Πονάνε τα νεφρά σας: Λόγοι, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Ο πόνος σε αυτά τα όργανα είναι λόγος επίσκεψης στον/η γιατρό, καθώς οι παθήσεις των νεφρών θα πρέπει ν' αντιμετωπιστούν το συντομότερο προς αποφυγή επιπτώσεων.
Πονάνε τα νεφρά σας: Λόγοι, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο πονάνε τα νεφρά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι δεν είναι συνηθισμένο να υπάρχει πόνος σε αυτά τα όργανα, γι’ αυτό και θα πρέπει να πάρετε στα σοβαρά αυτό το σύμπτωμα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον πόνο στα νεφρά. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρόκειται για συνέπεια της μη σωστής κάλυψης της πλάτης, εννοώντας ότι “μπαίνει στο σώμα το κρύο” και προκαλεί πόνο. Αυτή και άλλες σχετικές πεποιθήσεις είναι λανθασμένες.

Επιπλέον, οι άνθρωποι δε μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς, συνήθως, την περιοχή στην οποία νιώθουν ενόχληση. Ορισμένες φορές, οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί μπορεί να πονάνε τα νεφρά τους, αλλά στην πραγματικότητα ο πόνος προέρχεται από άλλη περιοχή.

Γιατί μπορεί να πονάνε τα νεφρά

Άνδρας με πόνο στην πλάτη

Τα νεφρά είναι ζωτικά όργανα, και παίζουν θεμελιώδη ρόλο στο σώμα. Βασικά, είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του αίματος προκειμένου να παραμένει καθαρό και ισορροπημένο από χημικής πλευράς. Επεξεργάζονται περίπου 190 λίτρα αίματος και αποβάλλουν 2 λίτρα αποβλήτων την ημέρα.

Η θέση τους είναι πίσω από την κοιλιά, ακριβώς κάτω από τα πλευρά της σπονδυλικής στήληςΌταν πονάνε τα νεφρά, ο/η ασθενής βιώνει ένα αίσθημα πόνου στη μέση της πλάτης ή στα πλευρά. Κάποιες φορές, πονάει μόνο η μία πλευρά. Όμως, δε σχετίζονται όλοι οι πόνοι στην πλάτη με τον πόνο στα νεφρά.

Πολλές νεφρικές παθήσεις μένουν απαρατήρητες έως ότου αναπτυχθούν περισσότερο. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να πονάνε τα νεφρά ποικίλλουν από τις πέτρες στα νεφρά έως τον καρκίνο των νεφρών. Παρακάτω έχουμε ορισμένους από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται αυτός ο πόνος.

Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά, γνωστές και ως “νεφρολιθίαση” ή “ουρολιθίαση”, προκαλούν έντονο πόνο στα νεφρά ή κολικό. Σχηματίζονται από τη συσσώρευση ουσιών στα ούρα. Ορισμένες φορές, είναι τόσο μικρές όσο ένας κόκκος άμμου, αλλά μπορούν να φτάσουν στο μέγεθος μαργαριταριού.

Όταν είναι πολύ μικρές οι πέτρες, κινούνται ελεύθερα μέσα στο ουροποιητικό σύστημα και το σώμα τις αποβάλει χωρίς να προκαλούνται συμπτώματα. Παρόλα αυτά, όταν είναι μεγαλύτερες οι πέτρες, προκαλούν έντονο πόνο ο οποίος έρχεται κατά κύματα και ο/η ασθενής τον αισθάνεται στην πλάτη ή την κάτω κοιλιακή χώρα και χειροτερεύει με την κίνηση.

Συνήθως, ο πόνος εντοπίζεται στη μία πλευρά. Με το πέρασμα των ωρών είναι πιθανό να κατέβει στη βουβωνική χώρα και στην περιοχή των γεννητικών οργάνωνΚαμία θέση δεν καταπραΰνει τη δυσφορία που συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, ή φαγούρα ή αίσθηση καύσου κατά την ούρηση.

Λοίμωξη

Άνδρας με πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης

Επιπροσθέτως, τα νεφρά μπορεί να πονάνε εξαιτίας κάποιας λοίμωξης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη ξεκινά από την ουρήθρα ή την κύστη και έπειτα φτάνει στα νεφρά. Μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε αυτά τα όργανα ή να εξαπλωθεί στο αίμα και να θέσει τη ζωή του ατόμου σε κίνδυνο.

Ένα από τα συμπτώματα είναι ο έντονος και επίμονος πόνος στην πλάτη, καθώς επίσης και η επώδυνη ούρηση με αίσθημα καύσου. Ο/η ασθενής νιώθει την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα συχνά και τα ούρα έχουν αρκετά έντονη μυρωδιά. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, πυρετό, και κρυάδες η λοίμωξη.

Πολυκυστική νόσος των νεφρών ή κύστες

Μία κύστη στα νεφρά είναι πιθανό να μην προκαλέσει συμπτώματα μέχρι να μεγαλώσει αρκετά σε μέγεθος. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην πλάτη και/ή πόνο στο κάτω μέρος στα πλευρά της πλάτης. Επίσης, ο/η ασθενής μπορεί να υποφέρει και από πονοκεφάλους και αιματουρία.

Η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι μια γενετική πάθηση που προκαλεί την ανάπτυξη κυστών σε ομάδες και αποτρέπει το σώμα από το να λειτουργεί σωστά. Προκαλούν πόνο στα πλευρά ή στην πλάτη και έχουν συχνά ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πετρών στα νεφρά και τις συχνές λοιμώξεις.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να πονάνε τα νεφρά

Τα νεφρά είναι πιθανό να πονάνε εξαιτίας της υδρονέφρωσης, μιας νεφρικής λοίμωξης λόγω της συσσώρευσης ούρων. Προκαλείται πόνος στην πλάτη, καθώς επίσης και αίμα στα ούρα, αλλά και πυρετός. Ο πόνος ίσως να προκαλείται από Θρόμβωση Νεφρικής Φλέβας (RVT), ένα σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας του οποίου υπάρχει έντονος πόνος στην πλάτη, πίσω από το κάτω μέρος των πλευρών, και στους γοφούς.

Οι τραυματισμοί και τα χτυπήματα μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε πόνο των νεφρών, όπως επίσης και η εγκυμοσύνη. Στην τελευταία περίπτωση, λόγω των αλλαγών στην σπονδυλική στήλη που προκαλούνται από το βάρος της κοιλιάς της γυναίκας. Ο πόνος στη μία πλευρά της πλάτης και της κοιλιάς που συνοδεύεται από αιματουρία μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο των νεφρών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Morata Alba, J., Pérez García, B., & Carpena Lucas, P. J. (2015). Dolor abdominal: no siempre es lo que parece. Pediatría Atención Primaria, 17(67), e189-e192.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.