Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο neem στα φυτά σας

Το έλαιο Neem μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ζωής των εντόμων. Μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε για να σκοτώσετε τα παράσιτα που απειλούν τον κήπο σας.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο neem στα φυτά σας

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα έντομα, τα ακάρεα και οι μύκητες καταστρέφουν τα φυτά που φροντίζετε με τόση αγάπη και αφοσίωση. Ευτυχώς, το έλαιο neem μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για αυτό το εκπληκτικό έλαιο.

Το εκχύλισμα neem είναι ένα φυτικό έλαιο που λαμβάνεται από τους σπόρους και τους καρπούς του ινδικού νίμπους, ενός δέντρου που κατάγεται από την Ινδία και τη Βιρμανία και μπορεί να φτάσει σε ύψος 15 έως 20 μέτρα. Οι ονομασίες του ποικίλλουν: Indian margosa, neem tree, Indian lilac, και Azadirachta indica, που είναι η επιστημονική του ονομασία.

Το έλαιο neem έχει πολλές χρήσεις. Ορισμένοι το χρησιμοποιούν για ιατρικούς σκοπούς και είναι επίσης δημοφιλές στη βιομηχανία καλλυντικών. Πώς λοιπόν το έλαιο neem σας βοηθά να φροντίσετε τα φυτά σας; Εύκολα καθώς είναι ένα φυσικό εντομοκτόνο. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας τα εξηγήσουμε όλα.

Πώς βοηθάει το έλαιο neem στη φροντίδα των φυτών;

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), το έλαιο neem περιέχει αζαδιραχτίνη, μια δραστική ουσία που επηρεάζει τον κύκλο ζωής των εντόμων.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χρησιμοποιείται για τον έλεγχο παρασίτων όπως οι άσπρες μύγες, οι αφίδες, τα ιαπωνικά σκαθάρια, οι προνύμφες των σκόρων και πολλά ακόμα έντομα. Θεωρείται επίσης ακαρεοκτόνο, καθώς είναι ικανό να σκοτώνει ακάρεα.

Από την άλλη πλευρά, το διαυγασμένο εκχύλισμα του ελαίου neem δρα επίσης ως μυκητοκτόνο. Έτσι, σκοτώνει τους μύκητες και τις ασθένειες που προκαλούν.

Πότε χρησιμοποιούμε το έλαιο neem

Αν και ορισμένα εντομοκτόνα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου φύτευσης, αυτό δεν ισχύει για το έλαιο neem. Ίσως όμως αναρωτιέστε ποιες είναι οι καταλληλότερες ώρες της ημέρας για να ψεκάσετε αυτό το φυσικό φυτοφάρμακο; Η απάντηση είναι την αυγή και το σούρουπο.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα έντομα που είναι ωφέλιμα για τα φυτά δεν είναι ενεργά αυτές τις ώρες. Επίσης, αν το χρησιμοποιήσετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, η ζέστη σε συνδυασμό με το εκχύλισμα μπορεί να κάψει τα φύλλα.

Using neem oil on plants.
Ψεκάζετε πάντα αυτό το φυσικό εντομοκτόνο την αυγή ή το σούρουπο.

Ο σωστός τρόπος χρήσης του ελαίου neem για τη φροντίδα των φυτών

Εκτός από το να κρατάει τα έντομα, τα ακάρεα και τους μύκητες μακριά από τα φυτά σας, το έλαιο neem είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Θα σας πούμε τι χρειάζεστε και πώς να το κάνετε.

Συστατικά

 • 3.5 λίτρα ζεστό νερό
 • Ψεκαστήρας κήπου ή μπουκάλι ψεκασμού
 • 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού ήπιο σαπούνι για τα πιάτα
 • 1 ή 2 κουταλιές της σούπας έλαιο neem. Μπορεί να είναι σκέτο ή ακατέργαστο, αλλά ψυχρής έκθλιψης.

Βήμα προς βήμα οδηγίες

 1. Πάρτε το ψεκαστικό σας, προσθέστε 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού απορρυπαντικό στο ζεστό νερό και ανακατέψτε. Το σαπούνι χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής, καθώς το έλαιο δεν αναμιγνύεται καλά με το νερό.
 2. Μετά από αυτό, προσθέστε αργά το έλαιο neem και ανακατέψτε.
 3. Ψεκάστε τα φυτά, φροντίζοντας να καλύψετε τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος των φύλλων. Τα φύλλα θα πρέπει να είναι υγρά και να στάζουν. Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάντια.
 4. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 7 έως 14 ημέρες, αν πρόκειται για προληπτικό μέτρο. Εάν τα φυτά είναι μολυσμένα, θα πρέπει να το κάνετε οπωσδήποτε κάθε 7 ημέρες.

Χρήσιμες συμβουλές

Σε γενικές γραμμές, γνωρίζετε ήδη όλα όσα χρειάζεστε για το πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο neem για να φροντίσετε τα αγαπημένα σας φυτά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να διασφαλίσετε ότι δεν θα βλάψετε κανένα από τα φυτά σας.

 • Μην το παρακάνετε! Ο υπερβολικός ψεκασμός, ειδικά το μεσημέρι ή σε φυτά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα.
 • Αποφύγετε τον ψεκασμό του εκχυλίσματος σε σπορόφυτα, δηλαδή σε αυτά που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Θα μπορούσαν επίσης να υποστούν εγκαύματα.
 • Ετοιμάστε το μείγμα την ίδια ημέρα που πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά, θα γίνει σβόλος.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό σαπούνι μέντας ή να προσθέσετε μερικές σταγόνες έλαιο μέντας στο μείγμα, καθώς αυτό το άρωμα χρησιμεύει επίσης στην απώθηση των εντόμων.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε σαπούνι με κάλιο. Πρόκειται για έναν άλλο γαλακτωματοποιητή που μπορεί να είναι χρήσιμος, χάρη στο ότι είναι ένα γνωστό φυσικό εντομοκτόνο.
 • Συμπεριλάβετε λίγη μαγειρική σόδα στο μείγμα. Αυτό είναι ένα συστατικό που βοηθά στην εξόντωση των μυκήτων.
 • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εκχύλισμα για να ψεκάσετε τα δέντρα. Είδη όπως η ανθισμένη κρανιά, για παράδειγμα, είναι πολύ επιρρεπή στην τέφρα.
 • Για τα φυτά που έχουν προσβληθεί σοβαρά, επιτρέπεται να βρέξετε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί με το μείγμα και να σκουπίσετε τα κατεστραμμένα φύλλα. Αυτό μπορεί να τα σώσει.
Bicarbonate of soda.
Ο συνδυασμός του με μαγειρική σόδα είναι μια εναλλακτική λύση που αυξάνει το εύρος των παρασίτων που μπορείτε να καταπολεμήσετε.

Έλαιο Neem: ένα αξιόπιστο εντομοκτόνο για να φροντίσετε τα φυτά σας

Τα φυσικά εντομοκτόνα είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους, αλλά αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός είναι ότι σκοτώνουν τα παράσιτα χωρίς να προκαλούν ζημιά στα αγαπημένα μας φυτά. Στην περίπτωση αυτή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συγκαταλέγονται στα αγαπημένα υλικά ενός κηπουρού.

Ένα από αυτά είναι το έλαιο neem και τώρα ξέρετε γιατί! Αν το χρησιμοποιείτε σωστά, θα γίνει ένας σπουδαίος σύμμαχος για τον κήπο σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.