Πρώτη φορά μαμά: Βασικός οδηγός επιβίωσης

Η μητρότητα είναι ένα γεγονός που κάνει πολλές γυναίκες να νιώθουν αβεβαιότητα, ειδικά στις νέες μαμάδες. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε έναν χρήσιμο οδηγό για τα πρώτα σας βήματα ως μητέρα.
Πρώτη φορά μαμά: Βασικός οδηγός επιβίωσης
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Είσαι και εσύ για πρώτη φορά μαμά; Εδώ έχουμε έναν βασικό οδηγό επιβίωσης γι’ αυτό το υπέροχο γεγονός.

Γεια σου μέλλουσα μαμά! Ονειρευόσουν πάντα να γίνεις μαμά και τώρα το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα. Είναι τόσο συναρπαστικό! Είσαι έγκυος και θα αποκτήσεις το πρώτο σου παιδί.

Είναι φυσιολογικό σε αυτό το στάδιο να αισθάνεσαι νευρική και αβέβαιη. Όμως, το να γίνεις για πρώτη φορά μαμά είναι ευλογία.

Ναι, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να μάθεις. Σίγα-σιγά, θα δεις ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο δείχνει και θα απολαύσεις κάθε εμπειρία κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Πρώτη φορά μαμά

Όσο περνούν οι εβδομάδες το μωρό σου μεγαλώνει, και μαζί με αυτό, και το άγχος σου επειδή είσαι για πρώτη φορά μαμά. Έχω καλά νέα για εσένα: το μητρικό ένστικτο είναι φυσικό. Γι’ αυτό μην ανησυχείς τόσο και απόλαυσέ το. Οι εννέα μήνες περνούν γρήγορα!

Κάθε μέρα, θα έχεις όλο και περισσότερες απορίες. Παρότι τα παιδιά δεν έρχονται με οδηγίες χρήσεις, θα σε βοηθήσουμε να προετοιμαστείς λίγο παραπάνω.

Πρώτη φορά μαμά - Μαμά αγκαλιά με το μωρό της

Γιατί είναι διάφανο το δέρμα του μωρού;

Όταν δεις για πρώτη φορά το παιδί σου, θα παρατηρήσεις πως το δέρμα του (ειδικά τα χέρια και τα πόδια) είναι μωβ-κόκκινα και έχουν μια νεφελώδη ουσία άσπρη σαν γάλα. Ο λόγος είναι η δύναμη η οποία απαιτείται για να περάσει μέσα από το γεννητικό κανάλι, αλλά το σκούρο χρώμα θα εξαφανιστεί έπειτα από λίγες ημέρες.

Η λευκή ουσία ονομάζεται vernix (εμβρυακό σμήγμα) και είναι η στρώση λίπους το οποίο προστάτευσε το σώμα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Απορροφάται μετά από 2 ή 3 ημέρες από τη γέννα. Αν το δέρμα του μοιάζει διάφανο ή έχει πολλές ρυτίδες, να θυμάστε ότι ήταν μέσα σε αμνιακό υγρό για 9 μήνες και το κυκλοφορικό του σύστημα συνεχίζει ν’ αναπτύσσεται.

Είναι φυσιολογικό να αλληθωρίζει;

Ναι, είναι φυσιολογικό να αλληθωρίζουν τα μάτια του μωρού τους πρώτους τέσσερις μήνες. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: οι οφθαλμικοί μύες δεν έχουν ωριμάσει αρκετά και δεν βλέπει καλά όταν γεννιέται. Οι νευρικές παρορμήσεις είναι αναποτελεσματικές όταν έρθει η ώρα να κουνήσει το σώμα του. Εξαιτίας αυτού τα μωρά έχουν αδέξια κίνηση καθώς οι μύες τους δεν μπορούν να κινηθούν καλά ακόμη.

Έτσι, τα μωρά δεν συντονίζονται, δεν μπορούν να μπουσουλήσουν, και κινούνται πολύ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους οφθαλμικούς μύες. Από τη στιγμή που είναι τόσο νέα, τα μάτια τους κινούνται απότομα και συνεχίζουν να κοιτούν οτιδήποτε πιάσει το βλέμμα τους, κάτι που τα κάνει να αλληθωρίζουν.

Όταν γεννιούνται τα μωρά, δε μπορούν να εστιάσουν καλά, και μπορούν ν’ αναγνωρίσουν καθαρά μόνο ό,τι βρίσκεται 20 ή 30 εκατοστά μακριά. Η όρασή τους δεν τους επιτρέπει να δουν παραπέρα, και όταν προσπαθούν αλληθωρίζουν.

Πρώτη φορά μαμά - Μαμά κοιτά το μωρό της

Πώς φορές την ημέρα πρέπει να του αλλάζω πάνα;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής του, το μωρό θα βρέχει την πάνα του κάθε 3 ή 4 ώρες. Αυτός ο ρυθμός διαφέρει από μωρό σε μωρό. Επίσης, εξαρτάται από τη διατροφή του μωρού. Είναι φυσιολογικό να χρειαστεί ν’ αλλάξεις πάνες 8 με 10 φορές την ημέρα.

Κάθε φορά που την αλλάζεις, θα πρέπει να σκουπίζεις τον πωπό με λίγο ζεστό νερό και να στεγνώνεις καλά με μια βαμβακερή πετσέτα. Βεβαιωθείτε ότι τα ούρα του είναι διάφανα, χωρίς οσμή και υπάρχει μόνο μικρή ποσότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτό μπορεί ν’ αποτελεί ένδειξη πως το μωρό δεν πίνει αρκετό μητρικό γάλα ή ότι η φόρμουλά του είναι πολύ συμπυκνωμένη.

Τις πρώτες 24 ώρες, το νεογέννητο θα αποβάλλει το μηκώνιο (σκούρα, σχεδόν μαύρα κόπρανα). Μετά από αυτό, το μωρό θα πρέπει να βρέχει την πάνα του τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.

Πώς μεταχειρίζομαι τον ομφάλιο λώρο;

Ως πρώτη φορά μαμά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο ομφάλιος λώρος θα πέσει φυσικά μετά από 5 με 15 μέρες. Μη δοκιμάσεις να τον τραβήξεις, ακόμη και έχει σχεδόν πέσει. Ο ομφάλιος λώρος θα πρέπει να διατηρείται καθαρός για ν’ αποφεύγονται πιθανές λοιμώξεις.

Ν’ αποφεύγεις να το καλύπτεις με την πάνα. Έτσι, δεν υπάρχει πιθανότητα να λερωθεί από τα ούρα ή τα κόπρανα του μωρού. Όσο πιο στεγνός διατηρείται, τόσο πιο γρήγορα θα πέσει. Μην κάνεις μπάνιο το μωρό τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα. Απλώς καθάριζέ το με μικρά σφουγγάρια ή βρεγμένες πετσέτες. Μπορείς επίσης να το πλένεις με κάποιο αντισηπτικό.

Πρώτη φορά μαμά - Μωρό τυλιγμένο με πετσέτα

Στη συνέχεια, θα σου πούμε βήμα-βήμα πώς να καθαρίζεις τον ομφάλιο λώρο σωστά:

 • Πλύνε τα χέρια σου καλά.
 • Εμπότισε μια αποστειρωμένη γάζα σε αντισηπτικό διάλυμα.
 • Καθάρισε απαλά γύρω από την περιοχή του ομφάλιου λώρου.
 • Σήκωσε τον συνδετήρα που κρατά τον ομφάλιο λώρο ώστε να καθαρίσεις ολόκληρη την περιοχή χωρίς να αφήσεις κάποιο σημείο βρώμικο.
 • Επανέλαβε τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα.

Ξέρουμε πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά για ‘σένα. Γι’ αυτό, δε θέλουμε να αισθάνεσαι μόνη σε αυτή τη διαδικασία. Το μητρικό σου ένστικτο θα σε βοηθήσει να τα κάνεις όλα καλά. Για το παιδί σου θα είσαι πάντα η καλύτερη του κόσμου. Πίστεψε στον εαυτό σου!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • About Kids Health. Lactancia materna: ¿Cómo sabe si su bebé está recibiendo una cantidad suficiente de leche?. (2009). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=634&language=Spanish
 • Gallardo Alonso, M., & Cunill Gómez, L. (2014). Guia de recomendaciones para el recién nacido y la madre durante el puerperio. https://repositori.upf.edu/handle/10230/25182
 • Harvard Medical School. Crossed Eyes (Strabismus). (2018). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/crossed-eyes-strabismus-a-to-z
 • Masera, Raquel Gómez, Pilar Alonso Martín, and Irene Rivera Pavón. “Relación materno fetal y establecimiento del apego durante la etapa de gestación.” International Journal of Developmental and Educational Psychology: INFAD. Revista de Psicología 1.1 (2011): 425-434.
 • San Román, Beatriz, and Mariel Soria. La aventura de convertirse en familia. Blur, 2005.
 • Stanford Children’s Health. Newborn Appearance. Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=newborn-appearance-90-P02691
 • Vargas-Porras, C., Hernández-Molina, L. M., & de Molina-Fernández, M. I. (2020). Aspectos percibidos por las madres primerizas como favorecedores en la adopción de su nuevo rol. Revista Cubana de Salud Pública, 45, e1573. https://www.scielosp.org/article/rcsp/2019.v45n4/e1573/#
 • Yachan, M. “Aplicación del Test de Luscher para explorar la relación entre las caracteristicas de personalidad de la madre primeriza, con la lactancia materna exitosa y la morbilidad de su hijo en el primer año de vida.” Scuola di Psicologia, Universidad de los Andes, Santiago del Chile (2007).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.