Περιγεννητική κατάθλιψη: Πώς να την αντιμετωπίσετε;

Έντονα συναισθήματα θλίψης, απάθειας και απελπισίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό μπορεί να υποδηλώνουν περιγεννητική κατάθλιψη. Δείτε πώς να την αναγνωρίσετε και να την αντιμετωπίσετε.
Περιγεννητική κατάθλιψη: Πώς να την αντιμετωπίσετε;
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να γίνετε μητέρα μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Το σώμα σας αλλάζει, οι ρουτίνες και οι προτεραιότητές σας αλλάζουν, η ταυτότητά σας μεταμορφώνεται για να προσαρμοστεί στο νέο σας ρόλο. Όλες αυτές οι σωματικές και συναισθηματικές απαιτήσεις μπορεί να είναι συντριπτικές. Το να εντοπιστεί η περιγεννητική κατάθλιψη είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ευημερίας της μητέρας και του παιδιού.

Οι άνθρωποι γνωρίζουν γενικά την επιλόχειο κατάθλιψη ως κλινική οντότητα που εμφανίζεται μετά τον τοκετό. Ωστόσο, είναι πιθανό αυτά τα συναισθήματα θλίψης, αγωνίας και απελπισίας να εμφανίζονται ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τα σημάδια και να αναζητάτε επαγγελματική βοήθεια αμέσως μόλις τα υποψιαστείτε, καθώς αυτή η καταθλιπτική κατάσταση έχει σοβαρές συνέπειες. Θα σας πούμε περισσότερα σχετικά σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η περιγεννητική κατάθλιψη;

Η περιγεννητική κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Περιλαμβάνει τόσο την προγεννητική κατάθλιψη όσο και την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Πρόκειται για μια σοβαρή κλινική οντότητα που υπερβαίνει τη μελαγχολία του μωρού που βιώνουν πολλές γυναίκες τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η περιγεννητική κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μια βαθιά και επαναλαμβανόμενη θλίψη που συνοδεύεται από απάθεια, έλλειψη ενδιαφέροντος και αδυναμία να βιώσουν ευχαρίστηση. Ωστόσο, έχει επίσης μια σειρά από άλλα συμπτώματα:

  • Αίσθημα κενού, αδυναμίας ή απελπισίας.
  • Ανησυχία για την απόδοσή σας ως μητέρα και αισθήματα ενοχής.
  • Ανησυχία, δυσκολίες συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης.
  • Διαταραχές του ύπνου και της όρεξης.
  • Ψυχοσωματικός πόνος και δυσφορία (που δεν εξηγείται από οργανική αιτία).
  • Παραμέληση της αυτοφροντίδας και κοινωνική απομόνωση.
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις, σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας ή το μωρό.
Η περιγεννητική κατάθλιψη είναι μια έννοια που περιλαμβάνει την πιθανότητα κατάθλιψης μετά τον τοκετό, αλλά και εκείνη που ξεκινά κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ποιες είναι οι αιτίες της;

Δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί ένας μόνο λόγος που μπορεί να εξηγήσει την εμφάνιση της περιγεννητικής κατάθλιψης. Πρόκειται για έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και προσωπικών παραγόντων. Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό διαταραχών της διάθεσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Από την άλλη πλευρά, οι φυσικές και ορμονικές μεταβολές της εγκυμοσύνης και της περιόδου μετά τον τοκετό μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή της. Εκτός από τη συναισθηματική αστάθεια, ορισμένες ασθένειες που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτης, αναιμία ή διαταραχές του θυρεοειδούς) συμβάλλουν στην αύξηση των συμπτωμάτων.

Σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο, οι γυναίκες που περνούν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά, οικογενειακά ή συντροφικά προβλήματα, καθώς και εκείνες που δεν λαμβάνουν επαρκή κοινωνική υποστήριξη από τους γύρω τους είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από περιγεννητική κατάθλιψη.

Εν ολίγοις, καμία γυναίκα δεν εξαιρείται από το να βιώσει αυτή την κατάσταση και η εμφάνισή της εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τους πόρους που διαθέτει η μητέρα για να διαχειριστεί τις αλλαγές και τις απαιτήσεις αυτού του σταδίου.

Μάθετε περισσότερα: Διατροφή και θυρεοειδής

Ο έγκαιρος εντοπισμός της περιγεννητικής κατάθλιψης είναι υψίστης σημασίας

Η μελαγχολία του μωρού συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από μόνη της, αλλά στην κατάθλιψη αυτό δεν συμβαίνει. Εάν η γυναίκα δεν λάβει θεραπεία, η διαταραχή τείνει να διαιωνίζεται, δημιουργώντας σοβαρές συνέπειες.

Η μητέρα θα ζήσει την περίοδο της κύησης ή της λοχείας με μεγάλη αγωνία και πόνο, θα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να υποπέσει σε κατάχρηση ουσιών και άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές και θα δυσκολευτεί πολύ να δεθεί συναισθηματικά με το μωρό της.

Από την πλευρά του, το έμβρυο υφίσταται επίσης τις συνέπειες της μητρικής διάθεσης. Η περιγεννητική κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρους τοκετούς, χαμηλό βάρος γέννησης και καθυστερημένη ανάπτυξη στα πρώτα χρόνια του παιδιού.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι οι έφηβοι των οποίων οι μητέρες υπέφεραν από περιγεννητική κατάθλιψη έχουν 4,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν κατάθλιψη στην ηλικία των 16 ετών.

Δεν είναι όμως μόνο η μητέρα και το παιδί που επηρεάζονται από αυτή τη διαταραχή- οι επιπτώσεις μπορεί να επεκταθούν σε ολόκληρο το άμεσο περιβάλλον. Η σχέση του ζευγαριού καταστρέφεται και, αν υπάρχουν άλλα παιδιά, μπορεί να υποφέρουν από τις δυσκολίες της μητέρας να τα φροντίσει επαρκώς.

Οι σχέσεις επηρεάζονται όταν η μητέρα πάσχει από περιγεννητική κατάθλιψη.

Πιθανές θεραπείες για την περιγεννητική κατάθλιψη

Υπάρχουν τόσο φαρμακολογικές όσο και ψυχολογικές επιλογές για την αντιμετώπιση της περιγεννητικής κατάθλιψης. Οι πρώτες εξετάζονται όταν η κατάθλιψη είναι σοβαρή ή η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται σε άλλες παρεμβάσεις, καθώς υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για το έμβρυο.

Ακόμη και έτσι, οι SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) φαίνεται να αποτελούν μια αποτελεσματική και σχετικά ασφαλή εναλλακτική λύση.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση που μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της κύησης και προσφέρει καλά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και η διαπροσωπική θεραπεία έχουν τη μεγαλύτερη επιστημονική υποστήριξη. Βοηθούν τις γυναίκες να αναδιαρθρώσουν τις σκέψεις, τις ερμηνείες και τη συμπεριφορά τους.

Εν ολίγοις, δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που ενέχει η μη θεραπευμένη περιγεννητική κατάθλιψη, είναι απαραίτητο να αφεθείτε στα χέρια ειδικών. Αν ταυτίζεστε με κάτι που θίξαμε σε αυτή την ανάρτηση, τότε μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jadresic, M. E. (2014). Depresión perinatal: Detección y tratamiento. Revista Médica Clínica Las Condes25(6), 1019-1028.
  • Pawlby, S., Hay, D. F., Sharp, D., Waters, C. S., & O’Keane, V. (2009). Antenatal depression predicts depression in adolescent offspring: prospective longitudinal community-based study. Journal of affective disorders113(3), 236-243.
  • Deave T, Heron J, Evans J, Emond A. The impact of maternal depression in pregnancy on early child development. BJOG 2008; 115 (8): 1043-51.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.