Έξι χρήσιμες συμβουλές για ν' αποτρέψετε τον πόνο στο ισχίο

Παρότι ορισμένες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν αρκετά ώστε ν' αποτρέψετε τον πόνο στο ισχίο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την αντίδραση του σώματός σας. Σταματήστε να τις κάνετε αν αισθανθείτε δυσφορία.
Έξι χρήσιμες συμβουλές για ν' αποτρέψετε τον πόνο στο ισχίο
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Solimar Cedeño

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Πόνο στο ισχίο μπορείτε να νιώσετε εξαιτίας αρκετών παραγόντων. Πρόκειται για μια συχνή πάθηση. Αν αισθάνεστε άβολα ή αισθανθείτε κάποια δυσφορία, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις έξι χρήσιμες συμβουλές για ν’ αποτρέψετε τον πόνο στο ισχίο.

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το ακριβές σημείο του πόνου στο ισχίο μπορεί να σας δώσει σημαντικά στοιχεία για την αιτία πρόκλησής του. Μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή μέσα στην άρθρωση του ισχίου, που με τη σειρά της προκαλεί πόνο στο ισχίο ή τη βουβωνική χώρα.

Αν πονάτε στην εξωτερική πλευρά του ισχίου, το άνω μέρος του μηρού ή εξωτερικά των οπισθίων σας, τότε ο πόνος σχετίζεται με μυϊκά προβλήματα. Γενικά, αυτό το είδος δυσφορίας προκαλείται από φλεγμονή στους μυς, στους συνδέσμους, στους τένοντες, και σε άλλους μαλακούς ιστούς γύρω από την άρθρωση.

Πόνο στο ισχίο μπορούν να προκαλέσουν και ορισμένες ασθένειες άλλων περιοχών του σώματος, όπως η μέση. Μια πολύ κοινή πάθηση είναι η αρθρίτιδα ή η φθορά των αρθρώσεων.

Το ισχίο είναι μια σημαντική περιοχή επειδή ενώνει τον κορμό του σώματος με τα κάτω άκρα, και παρέχει σταθερότητα στο βάδισμα. Γι’ αυτό, αν νιώθετε ένταση ή τσιμπήματα στην περιοχή, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στις ακόλουθες συμβουλές για ν’ αποτρέψετε τον πόνο στο ισχίο.

Γυναίκα πιάνει τη μέση της

1. Ισορροπημένη διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για να δυναμώσετε τα οστά και τις αρθρώσεις σας. Να τρώτε φαγητά πλούσια σε σίδηρο και φώσφορο,  όπως είναι τα ψάρια.

Επιπλέον, αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών Α, C, και D, επειδή βοηθούν τη σύνθεση κολλαγόνου.

Παρακάτω σας έχουμε μια λίστα με φρούτα και λαχανικά για τη μείωση του πρηξίματος στις αρθρώσεις:

 • Εσπεριδοειδή
 • Μάνγκο
 • Ανανάς
 • Καρότο
 • Πεπόνι
 • Φράουλα
 • Αγκινάρα
 • Σκόρδο

2. Συμπληρώματα μαγνησίου και βιταμινών για τον πόνο στο ισχίο

Γυναίκα λαμβάνει συμπλήρωμα βιταμινών

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο σε αφθονία μέταλλο στα κύτταρα, μετά το ασβέστιο, τον φώσφορο, και το κάλιο. Σας βοηθά στην παραγωγή ενέργειας, και τη σύνθεση πρωτεϊνών και λιπαρών.

Είναι απαραίτητο για τη συστολή και τη χαλάρωση των μυών, και την εκτέλεση λειτουργιών του νευρικού συστήματος. Βοηθά επίσης τον μεταβολισμό σας.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών τα οποία είναι καλά ενάντια στη φθορά του ισχίου, όπως είναι η θειική γλυκοζαμίνη. Αποτελεί έναν φυσικό τρόπο ενδυνάμωσης αυτού του μέρους του σώματος, και των χόνδρων γενικότερα.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τα οφέλη της.

3. Κάντε φυσικές δραστηριότητες

Γυναίκα γυμνάζεται

Η άσκηση είναι απαραίτητη για να διατηρείτε υγιές το σώμα σας και ν’ αποτρέψετε τον πόνο στο ισχίο.

Απλές ασκήσεις όπως η γέφυρα, ενεργοποιούν τους μυς και τους κάνουν να δουλέψουν. Ειδικότερα αν τις κάνετε το πρωί. Επιπλέον, τέτοιες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν και τη στάση του σώματος για το υπόλοιπο της ημέρας.

Αν υποφέρετε από αρθρίτιδα και θυλακίτιδα, αποφύγετε τις δραστηριότητες υψηλής έντασης. Το τρέξιμο και τα άλματα θα χειροτερέψουν τον πόνο στο ισχίο, επειδή η πίεση θα προκαλέσει πρήξιμο στις αρθρώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις το περπάτημα είναι καλύτερη επιλογή.

4. Δυναμώστε τους μηρούς σας

Η ενδυνάμωση των μηρών είναι σημαντική για την αποτροπή του πόνου στο ισχίο, επειδή θα σας παρέχουν σταθερότητα κατά το περπάτημα. Αν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο, δοκιμάστε να ενδυναμώσετε τους εξωτερικούς μυς των μηρών, ώστε να λάβετε περισσότερη υποστήριξη.

Οι μύες στο εσωτερικό των μηρών σχηματίζουν ακόμη μια ομάδα μυών, η οποία βοηθά την υποστήριξη του ισχίου.

 • Για να το κάνετε αυτό, ξαπλώστε ανάσκελα, βάλτε μια μπάλα ανάμεσα στα γόνατά σας και πιέστε.
 • Χρησιμοποιήστε μια μπάλα ποδοσφαίρου ή μια παρόμοια που δεν είναι τόσο ελαστική όταν πιέζετε.
Πόνο στο ισχίο

5. Διατάσεις για ν’ αποτρέψετε τον πόνο στο ισχίο

Κάνοντας διατάσεις στους μυς του ισχίου που βρίσκονται πάνω από τον θύλακα, ο οποίος είναι μέρος της επένδυσης του ισχίου, μπορείτε να καταπραΰνετε τη θυλακίτιδα.

 1. Γονατίστε στο πόδι στο οποίο πονάτε, κρατηθείτε σε κάτι σταθερό για να διατηρήσετε την ισορροπία σας.
 2. Γείρετε τη λεκάνη σας μπροστά καθώς σφίγγετε τους μυς των οπισθίων σας.
 3. Έπειτα, κλίνετε προς το ισχίο που πονά (για παράδειγμα, προς τα αριστερά αν γονατίσατε στο δεξί σας γόνατο).
 4. Θα πρέπει να αισθανθείτε ένα τέντωμα στο άνω μέρος του οστού του ισχίου.
 5. Μείνετε σε αυτή τη στάση για 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε μία με δύο φορές.

6. Ακούστε το σώμα σας

Αν πάσχετε από αρθρίτιδα ή θυλακίτιδα, ίσως να παρατηρήσατε πως η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει ν’ ανακουφιστείτε από τον πόνο. Πότε όμως θα πρέπει να λάβετε ως σημάδι τον πόνο στο ισχίο, για να σταματήσετε να γυμνάζεστε ή να κάνετε κάποια άλλη δραστηριότητα;

Σε περίπτωση που αρχίσει να πονά το ισχίο σας κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης άσκησης και ο πόνος παραμένει για αρκετές ώρες ή ημέρες, τότε αυτό σημαίνει ότι οι αρθρώσεις σας χρειάζονται ξεκούραση. Είναι φυσικό να νιώσετε λίγο πόνο την επόμενη μέρα μετά την άσκηση, αλλά δε θα πρέπει να επιμείνει ή να χειροτερέψει.

Η αποτροπή του πόνου στο ισχίο είναι απλή υπόθεση. Θα πρέπει μονάχα να δίνετε προσοχή στο σώμα σας και να ενδυναμώσετε τους μυς και τις αρθρώσεις σας. Το ισχίο παρέχει υποστήριξη στα πόδια, γι’ αυτό απελευθερώστε την ένταση και ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για να το φροντίσετε.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν δυναμώνει και επιμένει ο πόνος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Enfermedades. Artrosis de Cadera. Sociedad Española de Reutamología. Fundación Española de Reumatología.
 • Dolor de cadera. [Online] Available at: www.smo.edu.mx/consulta/descargas/cadera02_dolor_cadera.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.