Η ενδιαφέρουσα προέλευση των ονειροπαγίδων

Διοχετεύουν τα θετικά σας συναισθήματα και συγκρατούν όλα τα αρνητικά, με άλλα λόγια, όλους τους εφιάλτες που βλέπετε τη νύχτα.
Η ενδιαφέρουσα προέλευση των ονειροπαγίδων

Τελευταία ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου, 2018

Εσείς έχετε ονειροπαγίδα στο κεφαλάρι του κρεβατιού σας; Στην είσοδο του σπιτιού σας ή σε κάποιο παράθυρο; Γνωρίζετε όμως την προέλευση των ονειροπαγίδων; Μας αρέσει να τις βλέπουμε γύρω μας αλλά σύμφωνα με το θρύλο, σας επιτρέπουν να φιλτράρετε τον κόσμο των ονείρων σας. Διοχετεύουν τα θετικά σας συναισθήματα και συγκρατούν όλα τα αρνητικά, με άλλα λόγια, όλους τους εφιάλτες που βλέπετε τη νύχτα.

Σήμερα, θα μάθουμε για μια δημοφιλή πεποίθηση, που υποστηρίζεται από έναν ενδιαφέροντα μύθο για την προέλευση των ονειροπαγίδων.

Η φυλή Οτζίμπουε και η προέλευση των ονειροπαγίδων

Προέλευση των ονειροπαγίδων - Κρεμασμένη ονειροπαγίδα

Οι ονειροπαγίδες έχουν τις ρίζες τους σε μια φυλή αυτοχθόνων της Αμερικής που, σε όλη τη δεκαετία του ’60, άρχισε να κάνει αυτά τα χειροποίητα αντικείμενα δημοφιλή πουλώντας τα σε τουρίστες στους καταυλισμούς της. Πρόκειται για όμορφα χειροποίητα αντικείμενα που τιμούν τον πολιτισμό και την παράδοση των Οτζίμπουε.

Οι Οτζίμπουε είναι από τη Βόρεια Αμερική και οι καταυλισμοί τους είναι κοινοί στο Οντάριο, στο Γουισκόνσιν και στη Μινεσότα. Για να φτιάξουν τις ονειροπαγίδες, χρησιμοποιούν ίνες τσουκνίδας δεμένες πάνω σε ένα είδος κυκλικού ή δακρυόσχημου δακτυλίου, όπου σχηματίζουν ένα δίχτυ που θυμίζει ιστό αράχνης. Επίσης χρησιμοποιείται ξύλο ιτιάς και, γενικά, οι ονειροπαγίδες δεν έχουν πολύ μεγάλη διάμετρο: φτάνουν περίπου τα 10 εκατοστά.

Τις πουλούσαν με την ιδέα ότι, χάρη σε αυτές, οι άνθρωποι θα απέφευγαν τους εφιάλτες  και θα κρατούσαν μακριά την κακή ενέργεια και τα κακά πνεύματα. Περιέργως, υπήρχαν πολλές φυλές αυτοχθόνων που επέκριναν τους Οτζίμπουε για την πώληση αυτών των αντικειμένων. Έλεγαν πως, όταν το έκαναν αυτό, οι ονειροπαγίδες έχαναν τη μυστικιστική και την πνευματική αυθεντική αξία τους, αφού οι τουρίστες τις αγόραζαν μόνο για αισθητικούς λόγους.

Παρά τις επικρίσεις, σε όλη τη δεκαετία του ’60, οι ονειροπαγίδες ήταν ένα από τα αντικείμενα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Αμερική, ενώ έγιναν επίσης διάσημες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο σκοπός των ονειροπαγίδων

Προέλευση των ονειροπαγίδων - Ονειροπαγίδα και ηλιοβασίλεμα

Οι ονειροπαγίδες θα πρέπει να κρεμιούνται από το κεφαλάρι του κρεβατιού ή πάνω από τα κρεβατάκια των παιδιών. Ο σκοπός τους είναι να σκορπίζουν τους εφιάλτες ή τα κακά οράματα που έχουν μερικοί άνθρωποι κάποιες φορές. Για τη φυλή των Οτζίμπουε, τα αντικείμενα αυτά λειτουργούσαν ως εξής:

  • Οι ονειροπαγίδες φιλτράρουν τα νυχτερινά σας όνειρα. Έτσι, όταν κοιμάστε, οι εφιάλτες ή τα άσχημα συναισθήματα παγιδεύονται στον κεντρικό ιστό τους. Από την άλλη, τα καλά όνειρα και τα θετικά συναισθήματα περνούν κάτω από τα φτερά για να φτάσουν σιγά-σιγά σε μας. Όταν έρχεται η αυγή, το ζεστό φως του ήλιου κάνει τους εφιάλτες να χαθούν και να εξαφανιστούν για πάντα από την ονειροπαγίδα. Τέλειο, έτσι;

Η παράδοση των ονειροπαγίδων βασίζεται επίσης σε ένα θρύλο των Οτζίμπουε. Η κεντρική μορφή του ήταν μια όμορφη γυναίκα που ονομαζόταν Ασιμπικάασι. Ήταν επίσης γνωστή ως γυναίκα-αράχνη και, αντί κάτι τέτοιο να έχει αρνητική ή ανησυχητική σημασία, αυτό που έκανε τη συγκεκριμένη γυναίκα όμορφη ήταν ότι φρόντιζε όλα τα πλάσματα του κόσμου.

Έσκυβε πάνω από την κούνια ή το κρεβάτι των παιδιών για να υφάνει έναν αόρατο ιστό, ένα λεπτό και ντελικάτο ύφασμα που μπορούσε να παγιδέψει οποιονδήποτε εφιάλτη και να τον εξαφανίσει. Τίποτα κακό δεν μπορούσε να συμβεί στο συγκεκριμένο πλάσμα, αν η Ασιμπικάασι ήταν κοντά του. Όλα τα αρνητικά στοιχεία κολλούσαν στον ιστό της, μέχρι την αυγή, όταν το φως της ημέρας ανανέωνε όλα τα καλά πράγματα και εξαφάνιζε έπειτα όλα τα κακά πράγματα. Όμορφο, χωρίς αμφιβολία.

Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή σχετικά με το πώς λειτουργούν οι ονειροπαγίδες. Η φυλή Λακότα, από την πλευρά της, είχε μια άλλη εξήγηση που σίγουρα θα βρείτε ενδιαφέρουσα:

  • Οι εφιάλτες και η αρνητική ενέργεια περνούσαν μέσα από τον ιστό μέχρι που εξαφανίζονταν, ενώ τα καλά όνειρα παγιδεύονταν στο κέντρο και έπειτα γλιστρούσαν πάνω στα φτερά για να έρθουν σε μας και να μας τυλίξουν μέσα στην ηρεμία και να μας καθησυχάσουν. Το κακό φεύγει μακριά και το καλό παγιδεύεται.
Προέλευση των ονειροπαγίδων - Γυναίκα κρατά ονειροπαγίδα

Πείτε μας λοιπόν, εσείς έχετε ονειροπαγίδα στο σπίτι σας; Σίγουρα αποτελούν μια ωραία παράδοση. Δεν μπορούμε να πούμε αν πραγματικά κρατούν μακριά την κακή ενέργεια ή όχι, όμως σε κάθε περίπτωση είναι πάντα ωραίο να έχετε μια ονειροπαγίδα κοντά σας. Αξίζει να έχουμε υπόψη την προέλευση, την παράδοση και την ιστορία των ονειροπαγίδων, αφού αυτό αποτελεί επίσης έναν τρόπο να τιμήσουμε τις φυλές της Βόρειας Αμερικής κρατώντας τους θρύλους τους ζωντανούς. Δεν έχει σημασία το χρώμα ή η μορφή που έχουν οι ονειροπαγίδες: είναι πάντα ωραίο να τις έχετε κοντά σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.