Τι είναι η ευφυοσεξουαλικότητα ή αλλιώς η έλξη στα έξυπνα άτομα;

Παρότι η νοημοσύνη είναι ένα γνώρισμα που ελκύει αρκετούς ανθρώπους, για ορισμένους γίνεται ένας καθοριστικός παράγοντας όταν μιλάμε για πραγματική έλξη σε κάποιον/α. Μάθετε τι είναι η ευφυοσεξουαλικότητα σε αυτό το άρθρο!
Τι είναι η ευφυοσεξουαλικότητα ή αλλιώς η έλξη στα έξυπνα άτομα;
Montse Armero

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Montse Armero.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τι είναι η ευφυοσεξουαλικότητα (sapiosexuality); Αυτός ο όρος γίνεται ολοένα και πιο γνωστός στον κόσμο των ρομαντικών σχέσεων. Προέρχεται από τη Λατινική λέξη sapiens, που σημαίνει σοφός, και αναφέρεται στην έλξη των ευφυών ατόμων.

Παρότι οι ειδικοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τη λέξη “ευφυοσεξουαλικότητα” σχετικά πρόσφατα, η ίδια η έννοια είναι πολύ παλιά. Από το 380 π.Χ. ο Πλάτωνας μίλησε για τη σχέση ανάμεσα στην αγάπη και την ευφυΐα στο βιβλίο του Συμπόσιο.

Η ευφυΐα ήταν πάντα ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό για πολλούς/ες. Αλλά στην περίπτωση της ευφυοσεξουαλικότητας, αυτό είναι το γνώρισμα που ελκύει τα άτομα ακόμη περισσότερο.

Από τη φυσική έλξη στην ευφυοσεξουαλικότητα

Ζευγάρι χαμογελά

Η φυσική έλξη από μόνη της δεν καθορίζει το αν σας αρέσει κάποιο άτομο ή όχι. Οι άνθρωποι έλκονται συνήθως από το σύνολο των χαρακτηστικών του ατόμου.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η φυσική έλξη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλές περιπτώσεις, όπως στις εφαρμογές γνωριμιών, όταν ερωτεύεστε, ή ακόμη και όταν ψηφίζετε κάποιον/α πολιτικό. Αυτός είναι ο παράγοντας που έχουν πολλοί άνθρωποι στο μυαλό τους (είτε το γνωρίζουν είτε όχι).

Όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι η φυσική έλξη από μόνη της δεν καθορίζει το αν θα σας έλξει ή όχι κάποιος/α. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται έλξη σε ένα μόνο χαρακτηριστικό, αλλά σε ένα σύνολο.

Έτσι, οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, και τα αισθήματα που συνθέτουν την προσωπικότητα ενός ατόμου, επηρεάζουν βαθιά την επιθυμία σας γι’ αυτά. Έπειτα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός, θα εκτιμήσετε κάποια στοιχεία περισσότερο από κάποια άλλα.

Τι είναι η ευφυοσεξουαλικότητα; – Ο ερωτισμός στον εγκέφαλο

Στην ευφυοσεξουαλικότητα, οι άνθρωποι λαμβάνουν υπόψιν φυσικούς παράγοντες και την προσωπικότητα. Ωστόσο, αισθάνονται μεγαλύτερη έλξη στην ανταλλαγή νέων ιδεών και βαθιών συζητήσεων που τους εμπλουτίζουν τόσο συναισθηματικά, όσο και πνευματικά.

Έτσι, γι’ αυτά τα άτομα, οι λέξεις δεν είναι εργαλεία επικοινωνίας μόνο αλλά και αποπλάνησης. Αισθάνονται περισσότερη έλξη στις γνώσεις του ατόμου ή την οικειότητα που μπορούν να χτίσουν σε μια συζήτηση, απ’ οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό.

Διαφορετικοί τύποι ευφυΐας

Όταν μιλάμε για ευφυΐα, συνήθως εννοούμε την υψηλή γνωστική ικανότητα ή τη συσσώρευση γνώσης κάποιου ατόμου. Ωστόσο, για πολλούς σύγχρονους ερευνητές, ο ορισμός ξεφεύγει από αυτά τα πλαίσια.

Συγγραφείς όπως ο Howard Gardner με τη θεωρία του για τις πολλαπλές ευφυΐες ή ο Daniel Goleman με τη συναισθηματική νοημοσύνη, έχουν διευρύνει αυτό το σκεπτικό σε πολλούς άλλους παράγοντες. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι τους λάτρεις της ευφυΐας μπορεί να τους έλξει η ακαδημαϊκή γνώση ή η ικανότητα επίλυσης πολύπλοκων προβλημάτων, αλλά επίσης η υψηλή δημιουργικότητα, η συναισθηματική ωριμότητα ή τα άτομα με μια εκπληκτική ικανότητα να αλληλεπιδρούν με τους γύρω τους.

Χαρακτηριστικά της ευφυοσεξουαλικότητας

Ζευγάρι συζητά

Οι λάτρεις της ευφυΐας είναι συνήθως ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι. Έλκονται από την καινοτομία και θέλουν να μαθαίνουν και ν’ αποκτούν νέα γνώση.

Στις μέρες μας, υπάρχει μια πιο ευρεία έννοια της ευφυΐας. Έτσι, οι λάτρεις της ευφυΐας ίσως να μη διαφέρουν πολύ από τον γενικό πληθυσμό. Πιθανόν να έχουν περισσότερα κοινά απ’ ότι θα πιστεύατε αρχικά. Όμως, ορισμένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά τους ξεχωρίζουν περισσότερο:

 • Έχουν την τάση να είναι άτομα με υψηλό βαθμό αυτογνωσίας.
 • Οι λάτρεις της ευφυΐας είναι ανοιχτόμυαλα άτομα.
 • Έχουν υψηλή νοημοσύνη.
 • Τους ελκύει η καινοτομία.
 • Συνήθως, είναι βαθυστόχαστα άτομα.
 • Επιθυμούν να μαθαίνουν και αφιερώνουν χρόνο στην απόκτηση νέας γνώσης.
 • Οι βαθιές συζητήσεις τούς αποπλανούν.
 • Παρότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να είναι λάτρεις της ευφυΐας, η ευφυοσεξουαλικότητα είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Τι είναι η ευφυοσεξουαλικότητα; – Μειονεκτήματα

Η ευφυΐα είναι μονάχα ένα ακόμη γνώρισμα. Αν και είναι θετικό χαρακτηριστικό, η ιδιαίτερη έλξη στη γνωστική ικανότητα ενός ατόμου μπορεί να είναι επιβλαβής για κάποιους ανθρώπους.

Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση που εξιδανικεύουν άλλους ανθρώπους επειδή τους είναι εύκολο να αναλώνονται σε κάτι το οποίο δεν είναι αληθινό. Τελικά, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να τους προκαλέσει πρόβλημα και να αισθανθούν περισσότερο ανασφαλείς.

Η αναγνώριση και ο θαυμασμός των γνωρισμάτων κάποιου/ας είναι κάτι πολύ υγιές στις ρομαντικές σχέσεις. Αυτό είναι αλήθεια άσχετα με την ευφυΐα ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό. Παρόλα αυτά, κάθε σχέση θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να μη μειώνει τον/η σύντροφο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Danvila, I. & Sastre, M. A. (2010). Inteligencia Emocional: una revisión del concepto y líneas de investigación. Cuaderno de Estudios Empresariales, Vol. 20, 107-126.
 • Gardner, H. (2005). Inteligencias múltiples veinte años después. Revista de Psicología y educación, Vol. 1, Núm. 1, 27-34.
 • Gignac, G. E., Darbyshire, J. &  Ooi, M. (2018). Some people are attracted sexually to intelligence: A psychometric evaluation of sapiosexuality. Intelligence, 66, 98-111.
 • Gray, P. B., & Garcia, J. R. (2013). Evolution and human sexual behavior. London: Harvard University Press.
 • Walton, M. T., Lykins, A. D., & Bhullar, N. (2016). Beyond Heterosexual, Bisexual and Homosexual: A Diversity on Sexual Identity Expression. Archives of Sexual Behavior, 45(7), 1591-1597.
 • de Landázuri, M. C. O. (2017). ¿ Es el concepto platónico del amor intelectualista? Eros como impulso contemplativo y desiderativo en Platón. In Anales del Seminario de Historia de la Filosofía (Vol. 34, No. 2, pp. 9-25). Universidad Complutense de Madrid.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.