή αιτία.

Αν και μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα, είναι σπάνια σοβαρό, εκτός εάν αυξάνει τις πιθανότητες πτώσης.

Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης: Συμπτώματα

εξέταση αφτιών

Αυτή η κατάσταση προκαλεί σύντομα επεισόδια ζάλης. Αυτά τα επεισόδια ζάλης μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά. Επίσης, συχνά προκαλούνται από συγκεκριμένες αλλαγές στη θέση του κεφαλιού. Ζάλη μπορεί να προκύψει όταν γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω, όταν ξαπλώνετε ή όταν γυρίζετε στο κρεβάτι. Υπό αυτήν την έννοια, μπορεί να αισθάνεστε ότι το δωμάτιο περιστρέφεται ή κινείται. Αυτό οδηγεί σε μια αίσθηση που ονομάζεται ίλιγγος.

Εδώ είναι τα άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν:

  • Ναυτία και ζάλη. Και οι δύο αισθήσεις συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
  • Νυσταγμός. Ακούσιες κινήσεις των ματιών.
  • Αδυναμία ελέγχου των κινήσεων των ματιών.

Σε περίπτωση της ζάλης που σχετίζεται με το ίλιγγο, θυμηθείτε ότι μπορείτε να χάσετε την ισορροπία σας και να πέσετε. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να καθίσετε εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ζάλη.

Σε άτομα άνω των 65 ετών, αυτή η κατάσταση μπορεί να περάσει απαρατήρητη και να εκδηλώνεται μόνο με αστάθεια που σχετίζεται με αλλαγές θέσης. Για τη διάγνωση αυτών των ασθενών, είναι σημαντικό να κάνετε ένα τεστ πρόκλησης συμπτωμάτων.

Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης: Τι τον προκαλεί

Το εσωτερικό αφτί περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια ασβεστίου που σας επιτρέπουν να διατηρείτε την ισορροπία σας. Όταν μετακινείτε το κεφάλι σας, αυτά τα σωματίδια διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα. Κατά συνέπεια, τα νευρικά κύτταρα στέλνουν ένα σημάδι στον εγκέφαλο που δείχνει σε ποια κατεύθυνση κινείται το κεφάλι. Όταν τα σωματίδια ασβεστίου κατανέμονται ασυνήθιστα μέσω των αφτιών, τα νευρικά κύτταρα λένε στον εγκέφαλο ότι το κεφάλι έχει κινηθεί περισσότερο από ό, τι πραγματικά έχει κινηθεί. Αυτό το «λάθος σήμα» που φτάνει στον εγκέφαλο είναι ο ίλιγγος.

Επιπλέον, αυτή η διαταραχή μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη γήρανση ή να συμβεί ως αποτέλεσμα χτυπήματος στο κεφάλι.

Θεραπεία

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης μπορεί να εξαφανιστεί μόνος του σε λίγες εβδομάδες ή μετά από μερικούς μήνες. Ωστόσο, για να ανακουφίσετε πιο γρήγορα τα συμπτώματά σας, μπορείτε να εξασκηθείτε στη διαδικασία επανατοποθέτησης του καναλιού.

Ποια είναι η διαδικασία επανατοποθέτησης του καναλιού;

Αυτή είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την πραγματοποίηση πολλών απλών και αργών ελιγμών για να τοποθετήσετε το κεφάλι σας. Στόχος της είναι να μετακινήσει τα σωματίδια του εσωτερικού αφτιού στον αιθουσαίο λαβύρινθο, όπου αυτά τα σωματίδια δεν προκαλούν προβλήματα και απορροφώνται ευκολότερα.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να κρατήσετε κάθε θέση για 30 δευτερόλεπτα αφού εξαφανιστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα ή μη φυσιολογική κίνηση των ματιών. Η διαδικασία επανατοποθέτησης καναλιού είναι συνήθως αποτελεσματική μετά από μία ή δύο θεραπείες.

γυναίκα κλείνει τα αφτιά της

Χειρουργική εναλλακτική λύση

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η διαδικασία επανατοποθέτησης του καναλιού δεν είναι αποτελεσματική. Για αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Στη χειρουργική επέμβαση, ένα βύσμα οστού χρησιμοποιείται για να μπλοκάρει το τμήμα του εσωτερικού αφτιού που προκαλεί ζάλη. Έτσι, το βύσμα εμποδίζει τον ημικυκλικό σωλήνα του αφτιού ώστε να μην ανταποκρίνεται σε κινήσεις σωματιδίων ή γενικά στις κινήσεις του κεφαλιού.

Πάνω απ ‘όλα, το ποσοστό επιτυχίας της ημικυκλικής απόφραξης των καναλιών είναι περίπου 90%. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί ξανά καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος, ακόμη και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν την πάθηση, μπορείτε να το ελέγξετε με τη βοήθεια ειδικών όπως οι φυσιοθεραπευτές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Macarena.K, Lara -Fernandez. R, & Bahamonde. H. (2014). Vértigo postural paroxístico benigno subjetivo Subjective benign paroxysmal positional vertigo. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. https://doi.org/10.4271/2004-01-1601

  • Murillo-González, F., & Maía Víquez Pineda, Z. (2002). Vertigo: una visión otorrinolaringológica para la medicina general. Acta Médica Costarricense.

  • Rey-Martínez, J. A., Boleas-Aguirre, M. S., & Pérez, N. (2013). Análisis postural de la prueba “Timed-up-and-go” en pacientes con vértigo. Acta Otorrinolaringológica Española. https://doi.org/10.1016/s0001-6519(05)78582-4


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.