10 φυτά εδαφοκάλυψης για να αντικαταστήσετε το γκαζόν

Τα φυτά εδαφοκάλυψης είναι μια εξαιρετική και απλή εναλλακτική λύση για να διακοσμήσετε μέρη της αυλής ή του κήπου σας. Εκμεταλλευτείτε τα!
10 φυτά εδαφοκάλυψης για να αντικαταστήσετε το γκαζόν

Έχει γραφτεί από Andrea de los Angeles Salas Suarez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν δημιουργείτε τον δικό σας κήπο, είναι σύνηθες να αισθάνεστε ότι σε κάποιους χώρους λείπει κάτι. Το γρασίδι είναι ένας κλασικός τρόπος για να τους γεμίσετε, αλλά δεν είναι η μόνη επιλογή. Τα φυτά εδαφοκάλυψης είναι επίσης μια ζωντανή και απλή εναλλακτική λύση για να καμουφλάρετε αυτές τις φυσικές γωνιές. Είναι καταπληκτικά!

Αυτοί οι τύποι αναρριχώμενων φυτών (κυρίως καλλωπιστικών) θα εξαπλωθούν στην περιοχή που τους έχετε ορίσει. Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να σχηματίσουν όμορφα “χαλιά” στο έδαφος, σε διάφορα σχέδια και χρώματα.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται επίσης για την κάλυψη πλαγιών, αναχωμάτων και περιφράξεων. Επίσης, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ζιζανίων.

1. Βεργένια

Το πιο ελκυστικό με αυτό το είδος φυτού είναι ότι η φροντίδα που απαιτεί είναι ελάχιστη και προσαρμόζεται σε κάθε τύπο εδάφους. Μεταξύ των χαρακτηριστικών του, μπορούμε να αναφέρουμε ότι είναι ανθεκτικό και θα δημιουργήσει ένα πυκνό κάλυμμα στο έδαφος.

Όσον αφορά την ανάπτυξή του, είναι πολύ γρήγορο. Μπορεί να φτάσει σε ύψος από 30 έως 60 εκατοστά.

Μια καλή ιδέα είναι να φυτέψετε τη βεργένια στους πρόποδες ενός θάμνου ή δέντρου, καθώς θα καλύψει τη βάση του με πολύ κομψό τρόπο, χάρη στα λευκά, κόκκινα και ροζ λουλούδια της και τα πλατιά πράσινα ή κόκκινα φύλλα της.

2. Σολεϊρόλια

Είναι ευρέως γνωστή ως helxine soleirolii και είναι ένας πολυετής, ημίσκληρος θάμνος. Έχει πολύ μικρά, γυαλιστερά, στρογγυλά φύλλα, που το κάνουν να μοιάζει με βρύα.

Παράγει ροζ και λευκά άνθη για δύο μήνες του έτους, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο (ή από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου). Τείνει να φτάνει το πολύ τα 15 εκατοστά.

Όσον αφορά τις απαιτήσεις της, η σολεϊρόλια απαιτεί σκιά. Για το λόγο αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της βάσης μεγάλων φυτών.

3. Πουλμονάρια

Η πουλμονάρια είναι ένα αγαπημένο φυτό επειδή είναι αρωματικό. Είναι επίσης εύκολη στη συντήρηση και πολύ ανθεκτική.

Στους περισσότερους αρέσει το στικτό φύλλωμά της, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με τα εντυπωσιακά χωνοειδή άνθη της. Ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Μάιο σε ορισμένες περιοχές- σε άλλες (νότια) ανθίζει από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο. Συνήθως φτάνει σε μήκος το πολύ 30 εκατοστά και πλάτος 60 εκατοστά.

Οι ειδικοί της κηπουρικής λένε ότι αυτό το φυτό προσαρμόζεται στη σκιά και στην έκθεση στον ήλιο, δηλαδή μπορείτε να το τοποθετήσετε σχεδόν οπουδήποτε. Ωστόσο, φροντίστε να μην παραβλέπετε μια σημαντική απαίτηση: την υγρασία του εδάφους.

Planta pulmonaria tapizante de jardín.
Η πουλμονάρια είναι μια ανοιξιάτικη εδαφοκάλυψη που αντέχει τόσο στη σκιά όσο και στον ήλιο.

4. Κυδωνίαστρο

Αν επιλέξετε το κυδωνίαστρο, θα έχετε να κάνετε με ένα φυτό που απαιτεί ελάχιστα και έχει μεγάλη ποικιλία παρουσιάσεων: έρπουσα, όρθια ή θαμνώδη. Εξαπλώνεται επιφανειακά και οι ρίζες του έχουν βάθος μεγαλύτερο από δύο μέτρα.

Χαρακτηρίζεται από τα σκουροπράσινα, ωοειδή φύλλα του, ενώ τα άνθη του είναι σε ροζ ή λευκές αποχρώσεις. Παράγει μικρά πορτοκαλί ή κόκκινα μούρα.

Οι πιο γοητευτικές ποικιλίες είναι το κυδωνίαστρο ως εδαφοκάλυψη και κυδωνίαστρο ως έρπον φυτό. Και τα δύο έχουν μακράς διάρκειας φύλλωμα και τα καταφέρνουν καλά στη σκιά. Το πρώτο φτάνει μετά βίας τα 20 εκατοστά σε ύψος, αλλά το δεύτερο μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά.

5. Pachysandra

Σε αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Pachysandra, η οποία παρουσιάζει σκούρο πράσινο φύλλωμα και κατά την άνθιση παράγει μικρά λευκά λουλούδια. Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτήν; Πρώτα απ’ όλα, αν μιλάμε για το έδαφος, δεν είναι καθόλου απαιτητική.

Δεύτερον, είναι προτιμότερο να διατηρείται στη σκιά. Αν και χρειάζεται περίπου δύο με τρία χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως, φτάνει σε ύψος 15 με 20 εκατοστά.

6. Νυχτολούλουδο, ένα από τα φυτά εδαφοκάλυψης

Ονομάζεται επίσης έρπον νυχτολούλουδο ή, στον επιστημονικό κόσμο, Ajuga reptans. Θα σας ενθουσιάσει με τα λευκά, ροζ ή μπλε λουλούδια του που θα ξεχωρίζουν σε όλο τον κήπο σας.

Το φύλλωμά του έχει τη μορφή μωβ ή πράσινου ρόδακα. Είναι μια θαυμάσια εδαφοκάλυψη, πιο συμβατή με τη σκιά. Το μήκος του μπορεί να αγγίξει τα 20 εκατοστά και το πλάτος του το 1 μέτρο.

Νομίζουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάζετε: Πώς να χρησιμοποιήσετε ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια

7. Τριαντάφυλλο εδαφοκάλυψης, ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εδαφοκάλυψης

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά, που προτιμάται από τους περισσότερους. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να πάρει άπειρες διαφορετικές μορφές:

  • Θαμνώδης (η πιο κοινή).
  • Αναρριχώμενο.

Δίνει ζωή σε άνθη τυπικά της οικογένειας των ροδοειδών, που αποτελούνται από πέντε πέταλα. Τα φύλλα του είναι μικρά, πράσινα και άφθονα.

Μπορείτε να φυτέψετε την τριανταφυλλιά εδαφοκάλυψης σε σημεία που είναι δύσκολα προσβάσιμα, όπου θα εξαπλωθεί σε συστάδες και η φροντίδα της δεν θα σας προκαλεί πονοκέφαλο. Ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος είναι ότι αυτός ο θάμνος τριανταφυλλιάς χρησιμεύει για την προστασία εντόμων και ζώων χρήσιμων για την καλλιέργειά σας προσφέροντας και κομψότητα. Θα έχετε τον πιο εκλεπτυσμένο κήπο!

8. Καμπανούλα, από τα φυτά εδαφοκάλυψης

Το πιο γοητευτικό πράγμα για το αστέρι της Βηθλεέμ ή το αστέρι της Ιταλίας, όπως ονομάζεται επίσης, είναι τα μικρά λουλούδια του σε σχήμα αστεριού. Μπορεί να είναι λευκά, μπλε, ροζ, ρόδινα, κόκκινα ή βιολετί και βγαίνουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Το φυτό αυτό κατάγεται από το βόρειο ημισφαίριο, ξεπερνά τα 300 είδη και προσαρμόζεται εύκολα σε όλα τα είδη κλίματος. Τα φύλλα του είναι κρημνώδη και ωοειδή, σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, αλλά όταν υπάρχει ασβεστόλιθος κοντά, κιτρινίζουν.

Όσον αφορά το μέγεθός του, έχει ύψος περίπου 10 ή 15 εκατοστά. Ωστόσο, έχει μεγάλες δυνατότητες ως εδαφοκάλυψη.

9. Κρίνος της Κοιλάδας

Πρόκειται για μια υπέροχη επιλογή για εδαφοκάλυψη- είτε για ένα σκιερό σύνορο είτε για έναν δασωμένο κήπο. Το Convallaria majalis εξαπλώνεται γρήγορα και παράγει όμορφα, λευκά, κωδωνοειδή άνθη την άνοιξη – το άρωμά του είναι εξαίσιο!

Είναι κατάλληλο για υγρά εδάφη και ταιριάζει καλύτερα στην πλήρη σκιά. Ωστόσο, μπορεί να αντέξει τον πρωινό ήλιο.

10. Χαμομήλι

Πρόκειται για ένα από τα φυτά εδαφοκάλυψης που θα γεμίσουν τους χώρους του κήπου σας. Επιπλέον, το χαμομήλι έχει φυσικές ιδιότητες που είναι χρήσιμες για την υγεία σας.

Τα όμορφα, μαργαριταρένια άνθη του θα πρωταγωνιστήσουν όπου κι αν το τοποθετήσετε. Αξιοποιήστε τα στο έπακρο (αποξηραμένα ή φρέσκα) για τα αφεψήματα ή τις σαλάτες σας. Αυτό το φυτό απαιτεί τακτικό κλάδεμα, καθώς αναπτύσσεται πολύ θαμνώδες.

Manzanilla es una planta tapizante.
Έχοντας το χαμομήλι στον κήπο σας, έχετε ένα ακόμη συστατικό για την κουζίνα.

Συμβουλές και φροντίδα για τα φυτά εδαφοκάλυψης

Αν και η φροντίδα αυτών των φυτών εδαφοκάλυψης δεν είναι τόσο περίπλοκη, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω προτάσεις:

  • Πριν από τη φύτευση, ερευνήστε τον τύπο του φυτού, τις απαιτήσεις του, την υφή και την ταχύτητα ανάπτυξης.
  • Αποκτήστε δείγματα που ευδοκιμούν στην περιοχή που φιλοδοξείτε να καλύψετε: ξηρή, υγρή ή αμυδρή σκιά, πλήρη ήλιο…
  • Για την καλλιέργεια λάβετε υπόψη το χώρο ανάλογα με τον πολλαπλασιασμό του δείγματος.
  • Εγκαταστήστε ένα σύστημα άρδευσης με μικροδιάχυση για να εξοικονομείτε νερό και να το παρέχετε στις ελάχιστες απαιτούμενες ποσότητες.
  • Δεν χρειάζεται να συλλέγετε τα παλιά φύλλα που πέφτουν, καθώς αυτά λειτουργούν ως φυσικό λίπασμα μετά την αποσύνθεσή τους.

Η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής, όπως λένε. Βεβαιωθείτε όμως ότι το είδος του αναρριχώμενου φυτού που θα επιλέξετε ταιριάζει στον τύπο του κήπου σας και στο σχέδιο σχεδιασμού σας. Τα ανθισμένα και τα αρωματικά φυτά είναι πολύ πιο ελκυστικά, οπότε δώστε ζωή στους χώρους σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sue F, Geoff B. Botánica. 1. ° ed. Ecuador: Konemann Barcelona; 2003.
  • Castro S. Evaluación del efecto desinflamatorio y cicatrizante de 3 diferentes concentraciones de una infusión de manzanilla (Matricaria chamomilla I.) vía tópica, en orquiectomía de lechones. Guatemala: Universidad de San Carlos de Guatemala; 2015.
  • Cabanillas P, Hurrell J. Plantas trepadoras: tipo biológico y clasificación. Argentina: Universidad Nacional de la Plata; 2012.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.