Λάδι μέντας κατά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Το λάδι μέντας είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει ερευνηθεί ευρέως για τις πιθανές επιπτώσεις του στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Τι βρήκαν λοιπόν οι μελέτες;
Λάδι μέντας κατά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι ιδιότητες από το λάδι μέντας έχουν μελετηθεί για τις επιπτώσεις του σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο BMC Complementary Medicine and Therapies, το λάδι μέντας είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας.

Τι άλλο ξέρουμε γι ‘αυτό; Υπάρχουν άλλες μελέτες για την υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού; Το σημερινό άρθρο θα παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες και θα διερευνήσει τα οφέλη του. Θα σας δώσει επίσης οδηγίες για το πώς να το χρησιμοποιήσετε για αυτόν τον σκοπό.

Το λάδι μέντας για την ανακούφιση από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το βότανο από την αρχαιότητα για κάθε είδους ιατρικούς σκοπούς. Χρησιμοποιούμε τόσο τα φύλλα του όσο και το αιθέριο έλαιο σε ποτά, εκχυλίσματα και αλοιφές που χρησιμεύουν ως επικουρικό συμπλήρωμα για καταστάσεις όπως κρυολογήματα, πονοκεφάλους ή πεπτικά προβλήματα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα ότι το αιθέριο έλαιο μέντας έχει θεραπευτικό δυναμικό κατά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Συγκεκριμένα, βοηθά στον έλεγχο συμπτωμάτων όπως πόνος, δυσκοιλιότητα, φλεγμονή και φούσκωμα.

Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύθηκαν στο The BMJ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το λάδι μέντας ήταν πιο αποτελεσματικό από ένα εικονικό φάρμακο στη θεραπεία του IBS. Επιπλέον, τα αποτελέσματά του φαίνεται να υπερτερούν εκείνων των ινών και συγκρίνονται με αυτά των αντισπασμωδικών φαρμάκων.

Εντάξει, αλλά, γιατί είναι αποτελεσματικό; Λοιπόν, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό το συστατικό έχει αντισπασμωδική δράση. Δηλαδή, η μενθόλη, μία από τις δραστικές ενώσεις της μέντας, καταπραΰνει τον εντερικό λείο μυ. Έτσι, βοηθά στη μείωση της κοιλιακής απόστασης, του πόνου, του αισθήματος της ατελούς εκκένωσης, της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας.

Σε μια κοινή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στο Digestive and Liver Disease, μια θεραπεία τεσσάρων εβδομάδων με αιθέριο έλαιο μέντας βρέθηκε χρήσιμη για την ανακούφιση των χαρακτηριστικών της κοιλιακής νόσου.

Επιπλέον, έρευνα στο ιατρικό περιοδικό Alimentary Pharmacology & Therapeutics παρατήρησε ότι αυτό το λάδι έχει άλλους μηχανισμούς δράσης κατά του IBS, όπως η ρύθμιση της σπλαχνικής ευαισθησίας, η αντιμικροβιακή του δράση και η αντιφλεγμονώδης δράση του.

πόνος στην κοιλιά
Το ευερέθιστο έντερο είναι μια κατάσταση που προκαλεί συχνό πόνο στην κοιλιά, που συχνά συνδέεται με συγκεκριμένα τρόφιμα.

Είναι ασφαλές το λάδι μέντας;

Οι περισσότερες μελέτες έδειξαν ότι το έλαιο μέντας είναι ασφαλές. Υπάρχει ακόμη περισσότερη έρευνα που πρέπει να γίνει, οπότε κρατήστε και μια επιφύλαξη γι’ αυτά τα αποτελέσματα . Λάβετε υπόψη ότι αυτή δεν είναι θεραπεία πρώτης επιλογής και πρέπει να την καταναλώνετε υπεύθυνα – κατά προτίμηση, υπό ιατρική επίβλεψη.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μέντα και τα παράγωγά της έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε μεγάλες δόσεις. Για παράδειγμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι παρεμβαίνει στην απορρόφηση βιταμινών, μετάλλων και φαρμάκων. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει καούρα, ξηροστομία και ναυτία όταν λαμβάνεται από το στόμα. Προκαλεί επίσης αλλεργικές αντιδράσεις σε σπάνιες περιπτώσεις.

Αντιμετώπιση του IBS με λάδι μέντας

Μέχρι στιγμής, μελέτες για το έλαιο μέντας και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν επικεντρωθεί στη μορφή της κάψουλας. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση τσαγιού μέντας που παρασκευάζεται από τα φύλλα παρέχει τα ίδια αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτή η έγχυση είναι αρκετά ασφαλής.

Οι κάψουλες μέντας έχουν συνήθως εντερική επικάλυψη που εμποδίζει τα οξέα του στομάχου να τη διαλύσουν. Αυτό γίνεται ώστε να μην διαλύονται μέχρι να φτάσουν στο έντερο και έτσι να αποφύγουν τυχόν επιβλαβείς παρενέργειες όπως η οξύτητα του στομάχου που αναφέραμε παραπάνω. Γενικά, οι δόσεις είναι:

 • Ενήλικες: από 0,2 ml έως 0,4 ml λάδι μέντας, τρεις φορές την ημέρα
 • Παιδιά 8 ετών και άνω: 0,1 ml έως 0,2 ml λάδι μέντας, τρεις φορές την ημέρα

Σημειώστε ότι δεν πρέπει να το καταναλώνετε ταυτόχρονα με αντιόξινα, διότι αυτά θα σπάσουν την εντερική επικάλυψη. Επιπλέον, πρέπει να καταπίνετε ολόκληρα τα καψάκια, οπότε μην τα κόβετε στη μέση. Πρέπει να τηρείτε τη σωστή δόση για κάθε κάψουλα.

κάψουλες μέντας
Η αποτελεσματικότητα της κάψουλας στο ευερέθιστο έντερο έχει αποδειχθεί.

Συστάσεις για ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια ασθένεια που απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση. Επομένως, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα όπως λάδι μέντας για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά του.

Τόσο οι γιατροί όσο και οι διατροφολόγοι – ακόμη και οι ψυχολόγοι – μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε αποτελεσματικές μεθόδους για τη μείωση των συμπτωμάτων και την αποφυγή επιπλοκών. Επίσης, πρέπει να τροποποιήσετε τη διατροφή σας και να υιοθετήσετε υγιείς συνήθειες. Εξετάστε λοιπόν τα εξής:

 • Εξασφαλίστε τη βέλτιστη κατανάλωση ινών
 • Αποφύγετε τη γλουτένη
 • Υιοθετήστε τη δίαιτα «χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP»
 • Να είστε σωματικά δραστήριοι
 • Αποφύγετε αγχωτικές καταστάσεις
 • Υιοθετήστε σωστές συνήθειες υγιεινής ύπνου
 • Πίνετε αρκετό νερό και άλλα υγιή ποτά
 • Ακολουθήστε οποιαδήποτε θεραπεία που προτείνει ο γιατρός σας
 • Παρακολουθήστε ψυχολογική θεραπεία

Η έρευνα για ανοσοενισχυτικές θεραπείες για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνεχίζεται. Γι ‘αυτόν τον λόγο είναι πλέον δυνατή η χρήση συμπληρωμάτων, όπως λάδι μέντας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας εκ των προτέρων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alammar N, Wang L, Saberi B, et al. The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data. BMC Complement Altern Med. 2019;19(1):21. Published 2019 Jan 17. doi:10.1186/s12906-018-2409-0
 • Cash BD, Epstein MS, Shah SM. A Novel Delivery System of Peppermint Oil Is an Effective Therapy for Irritable Bowel Syndrome Symptoms. Dig Dis Sci. 2016;61(2):560-571. doi:10.1007/s10620-015-3858-7
 • Khanna R, MacDonald JK, Levesque BG. Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Clin Gastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-12. doi: 10.1097/MCG.0b013e3182a88357. PMID: 24100754.
 • Cappello G, Spezzaferro M, Grossi L, Manzoli L, Marzio L. Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Dig Liver Dis. 2007 Jun;39(6):530-6. doi: 10.1016/j.dld.2007.02.006. Epub 2007 Apr 8. PMID: 17420159.
 • Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(6):738-752. doi:10.1111/apt.14519

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.