Εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή: Επιδράσεις

Η εντερική δυσβίωση θα μπορούσε να είναι η αιτία αυξημένης ευαισθησίας στη γλουτένη σε ορισμένα άτομα. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι απολύτως οριστικά. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή: Επιδράσεις
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ορισμένες τρέχουσες τάσεις στη διατροφή είναι υπέρ της εξάλειψης της γλουτένης από τη διατροφή σας, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο. Μερικοί έχουν προτείνει ότι αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αύξηση της φλεγμονής. Η εξάλειψη της γλουτένης κάνει τελικά καλό;

Η κατανάλωση γλουτένης δεν θα μπορούσε να βλάψει μόνο τον εγκέφαλο, αλλά και άλλα όργανα. Εάν αυτή η δήλωση είναι αληθινή, αυτή η πρωτεΐνη θα μπορούσε να προδιαθέσει το σώμα σε ορισμένες διαταραχές που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Τι λέει όμως η έρευνα για αυτό; Είναι αλήθεια ότι η γλουτένη θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εγκεφάλου; Σε αυτό το άρθρο, θα απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις και θα εξετάσουμε επίσης κάποια σχετική έρευνα για το θέμα!

Γλουτένη και φλεγμονή

Υπάρχει ένα ζήτημα υγείας που ονομάζεται κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη που μπορεί να συνδέσει την κατανάλωση γλουτένης με αυξημένη φλεγμονή και γαστρεντερικά προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντιπαραθέσεις σχετικά με αυτό.

Η παθοφυσιολογία της νόσου δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology σχετίζει την πρόσληψη αυτής της πρωτεΐνης με την εμφάνιση πονοκεφάλων και κόπωσης.

Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπάρχουν σταθερά στοιχεία που να συνιστούν την εξάλειψη αυτής της πρωτεΐνης από τη διατροφή με συστηματικό τρόπο. Η απάντηση στις αμφιβολίες σχετικά με την κατανάλωση γλουτένης θα μπορούσαν να κρυφτούν σε ένα συγκεκριμένο προφίλ μικροβίων, πιο επιρρεπές να προκαλέσει δυσφορία μετά την κατανάλωσή της.

Μια γυναίκα και λίγο ψωμί
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συμβουλεύουν τους ασθενείς που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη να εξαλείψουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να φτιάξετε ψωμί χωρίς γλουτένη

Εξάλειψη της γλουτένης και υγεία του εγκεφάλου

Άλλα επιστημονικά άρθρα, ένα από αυτά δημοσιεύθηκε το 2018, αναφέρουν την ικανότητα της γλουτένης να προκαλεί ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, η παθοφυσιολογία με την οποία συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφής.

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν την πρόσληψη γλουτένης με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα διπολικής διαταραχής ή σχιζοφρένειας.

Το μοντέλο που προτάθηκε για την υποστήριξη αυτής της θεωρίας βασίζεται στην ύπαρξη εντερικής δυσβίωσης. Αυτή η κατάσταση αυξάνει τη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού, αυξάνοντας την απορρόφηση των β-αμυλοειδών, τα οποία μπορούν αργότερα να περάσουν στο κρανιοεγκεφαλικό υγρό.

Η συσσώρευση αυτών των ουσιών σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών και ψυχικών ασθενειών.

Μια ποικίλη διατροφή ή εξάλειψη της γλουτένης: η καλύτερη επιλογή

Παρόλες αυτές τις υποθέσεις, δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η γλουτένη είναι μια βλαβερή ουσία για όλα τα άτομα. Για το λόγο αυτό, ο περιορισμός της συνιστάται μόνο σε περίπτωση υποτροπιάζουσας γαστρεντερικής δυσφορίας μετά την κατάποση.

Εάν ο γιατρός δεν συμβουλεύει την κατανάλωση γλουτένης, η εξάλειψή της από τη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη δυσανεξίας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σταματά να παράγει τα ένζυμα που χρειάζεται για την αποδόμησή της σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι γιατροί συνιστούν μια ποικίλη διατροφή. Ωστόσο, εάν οι ποσότητες υδατανθράκων που καταναλώνει το άτομο είναι υψηλές, οι γιατροί προτείνουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Όταν πρόκειται να συμπεριλάβετε τρόφιμα με υδατάνθρακες στη διατροφή, είναι καλύτερο να δώσετε προτεραιότητα στους κόνδυλους και στις ρίζες. Περιέχουν επίσης απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Οι κόκκοι που περιέχουν γλουτένη θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως. Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιούνται οι ίνες του προϊόντος, οι οποίες ωφελούν την εντερική χλωρίδα, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσενεξίας.

υδατάνθρακες
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μέτρια κατανάλωση γλουτένης δεν αποτελεί πρόβλημα. Αντίθετα, η εξάλειψή της από τη διατροφή μπορεί να είναι επιβλαβής.

Γλουτένη, η πρωτεΐνη που προκαλεί αβεβαιότητα

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η γλουτένη είναι επιβλαβής για την υγεία. Αν δεν έχετε αλλεργία, δυσανεξία ή κοιλιοκάκη, η εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή σας δεν είναι καλή ιδέα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ευεργετικό να μειώσετε την πρόσληψη γλουτένης.

Τα τελευταία επιστημονικά άρθρα προτείνουν μια ορισμένη φλεγμονώδη ικανότητα αυτής της πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη εάν υπάρχουν προηγούμενα προβλήματα σε επίπεδο μικροβίων. Ο αντίκτυπός της στην υγεία του εγκεφάλου δεν είναι απολύτως σαφής και μπορεί να εξαρτάται από τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο και την εντερική διαπερατότητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η καλύτερη σύσταση είναι η προσοχή. Η ιεράρχηση των κονδύλων και των κόκκων χωρίς γλουτένη όπως το ρύζι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική. Επιπλέον, όταν πρόκειται να συμπεριλάβετε τρόφιμα με αυτήν την πρωτεΐνη στη διατροφή σας, είναι καλύτερο να καταφύγετε σε ποικιλίες ολικής αλέσεως.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Losurdo G., Principi M., Lannone A., Amoruso A., et al., Extra intestinal manifestataions of non celiac gluten sensitivity: an expanding paradigm. World J Gastroenterol, 2018. 24: 1521-1530.
  • Brietzke E., Cerqueira RO., Mansur RB., McIntyre R., Gluten related illnesses and severe mental disorders: a comprehensive review. Neurosci Biobehav Rev, 2018. 84: 368-375.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.