Τι είναι τα εξωπαράσιτα; Τα πάντα για τα ακάρεα και τους ψύλλους

Τα περισσότερα εξωπαράσιτα, όπως τα ακάρεα και οι ψύλλοι, προκαλούν φαγούρα και κοκκινίλες στο δέρμα. Ορισμένα δρουν και ως φορείς σοβαρών ασθενειών, όπως ο τύφος.
Τι είναι τα εξωπαράσιτα; Τα πάντα για τα ακάρεα και τους ψύλλους

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαρτίου, 2021

Σήμερα θα δούμε τα πάντα για τα εξωπαράσιτα. Όλοι έχουν ακουστά τα παράσιτα. Πρόκειται για οργανισμούς οι οποίοι ζουν μέσα σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς ή στην επιφάνειά τους, λαμβάνοντας ορισμένα οφέλη ενώ ταυτόχρονα προκαλούν διάφορα προβλήματα.

Τα εξωπαράσιτα, όπως τα ακάρεα και οι ψύλλοι, είναι παράσιτα που ζουν στην επιφάνεια ζωντανών οργανισμών.

Αυτά τα όντα προκαλούν συνήθως ασθένειες γνωστές ως παρασιτώσεις. Αυτές μπορούν να προσβάλουν και ανθρώπους και ζώα. Για τους ανθρώπους, αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται το καλοκαίρι κυρίως και προκαλούν βλάβες στο δέρμα.

Ορισμένα εξωπαράσιτα έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν σοβαρές συστημικές λοιμώξεις με καταστροφικά αποτελέσματα. Επιπλέον, δε μπορούν να εξαφανιστούν εύκολα. Λόγω των παραπάνω, σήμερα θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένα σημαντικά δεδομένα για τα εξωπαράσιτα, ειδικά για τα ακάρεα και τους ψύλλους.

Ποια είναι τα πιο κοινά εξωπαράσιτα;

Τα εξωπαράσιτα είναι μικροί οργανισμοί που ζουν από άλλα ζωντανά όντα. Στην περίπτωση των ανθρώπων, αυτή η ομάδα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία αρθροπόδων τα οποία είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.

Γενικά, αυτά τα πλάσματα κολλούν στην επιφάνεια του δέρματος και παραμένουν εκεί για όσο χρόνο επιθυμούν. Επιπλέον, μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και να ζήσουν στα εσωτερικά στρώματα του δέρματος. Μόλις διεισδύσουν, θα βιώσουμε συμπτώματα όπως φαγούρα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Παρότι τα εξωπαράσιτα περιλαμβάνουν και αρθρόποδα που ρουφούν αίμα, είναι πιο εύκολο να τα χωρίσουμε σε δύο διαφορετικές ομάδες. Όταν μιλάμε για αρθρόποδα που ρουφούν αίμα, αναφερόμαστε σε έντομα, όπως τα κουνούπια, τα οποία τρέφονται με το ανθρώπινο αίμα. Η συμπεριφορά τους είναι διαφορετική, το ίδιο και οι ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με όλα τα εξωπαράσιτα, ειδικά με τα αρθρόποδα που ρουφούν αίμα, είναι ότι δρουν ως φορείς. Δηλαδή, μεταφέρουν ασθένειες όπως ελονοσία και τύφο.

Κουνούπι πάνω σε άνθρωπο
Τα κουνούπια είναι έντομα που ρουφούν αίμα, αλλά δεν τα περιλαμβάνουμε στην κατηγορία των εξωπαρασίτων λόγω της συμπεριφοράς τους.

Ψώρα

Η ψώρα είναι μία από τις πιο συχνές και γνωστές παρασιτώσεις και προκαλείται από ένα τύπο ακάρεως που ονομάζεται Sarcoptes scabiei. Οι λοιμώξεις λαμβάνουν συνήθως τη μορφή επιδημίας, καθώς αυτό το μικρό έντομο εξαπλώνεται εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Επιπλέον, μπορεί να παραμείνει στα ρούχα και τα σεντόνια, κάτι που δυσκολεύει την απομάκρυνσή του. Αυτό το εξωπαράσιτο σκάβει μικρά τούνελ στο δέρμα, προκαλώντας πληγές οι οποίες μας κάνουν να ξυνόμαστε. Επιπλέον, αυτά τα ακάρεα εμφανίζονται κυρίως το βράδυ.

Η διάγνωση της ψώρας δεν είναι δύσκολη, όμως η ανίχνευση του παρασίτου απαιτεί μικροσκοπικές τεχνικές ορισμένες φορές. Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί εντοπίζουν σχεδόν αμέσως το πρόβλημα.

Ακάρεα

Τα ακάρεα είναι μια ευρεία κατηγορία εξωπαρασίτων. Προηγουμένως, αναφερθήκαμε μόνο σε ένα είδος το οποίο προκαλεί την ψώρα. Ωστόσο, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για ακάρεα, εννοούν αυτά που προκαλούν αλλεργίες.

Η οικογένεια των παρασίτων για τα οποία μιλάμε είναι η Dermatophagoides pteronyssinus. Αυτό είναι ένα είδος το οποίο ζει στη σκόνη που εντοπίζεται στα έπιπλα ή οπουδήποτε αλλού. Είναι ένα πολύ μικρό αρθρόποδο άκακο για τους ανθρώπους.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, για την ακρίβεια αυτή είναι η κυριότερη αιτία αλλεργικών αντιδράσεων μετά τη γύρη. Ο λόγος είναι πως τα νεκρά ακάρεα και τα περιττώματά τους γίνονται μια πολύ ψιλή σκόνη την οποία μπορούμε να εισπνεύσουμε εύκολα.

Ψύλλοι

Ψύλλος πάνω σε τρίχωμα
Τα εξωπαράσιτα όπως οι ψύλλοι εντοπίζονται κυρίως σε ζώα.

Όπως τα ακάρεα, έτσι και οι ψύλλοι είναι μικρά εξωπαράσιτα. Ως ενήλικες, τρέφονται με αίμα και εντοπίζονται συχνά σε σκύλους και γάτες, ειδικά όταν ζουν στο δρόμο ή την εξοχή.

Οι ψύλλοι μπορούν να δράσουν ως φορείς πολλών ασθενειών, με τις πιο σημαντικές να είναι ο τύφος και η βουβωνική πανώλη. Ωστόσο, αυτοί που ζουν σε σκύλους και γάτες μεταδίδουν συνήθως άλλες ασθένειες, όπως παρασιτικές ταινίες. Επιπλέον, το δάγκωμά τους προκαλεί φαγούρα και κοκκινίλα στο δέρμα.

Προσέξτε τα εξωπαράσιτα όπως τα ακάρεα και τους ψύλλους

Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα εξωπαράσιτα περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα παρασίτων. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν έχετε κατοικίδια, θα πρέπει να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά των παρασίτων σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Έτσι, θα βεβαιωθείτε πως τα κατοικίδια και η οικογένειά σας θα είναι υγιή.

Αν έχετε φαγούρα, αλλεργίες, ή σημάδια από μικρές πληγές στο δέρμα σας, θα πρέπει να δείτε γιατρό. Πολλά εξωπαράσιτα εντοπίζονται εύκολα από τους επαγγελματίες, επιτρέποντάς τους να σας δώσουν απευθείας αγωγή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.