Εφιάλτες μετά τον τοκετό: Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι;

Οι εφιάλτες μετά τον τοκετό είναι πολύ συνηθισμένοι. Μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη ξεκούρασης ή σε ορμονικές διαταραχές. Μάθετε τα πάντα γι' αυτούς εδώ.
Εφιάλτες μετά τον τοκετό: Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι;
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Οι εφιάλτες μετά τον τοκετό είναι πιο συνηθισμένοι από ό,τι νομίζετε, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Τα όνειρα αυτά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά, καθώς συχνά έχουν να κάνουν με το νεογέννητο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το περιεχόμενο αυτών των εφιαλτών σχετίζεται με καταστάσεις στις οποίες το μωρό κινδυνεύει, εξαφανίζεται ή πέφτει από το κρεβάτι. Αυτό δημιουργεί μεγάλο άγχος στις μητέρες.

Λέγεται ότι είναι προϊόν συνδυασμού παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι οι ορμονικές ανισορροπίες, καθώς και η έλλειψη ξεκούρασης ή οι αλλαγές στο πρόγραμμα που έρχονται με τον ερχομό του μωρού.

Διαβάστε παρακάτω και μάθετε ποιοι είναι οι πιο συχνοί εφιάλτες κατά την περίοδο μετά τον τοκετό και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή τους.

Γιατί εμφανίζονται οι εφιάλτες μετά τον τοκετό;

Οι εφιάλτες περιγράφονται ως ένα είδος παραϋπνίας που εμφανίζεται στο τέλος ενός κύκλου ύπνου. Κατά τη διάρκεια των εφιαλτών, στο μυαλό μας αναβοσβήνουν εικόνες που είναι ταυτόχρονα οδυνηρές και πολύ ζωντανές.

Η εμπειρία είναι ενοχλητική. Μερικές φορές μάλιστα οι εφιάλτες συνοδεύονται από κραυγές, βίαιες κινήσεις, εφίδρωση ή κλάμα. Ως αποτέλεσμα, το άτομο συχνά ξυπνάει πολύ ξαφνιασμένο, με σημάδια νευρικής διέγερσης.

Ωστόσο, οι εφιάλτες μετά τον τοκετό είναι αρκετά συνηθισμένοι. Σύμφωνα με μια μελέτη, πάνω από το 90% των γυναικών τείνουν να βλέπουν τέτοιου είδους όνειρα κοντά ή μετά τον τοκετό.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες γυναίκες που ερωτήθηκαν (περίπου το 75%) στην προαναφερθείσα έρευνα ανέφεραν ότι το περιεχόμενο αυτών των ονείρων σχετιζόταν με καταστάσεις στις οποίες τα μωρά τους βρίσκονταν σε κίνδυνο, γεγονός που τους προκαλούσε αγωνία ή άγχος όταν ξυπνούσαν.

Οι εφιάλτες μετά τον τοκετό μπορεί να προκύψουν ως φυσική συναισθηματική αντίδραση στη νέα ευθύνη της μητρότητας. Ως εκ τούτου, υπάρχουν προσδοκίες και φόβοι μήπως κάνουν κάποιο λάθος και κάνουν κάτι που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για το μωρό.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι με τον ερχομό της μητρότητας συμβαίνουν και αλλαγές. Μία από αυτές έχει να κάνει με την ακανόνιστη διαμόρφωση των προγραμμάτων ύπνου, οπότε δεν είναι δυνατή η επίτευξη ποιοτικού ύπνου.

Τρίτον, ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση εφιαλτών κατά την περίοδο μετά τον τοκετό είναι η μεταβολή των επιπέδων των ορμονών. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά τον τοκετό.

Τα μωρά δημιουργούν μια μεταβολή της ρουτίνας που περιπλέκει την ξεκούραση των νέων μητέρων. Αυτό ενθαρρύνει την εμφάνιση εφιαλτών.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι εφιάλτες στην περίοδο μετά τον τοκετό;

Μεταξύ των πιο συχνών εφιαλτών μετά τον τοκετό είναι εκείνοι στους οποίους το μωρό βρίσκεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση την οποία η μητέρα δεν μπορεί να ελέγξει. Ωστόσο, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους εφιάλτες.

1. Εφιάλτες μετά τον τοκετό: Το μωρό πέφτει από το κρεβάτι

Το να ονειρευτεί η μητέρα ότι το νεογέννητο πέφτει από το κρεβάτι είναι συχνό φαινόμενο όταν η μητέρα κοιμάται με το παιδί. Πρόκειται για μια κατάσταση για την οποία υπάρχει ακόμη πολλή συζήτηση, σχετικά με το αν είναι κάτι θετικό ή αρνητικό.

Ωστόσο, αυτό το είδος ονείρου μπορεί να συμβεί και όταν η μητέρα έχει θηλάσει και αποκοιμηθεί, λόγω συσσωρευμένης κούρασης.

2. Το μωρό χάνεται

Σε αυτόν τον εφιάλτη, η μητέρα ονειρεύεται ότι το παιδί κλαίει, αλλά δεν μπορεί να το βρει. Είναι μάλιστα η περίπτωση που, στο όνειρο, το μωρό βρίσκεται στο κρεβάτι και η μητέρα το ψάχνει ανάμεσα στα σεντόνια χωρίς να μπορεί να το βρει.

3. Το μωρό έχει απαχθεί

Σε έναν άλλο από τους συχνούς εφιάλτες μετά τον τοκετό, παρόμοιο με τον προηγούμενο, το παιδί χάνεται σε δημόσιο χώρο επειδή κάποιος το έχει πάρει. Μια παραλλαγή του ίδιου ονείρου είναι ότι κάποιος έχει πάρει το νεογέννητο από την κούνια, η οποία είναι άδεια όταν η μητέρα έρχεται να κοιτάξει.

4. Το ξεχασμένο μωρό

Εξίσου οδυνηρός με τους προηγούμενους είναι και ο εφιάλτης στον οποίο η μητέρα ονειρεύεται ότι έχει ξεχάσει απρόσεκτα κάπου το μωρό. Έτσι, στον τρόμο της μη εύρεσης του παιδιού προστίθεται και η ενοχή. Συνήθως πρόκειται για μια αντανάκλαση του φόβου που βιώνει κάθε γυναίκα για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα.

5. Άλλοι συνηθισμένοι εφιάλτες μετά τον τοκετό

Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, άλλα ανησυχητικά όνειρα που βλέπουν οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα είναι τα ακόλουθα:

  • Το μωρό πέφτει και χτυπάει το κεφάλι του.
  • Το παιδί κλαίει απαρηγόρητα χωρίς γνωστή αιτία.
  • Ένας αόρατος και άμεσος κίνδυνος (ίσως ένα ζώο) καταδιώκει το μωρό.
  • Το νεογέννητο κλαίει από πείνα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα για να το ταΐσει.

Τι να κάνετε για τους εφιάλτες μετά τον τοκετό

Οι εφιάλτες αυτοί, μαζί με την κακή ποιότητα ύπνου, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνολική λειτουργικότητα της μητέρας, καθώς και τη σχέση της με το μωρό και την προσοχή που πρέπει να δώσει στη φροντίδα του. Αν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρώτον, δεν βλάπτει να ζητήσετε ή να δεχτείτε βοήθεια αν η κατάσταση με τη φροντίδα του μωρού είναι περίπλοκη. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο με τις νέες μητέρες, λόγω έλλειψης εμπειρίας, όσο και με εκείνες που έχουν να φροντίσουν και άλλα μικρά παιδιά.

Όποια κι αν είναι η κατάστασή σας, χρειάζεστε έναν καλό ύπνο. Και παρόλο που μια νέα μητέρα που μόλις γέννησε νομίζει ότι πρέπει να περνάει όλο το χρόνο της προσέχοντας το μωρό της, αυτό δεν είναι απολύτως αληθές.

Ό,τι και να χρειαστεί, πρέπει να βρείτε χρόνο για να ξεκουραστείτε σωστά. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση εφιαλτών μετά τον τοκετό.

Αν έχετε σύντροφο, θα πρέπει να εμπιστευτείτε ότι κάποιος μπορεί να σας βοηθήσει να φροντίσετε το μωρό. Το ίδιο ισχύει και για ένα μέλος της οικογένειας με το οποίο ζείτε μαζί. Επιπλέον, αυτό θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε καλούς δεσμούς μεταξύ του νεογέννητου και των ανθρώπων γύρω σας.

Τέλος, θα πρέπει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σχετικά με τη φροντίδα του μωρού. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσετε στο άλλο άκρο, αυτό της παραμέλησης. Ωστόσο, η καλή φροντίδα και το άγχος δεν είναι συνώνυμα, ούτε απαιτείται το δεύτερο για να επιτευχθεί το πρώτο.

Poco descanso por cuidar al bebé causa pesadilla posparto.
Το να μπορείτε να αναθέτετε σε άλλους ορισμένες φροντίδες του μωρού και άλλες οικιακές ρουτίνες είναι υγιές και απαραίτητο.

Εφιάλτες μετά τον τοκετό: Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Είναι φυσιολογικό, η μητέρα να αισθάνεται μεγαλύτερη επιθυμία να προστατεύσει το παιδί της. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι εφιάλτες δεν έχουν πραγματικό νόημα και μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικοί. Τα όνειρα είναι όνειρα, όπως είπε κάποτε ο Calderón de la Barca.

Ωστόσο, εάν η μητέρα αισθάνεται ότι αυτά τα όνειρα είναι πολύ συχνά ή ενοχλητικά, είναι απαραίτητο να μιλήσει στους γύρω της και να πει τι αισθάνεται και να εντοπίσει τι πραγματικά την ανησυχεί.

Επιπλέον, εάν τα ενοχλητικά όνειρα συνοδεύονται από αποθάρρυνση, απάθεια, θλίψη ή εμμονικές σκέψεις, μπορεί να πρόκειται για επιλόχειο κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να είναι μια πιθανή ένδειξη μιας έκρηξης άγχους ή μια εκδήλωση ψύχωσης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί από έναν επαγγελματία ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς. Επομένως, σε περιπτώσεις όπου η ζωή της μητέρας και η σχέση που έχει με το παιδί της αρχίζουν να επηρεάζονται, καλό είναι να ακολουθηθεί μια θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García Vega M,  Muñoz Gálligo E,  Mingote Adán J, et al. El estrés, uno de los principales factores psicosociales predisponentes en el desarrollo de la depresión puerperal. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace. 2012; 103: 65-71.
  • Guerra Rivas G. Depresión postparto y su influencia en el núcleo familiar. Babahoyo, Ecuador: Universidad Técnica de Babahoyo, 2020.
  • Nielsen T, Paquette T. Dream-associated behaviors affecting pregnant and postpartum women. Sleep; 2007; 30(9): 1162–1169.
  • Oviedo Lugo G, Mondragón V. Trastornos afectivos posparto. Universitas Médica. 2006; 47(2): 131-140.
  • Sánchez Montoya J, Palacios Alzaga G. Matronas Prof. Trastorno de estrés postraumático en el embarazo, parto y posparto. 2007; 8 (1): 12-19.
  • Wills L, Garcia J. Parasomnias. CNS Drugs. 2002; 16: 803-810.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.