Πως θα αναγνωρίσετε και θα νικήσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση

7 Μαΐου 2017
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αυτοεκτίμησή μας εξαρτάται από εμάς, όχι από ό,τι σκέφτονται οι άλλοι. Μάθετε να εκτιμάτε και να αγαπάτε τον εαυτό σας.

Μήπως έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση; Όταν ήμασταν μικροί, κανένας δεν μας έμαθε πώς να διαμορφώσουμε μια υγιή συναισθηματική ευημερία.

Αν ήμασταν τυχεροί και είχαμε ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον γεμάτο καλοσύνη, είναι πιθανό να έχουμε μια αρκετά υγιή αυτοεκτίμηση.

Καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η εύθραυστη και πολύτιμη πτυχή μας μπορεί να περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα λόγω των εμπειριών που βιώνουμε.

Έχουμε μάθει ότι, για να είμαστε ξεχωριστοί και να επιτύχουμε, πρέπει να είμαστε ολοκληρωμένοι, σωματικά τέλειοι, θαρραλέοι και θριαμβευτικοί.

Ωστόσο οι άνθρωποι καταλήγουν να αναπτύξουν ένα υποκατάστατο αυτοεκτίμησης, στα πλαίσια του οποίου η αυτοεπιβεβαίωση εξαρτάται από το πώς τους φέρονται οι άλλοι. Περισσότερα για την αξία της αυτοεκτίμησης μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό άρθρο του Ferreras, E.

Αν κάποιος με απορρίπτει, δεν αξίζω πλέον την αγάπη. Αν με απολύσουν από τη δουλειά μου, δεν ήμουν καλός σε αυτή. Αν οι φίλοι μου με αφήνουν πίσω, είναι επειδή δεν αξίζω την εμπιστοσύνη κανενός.

Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν θα πρέπει ποτέ να οδηγούμε τον εαυτό μας σε τέτοιου είδους αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τις πέντε πιο συνηθισμένες ενδείξεις χαμηλής αυτοεκτίμησης και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Πώς να αναγνωρίσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση με πέντε βήματα

Αυτοεκτίμηση δεν σημαίνει να πιστεύετε ότι είστε οι καλύτεροι στον κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να θεωρείτε ότι είστε οι χειρότεροι. Το πρώτο είναι ένα παράδειγμα τυφλής υπερηφάνειας και το δεύτερο ένα σαφές παράδειγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης.

 

Σας προτείνουμε επίσης να διαβάσετε το άρθρο: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν υποφέρουμε;

 

Θα πρέπει να μάθουμε από την αρχή να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν εστιάζουμε στην επιβεβαίωση από τους άλλους αναφορικά με το αν είμαστε ικανοί να κάνουμε κάτι ή αν αξίζουμε ή όχι να αγαπηθούμε.

Πρόκειται για μια τρομερή πηγή πόνου και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αποφύγουμε. Ας δούμε τώρα μερικές ενδείξεις που φανερώνουν αν η αυτοεκτίμησή μας είναι υγιής ή όχι.

Πως θα αναγνωρίσετε και θα νικήσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση

1. Φοβάμαι την αποτυχία από την χαμηλή αυτοεκτίμηση

Κατά την παιδική ηλικία αναζητούσαμε την υποστήριξη των γονιών μας και των δασκάλων μας στις προσπάθειές μας. Αν κάναμε κάποιο λάθος, τουλάχιστον ένας ενήλικας μπορούσε να μας βοηθήσει.

Τώρα που είμαστε ενήλικες εξακολουθούμε να φοβόμαστε την αποτυχία και τα λάθη. Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε τις δεξιότητες να κάνουμε ορισμένα πράγματα.

Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το φόβο

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αντικατοπτρίζεται πάνω απ’όλα σε μια ασυνήθιστη ποσότητα φόβων. Πρώτα πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο της αποτυχίας.

Δεν είναι κακό να κάνουμε λάθη. Μας βοηθούν να μάθουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζουμε τον εαυτό μας ως αδέξιο επειδή κάναμε κάποιο λάθος -δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κατακρίνετε τον εαυτό σας.

2. Ευερεθιστότητα και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η κακή διάθεση, η απάθεια και η ευερεθιστότητα συχνά αντανακλούν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμα και κατάθλιψη.

 • Πρόκειται για στιγμές που αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο των πάντων γύρω μας. Δεν έχουμε πλέον ελπίδα και αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση.

Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση

 • Θέστε προτεραιότητες, με πρώτο στόχο να φροντίζετε τον εαυτό σας. Αλλάξτε συνήθειες και φιλίες και ξεκινήστε καινούργιες δραστηριότητες και ασχολίες.
 • Κάντε την αρνητική φωνή στο κεφάλι σας να σωπάσει και θα ξυπνήσουν καινούργια όνειρα μέσα σας.
Πώς να αναγνωρίσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση με πέντε βήματα

3. Η επιθυμία να ευχαριστήσουμε τους άλλους από την χαμηλή αυτοεκτίμηση

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές σε αυτό το ιστολόγιο για τον κίνδυνο που εμπεριέχει η ανάγκη να αρέσουμε σε όλους γύρω μας και να τους ευχαριστούμε.

 • Αυτό μπορεί να φανερώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
 • Αν και δεν υπάρχει πρόβλημα με το να δεχόμαστε επαίνους από τους άλλους πότε-πότε, πρόβλημα υπάρχει όταν χρειαζόμαστε αυτή τη συνεχή έγκριση προκειμένου να αισθανόμαστε «καλά με τον εαυτό μας».

Πώς θα ξεπεράσετε την ανάγκη να ευχαριστείτε τους άλλους

Προσπαθείτε να κάνετε πράγματα μόνοι σας χωρίς να χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις σε κανέναν. Να απολαμβάνετε τις στιγμές με τον εαυτό σας και πάνω απ’όλα να είστε διεκδικητικοί. Να λέτε όχι όταν κάποιος σας ζητάει να κάνετε κάτι που δεν επιθυμείτε.

Πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 λόγοι για τους οποίους είστε ήδη μια ολοκληρωμένη γυναίκα.

 

4. Το να παίρνουμε «όλα τα βάρη του κόσμου» πάνω μας και η αυτοκατηγορία

Υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε ότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι δικό μας λάθος. Αν το παιδί σας δεν τα πηγαίνει καλά στο σχολείο, ίσως πιστεύετε ότι δεν βοηθάτε αρκετά.

 • Όταν οι γονείς μας αρρωσταίνουν, λέμε στον εαυτό μας ότι θα έπρεπε να έχουμε δώσει περισσότερη προσοχή.
 • Όταν κάποιος μας κρίνει ή μας απορρίπτει, κατηγορούμε τον εαυτό μας.

Πώς θα διαχειριστείτε την αυτοκατηγορία

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε στην πλάτη μας όλα τα βάρη του κόσμου. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για όλα ή για να φροντίζουμε ότι όλα γύρω μας λειτουργούν σωστά.

Απαλλαγείτε από αυτό το φορτίο και προσπαθήστε να αφήσετε το νου και το σώμα σας να ξεκουραστούν. Εκτιμήστε τα απλά πράγματα. Βρείτε στιγμές για τον εαυτό σας και σταματήστε να αυτοαναλύεστε.

Πώς να αναγνωρίσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση

5. Έλλειψη ελπίδας

Δεν έχει σημασία αν είστε 8 ή 80 ετών. Οι άνθρωποι έχουν πάντοτε ανάγκη από κάποιου είδους σχέδιο ή φιλοδοξία. Χρειαζόμαστε αμέτρητες ελπίδες και όνειρα για να δώσουμε χρώμα στη ζωή μας.

Αν διαπιστώσετε ότι ξυπνάτε κάθε μέρα χωρίς ελπίδα ή αίσθηση σκοπού και τείνετε να αφήνετε τον εαυτό σας να καθοδηγείται από αυτά που θέλουν οι άλλοι, η αυτοεκτίμησή σας χρειάζεται βοήθεια. Φροντίστε τη.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την έλλειψη ελπίδας

Πολλές φορές η ελπίδα χάνεται και πέφτουμε σε άκαμπτες ρουτίνες, δεν έχουμε εξωτερικά ερεθίσματα και απλώς δεν αισθανόμαστε καλά μέσα μας.

Βρείτε καινούργια πράγματα που σας ενθουσιάζουν. Ακολουθήστε κάποια κατεύθυνση, αλλάξτε το σενάριο και πάνω απ’όλα βρείτε καινούργιους ανθρώπους. Οι καινούργιες φιλίες είναι μερικές φορές το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά.

 • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
 • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
 • Varios. (2012). La Autoestima. Revista Fuentes.
 • Ballenato G. (2013). Autoestima y Salud. Revista de Formación de Psicología de Madrid.
 • Aguilar Coronado MIdory. (2010). Depresión y Autoestima en Adolescentes Con Obesidad y Sobrepeso: un Problema que Pesa. Rev Enferm Herediana.