Πόνος στο σαγόνι: σας έχει συμβεί ποτέ;

Ο πόνος στη γνάθο προέρχεται από κινήσεις που κάνετε χωρίς να το συνειδητοποιείτε όπως κακή στάση του σώματος, στρες ή νευρικότητα. Είναι βασικό να μάθετε να τις διαχειρίζεστε για να μπορέσετε να ανακουφιστείτε από τον πόνο
Πόνος στο σαγόνι: σας έχει συμβεί ποτέ;
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο πόνος στο σαγόνι προκαλείται συνήθως από το άγχος. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι είναι ένα πολύ ενοχλητικό είδος ασθένειας που μπορεί να προκύψει λόγω άλλων διαταραχών όπως είναι ο βρουξισμός ή λόγω προβλημάτων στις αρθρώσεις σας.

Αν σας έχει συμβεί, πιθανότατα πέρασε από μόνο του με την πάροδο του χρόνου και ειδικά αν το πρόβλημα ήταν αποτέλεσμα κάποιου συναισθηματικού εναύσματος όπως είναι η νευρικότητα λόγω στρες.

Καθώς είναι ένα κοινό πρόβλημα, αξίζει να αναλύσουμε τα συμπτώματα και τις αιτίες του και να αναφερθούμε σε ορισμένες θεραπείες. Δώστε λίγη προσοχή.

Πόνος στο σαγόνι: αιτίες που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας

Πόνος στο σαγόνι - Γυναίκα με πόνο στο σαγόνι

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο πόνος στο σαγόνι μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του προσώπου. Σε ορισμένους παρουσιάζεται γύρω από το ένα αυτί ενώ άλλοι αισθάνονται μια δυσφορία όταν τρώνε ή μιλάνε.

Αυτό το πρόβλημα συνδέεται με την ανατομία της κροταφογναθικής άρθρωσης που φιλοξενεί ένα περίπλοκο δίκτυο νεύρων και ιστών το οποίο μπορεί να εμφανίζει φλεγμονές ή άλλες διαταραχές.

Ας τα δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πόνος που επικεντρώνεται γύρω από τα αυτιά

Μερικές φορές ο πόνος που σχετίζεται με τον πόνο στο σαγόνι επικεντρώνεται γύρω από το ένα ή και τα δυο αυτιά. Σε αυτή την περίπτωση, η δυσφορία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα ανώτερα σημεία του κεφαλιού.

 • Αυτός ο πόνος στην άρθρωση των γνάθων εμφανίζεται κυρίως όταν μιλάτε, χασμουριέστε ή τρώτε.
 • Μερικές φορές μπορεί να συγχέεται με τον απλό πονόδοντο αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελεί σημάδι διάβρωσης της κροταφογναθικής άρθρωσης.
 • Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους χόνδρους του δίσκου ή τους συνδέσμους και τα νεύρα της περιοχής.
 • Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που θα πρέπει να εκτιμηθούν από κάποιον ειδικό. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι η οστική απώλεια στις αρθρώσεις είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία.

Όταν δεν μπορείτε να ανοίξετε εντελώς το σαγόνι σας

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ανοίξετε πλήρως το σαγόνι σας, σκεφτείτε για λίγο πώς ήταν η ζωή σας τις τελευταίες ημέρες.

 • Όταν δεν διαχειρίζεστε σωστά το στρες και την πίεση της καθημερινότητας, μπορεί να δημιουργηθεί μια απόκριση “φυγής” στον εγκέφαλό σας που οδηγεί σε μυϊκή ένταση, επιτάχυνση του καρδιακού παλμού και ακαμψία στο σώμα η οποία επικεντρώνεται στις περιοχές των ώμων, του λαιμού και του προσώπου.
 • Σχεδόν χωρίς να το καταλαβαίνετε, μπορεί να τεντώνετε το σαγόνι σας και να τρίβετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως κουδούνισμα στα αυτιά, πονοκεφάλους και προβλήματα κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο της γνάθου.

Αυτό το πρόβλημα εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου αλλά μπορεί να γίνει πολύ εξουθενωτικό όσο διαρκεί. Συνήθως οφείλεται στο στρες το οποίο θα πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά.

Πόνος στο σαγόνι - Γυναίκα με πονοκέφαλο

Βρουξισμός

Αρκετές από τις περιπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω για τον πόνο στο σαγόνι συνδέονται με μια κίνηση που αρκετοί άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν όταν κοιμούνται: τρίζουν τα δόντια τους.

 • Ο βρουξισμός μπορεί να προκύψει λόγω της κακής ευθυγράμμισης των δοντιών ή της νυχτερινής νευρικότητας που οφείλεται στην κακή διατροφή, στο στρες που συσσωρεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή της αδυναμίας να απολαύσετε έναν ξεκούραστο και χαλαρωτικό ύπνο.
 • Για το βρουξισμό απαιτείται η βοήθεια κάποιου επαγγελματία ο οποίος για παράδειγμα μπορεί να σας προτείνει να φοράτε κάποιο στοματικό νάρθηκα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο βρουξισμός είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες του πόνου στο σαγόνι.

Πόνος στο σαγόνι: Απλές τεχνικές για τη θεραπεία του

Πόνος στο σαγόνι - Γυναίκα κάνει γιόγκα

Να προσέχετε τη στάση του σώματός σας

Ένας τρόπος για να περιορίσετε τα συμπτώματα που συνδέονται με την κροταφογναθική διαταραχή (πόνος στο σαγόνι) είναι φροντίζοντας τη στάση του σώματός σας και ειδικά στην περιοχή των ώμων, του λαιμού και του κεφαλιού.

Όταν δεν διατηρείτε καλή στάση σώματος, μπορεί να εμφανιστεί ένταση στο λαιμό και στο σαγόνι. Στην πραγματικότητα αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε καν όταν βρίσκεστε στη δουλειά, παρακολουθείτε τηλεόραση ή μιλάτε στο τηλέφωνο.

Να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να προσέχετε τη μέση και τον άξονα του λαιμού: θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ευθεία και να είναι χαλαρά.

Επιπλέον, τα χείλη και τα δόντια σας θα πρέπει να είναι το ίδιο χαλαρά. Παράλληλα, η γλώσσα σας θα πρέπει να εφάπτεται με τον ουρανίσκο σας ενώ αναπνέετε από τη μύτη σας.

Η διατροφή σας

 • Να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφών που προωθούν την εμφάνιση φλεγμονών, όπως ζάχαρη, λιπαρά, υπερβολικές ποσότητες καφέ ή ενεργειακά ποτά ή συντηρητικά.
 • Να αυξήσετε την πρόσληψή σας σε βιταμίνη C και ασβέστιο.

Να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και να καταπολεμάτε το στρες

Ξέρουμε ότι είναι εύκολο να προτείνει κανείς σωστούς τρόπους διαχείρισης του στρες αλλά όταν προσπαθείτε να το υλοποιήσετε, μετατρέπεται σε έναν λαβύρινθο από εμπόδια και δυσκολίες. Στην έρευνα του Δρ. Edward F. Wright, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, η καταπολέμηση του άγχους βρίσκεται πρώτη στη λίστα θεραπειών.

 • Είναι σημαντικό να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι πρέπει να είστε ήρεμοι, έτσι ώστε τα νεύρα σας και η πίεση του αίματος να μπορέσουν να σας οδηγήσουν σε μακροζωία.
 • Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να χαλαρώσετε. Μια καλή επιλογή που μπορεί να σας βοηθήσει να φροντίζετε το σώμα και το μυαλό σας είναι η γιόγκα.

Προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτές τις απλές συμβουλές στην καθημερινότητά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Shetty, S., Pitti, V., Babu, C. L. S., Kumar, G. P. S., & Deepthi, B. C. (2010). Bruxism: A literature review. Journal of Indian Prosthodontist Society. https://doi.org/10.1007/s13191-011-0041-5
 • Sinisalu, V., & Akermann, S. (2016). Temporomandibular disorders. Eesti Arst. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00238-4
 • Graff-Radford, S. B. (2012). Facial pain, cervical pain, and headache. CONTINUUM Lifelong Learning in Neurology. https://doi.org/10.1212/01.CON.0000418648.54902.42
 • Murphy MK, MacBarb RF, Wong ME, Athanasiou KA. Temporomandibular disorders: a review of etiology, clinical management, and tissue engineering strategies. Int J Oral Maxillofac Implants. 2013;28(6):e393–e414. doi:10.11607/jomi.te20
 • Glaros, A. G., Williams, K., & Lausten, L. (2005). The role of parafunctions, emotions and stress in predicting facial pain. Journal of the American Dental Association. https://doi.org/10.14219/jada.archive.2005.0200
 • Shetty S, Pitti V, Satish Babu CL, Surendra Kumar GP, Deepthi BC. Bruxism: a literature review. J Indian Prosthodont Soc. 2010;10(3):141–148. doi:10.1007/s13191-011-0041-5

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.