Επαφή δέρμα με δέρμα: Απαραίτητη μετά τη γέννα

Η επαφή δέρμα με δέρμα ήταν πάντα εκεί σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Ωστόσο, εξαιτίας της ιατρικής φροντίδας στη γέννα, παραμελείται. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε το γιατί, αλλά και τα οφέλη της.
Επαφή δέρμα με δέρμα: Απαραίτητη μετά τη γέννα

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου, 2021

Η επαφή δέρμα με δέρμα, αποκαλείται και φροντίδα καγκουρό, θα πρέπει να εκτελείται αμέσως μετά τη γέννα. Θα πρέπει το νεογέννητο μωρό να τοποθετηθεί στην κοιλιά ή το στήθος της μητέρας. Το ιατρικό προσωπικό μπορεί να το κάνει αυτό ακόμη και πριν κόψει τον ομφάλιο λώρο.

Για την ακρίβεια, η πρακτική αυτή μπορεί να εκτελεστεί και μέρες μετά τη γέννα. Έχει πολλά οφέλη, τόσο για την υγεία του μωρού, όσο και για τον δεσμό του με τη μητέρα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή την πρακτική.

Επαφή δέρμα με δέρμα

Η επαφή δέρμα με δέρμα ανάμεσα σε μωρό και μητέρα μετά τη γέννα είναι κάτι το οποίο η ανθρωπότητα έκανε πάντα. Γίνεται σχεδόν ασυνείδητα, καθώς η μητέρα θέλει να δείξει τη στοργή της, και να προστατεύσει, το νεογέννητο μωρό της.

Η γέννα είναι μια περίπλοκη κατάσταση για το μωρό, καθώς σταματά το καθεστώς ηρεμίας και άνεσης που βίωνε τους μήνες της κύησης. Η πρώτη επαφή με τη μητέρα κάνει το μωρό να νιώσει ηρεμία και γαλήνη. Έτσι, αυτή η πρακτική είναι πολύ σημαντική.

Παρότι αυτή η τεχνική είναι ωφέλιμη με πολλούς τρόπους, στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι δε τη γνωρίζουν. Έτσι, εκτελούνταν κυρίως λόγω ενστίκτου. Όμως, μόλις μπήκε στη ζωή μας η υποβοηθούμενη γέννα, ορισμένες φορές αποκαλείται “εργαλειακός τοκετός”, οι επαγγελματίες υγείας σταμάτησαν να την εκτελούν.

Γυναίκα κρατά και φιλά το μωρό της
Είναι σημαντικό να ενθαρρύνεται η επαφή μετά τη γέννα καθώς τα οφέλη της είναι άμεσα.

Πώς να εξασκήσετε την επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σας

Η επαφή δέρμα με δέρμα γίνεται τοποθετώντας το νεογέννητο στο στήθος ή την κοιλιά της μητέρας. Το ιατρικό προσωπικό αυτό το κάνει συνήθως πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Το μωρό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε όρθια στάση, στο γυμνό στήθος της μητέρας.

Ιδανικό για το μωρό είναι να έρθει σε επαφή και με τη θηλή της μητέρας. Ωστόσο, δε χρειάζεται να τη ρουφήξει. Αυτό θα πρέπει να γίνεται και σε φυσικό τοκετό και σε καισαρική τομή. Οι ειδικοί συνιστούν να παραμένετε σε αυτή τη στάση για τουλάχιστον μία ώρα.

Για την ακρίβεια, μπορεί να εκτελεστεί ακόμη και τις πρώτες ημέρες ζωής του μωρού. Έτσι, δεν είναι απαραίτητο να γίνει αμέσως μετά τον τοκετό. Καλό θα ήταν να βρείτε την ιδανική ώρα μέσα στην ημέρα ώστε να απολαύσετε τη στιγμή με ηρεμία.

Η μητέρα θα πρέπει να αποκαλύψει πλήρως το στήθος της και να τοποθετήσει σε αυτό το μωρό. Επίσης, θα πρέπει να καλύψει την ίδια και το μωρό με μια κουβέρτα προκειμένου να αποφύγει την αλλοίωση της θερμοκρασίας του σώματος. Να θυμάστε ότι, σε νεαρή ηλικία, το σύστημα προσαρμογής των οργάνων στον περιβάλλοντα χώρο αναπτύσσεται ακόμη.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι αρκετά πιθανό να μπουν και οι δύο σε μια κατάσταση ηρεμίας. Τώρα θα δούμε τα οφέλη αυτής της πρακτικής. Όμως, είναι λογικό να υποθέσετε ότι αυτός ο βαθμός οικειότητας μειώνει το άγχος. Η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να βοηθήσει ακόμη στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που αναφέραμε παραπάνω, καθώς συμπληρώνει την αιμόσταση.

Τα οφέλη της τεχνικής

Πάρα πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει τα τελευταία χρόνια την επαφή δέρμα με δέρμα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cochrane Library η επαφή δέρμα με δέρμα ανάμεσα σε μητέρα και μωρό μειώνει το κλάμα και βελτιώνει την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι αυξάνει σημαντικά το δέσιμο μεταξύ των δύο. Παραδείγματος χάρη, η μητέρα καταλαβαίνει καλύτερα τα σήματα του μωρού και η επικοινωνία τους έχει καλύτερη ροή. Έτσι, η μητέρα είναι σε θέση να φροντίζει επαρκώς τις ανάγκες του μωρού.

Σύμφωνα με ένα άρθρο από το Παπικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης. Ομοίως, φαίνεται να μειώνει τις μέρες νοσηλείας μετά τη γέννα.

Ακόμη ένα όφελος που αναφέραμε παραπάνω είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του μωρού. Με άλλα λόγια, βοηθά στη διατήρηση της σωστής αιμόστασης, πράγμα σημαντικό σε αυτό το στάδιο της ζωής για τη φυσιολογική ανάπτυξη.

Τέλος, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Νοσηλευτικής δηλώνει ότι η επαφή δέρμα με δέρμα ανάμεσα στις γυναίκες και τα νεογέννητα μετά τη γέννα, οδηγεί σε καλύτερη έναρξη του θηλασμού. Αναφέρει επίσης ότι βοηθά στη σμίκρυνση της μήτρας και μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Αυτό οδηγεί στη μείωση των φαρμάκων που χρειάζεται η γυναίκα μετά τον τοκετό.

Γυναίκα κοιμάται με το μωρό της
Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι μια τεχνική ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό η οποία ωφελεί την υγεία τους.

Επαφή δέρμα με δέρμα όποτε είναι δυνατό

Η “φροντίδα καγκουρό” είναι φυσιολογική και ενστικτώδης τη στιγμή της γέννας. Τόσο η μητέρα όσο και το μωρό επωφελούνται από αυτή. Όμως, είναι αλήθεια ότι έχει και μειονεκτήματα.

Μια δημοσίευση του Progress of Obstetrics and Gynecology εξηγεί ότι, τη συγκεκριμένη στιγμή, μπορούν να υπάρξουν επιπλοκές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού. Για παράδειγμα, η πιθανότητα συμπίεσης ή έξαψης. Παρόλα αυτά, αυτή η τεχνική θα πρέπει να ενθαρρύνεται βελτιώνοντας την προετοιμασία των ιατρικών ομάδων.

Γι’ αυτό, αν πρόκειται να αποκτήσετε μωρό, προσπαθήστε να διαβάσετε παραπάνω γι’ αυτή την τεχνική και πώς να την εκτελείτε. Επίσης, τη στιγμή της γέννας, απολαύστε αυτή την πρώτη στιγμή με το μωρό σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να διασφαλίσετε ότι η πρώτη του επαφή με τον κόσμο δεν θα είναι τραυματική.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Brundi M, Ma, G., & Am, L. (n.d.). CONTACTO PIEL A PIEL MADRE/HIJO PREMATURO. CONOCIMIENTOS Y DIFICULTADES PARA SU IMPLEMENTACIÓN.
  • Martínez-Martínez, T., & Damian-Ferman, N. (2014). Beneficios del contacto piel a piel precoz en la reanimación neonatal. Enfermería Universitaria, 11(2), 61–66. https://doi.org/10.1016/s1665-7063(14)72666-1
  • Biblioteca Cochrane Plus, L., & con, contacte. (n.d.). Contacto piel-a-piel temprano para las madres y sus recién nacidos sanos.
  • Rodriguez-Alarcón Gómez, J., Elorriaga, I., Fernández-Llebrez, L., Fernández, A., Avellanal, C., & Sierra, C. (2011). Episodios aparentemente letales en las primeras dos horas de vida durante el contacto piel con piel. Incidencia y factores de riesgo. Progresos de Obstetricia y Ginecología, 54(2), 55–59. Retrieved from https://medes.com/publication/64855
  • Raies, C. L., Doren, F. M., & Torres, C. U. (2012). Efectos del contacto piel con piel del recién nacido con su madre. Index de Enfermeria. Fundación Index. https://doi.org/10.4321/s1132-12962012000300007
  • Abdulghani, Nawal, Kristina Edvardsson, and Lisa H. Amir. “Worldwide prevalence of mother-infant skin-to-skin contact after vaginal birth: A systematic review.” PloS one 13.10 (2018): e0205696.
  • Guala, Andrea, et al. “Skin-to-skin contact in cesarean birth and duration of breastfeeding: A cohort study.” The Scientific World Journal 2017 (2017).
  • Safari, Kolsoom, et al. “The effect of mother and newborn early skin-to-skin contact on initiation of breastfeeding, newborn temperature and duration of third stage of labor.” International breastfeeding journal 13.1 (2018): 32.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.