Πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα: Συμπτώματα

Οι επιστημονικές μελέτες επέτρεψαν στους ειδικούς να ανακαλύψουν πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποφέρει από τη γρίπη και γνωρίζουν ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε πού εμφανίζονται συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης.
Πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα: Συμπτώματα

Τελευταία ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου, 2020

Η γρίπη είναι μια ιογενής, εποχική νόσος. Πολλοί/ες έχουν υποφέρει από αυτή και γνωρίζουν πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα τους βάσει της εμπειρίας τους. Για την καταπολέμηση της λοίμωξης ενεργοποιούνται συγκεκριμένοι μηχανισμοί του σώματος, οι οποίοι ευθύνονται για τα συμπτώματα.

Τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι, και κόπωση. Όταν εξελίσσεται χωρίς επιπλοκές, τα συμπτώματα φεύγουν από μόνα τους χωρίς να προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο, ορισμένα περιστατικά είναι πιο σοβαρά. Όταν ο ιός επιτίθεται σε ανοσοκατεσταλμένα σώματα, είτε λόγω γήρατος, είτε επειδή υπάρχουν άλλες υποβόσκουσες παθήσεις, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η γρίπη δεν είναι το ίδιο με το κρυολόγημα. Ένα κρυολόγημα είναι πολύ πιο ήπιο, ενώ οι επιπτώσεις του είναι ελάχιστες και επιφανειακές. Το κρυολόγημα επηρεάζει το σώμα διαφορετικά από τη γρίπη καθώς η τελευταία είναι πολύ πιο επιθετική.

Ο ιός της γρίπης έχει και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι τέσσερις στους δέκα ανθρώπους με συμπτώματα γρίπης παίρνουν άδεια από τις δουλειές τους όταν είναι άρρωστοι, και σχεδόν όλοι περιορίζουν τις αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με διάφορα ερωτηματολόγια, το πιο ενοχλητικό από τα συμπτώματα της γρίπης είναι το αίσθημα κούρασης. Σχεδόν τα μισά άτομα που υποφέρουν από τη γρίπη δηλώνουν ότι η περίοδος του λήθαργου κρατάει αρκετό διάστημα. Παρότι η κόπωση είναι το πιο παρατηρήσιμο και ενοχλητικό σύμπτωμα, θα ανακαλύψετε ότι συμβαίνει εξαιτίας του πυρετού και των μυϊκών πόνων. Ο ένοχος είναι η φλεγμονή των ιστών.

Η μικροσκοπική διεργασία της γρίπης

Τα σημάδια και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται εξωτερικά είναι η έκφραση του πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα σε μικροσκοπικό επίπεδο. Η εμφάνιση του πυρετού, των πονοκεφάλων, και της μυαλγίας, είναι η επίπτωση διαφόρων κυτταρικών μηχανισμών.

Μόλις μπει στο σώμα ο ιός της γρίπης, έχει οκτώ ώρες για να αναπαραχθεί προτού τον ανιχνεύσει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Εισέρχεται από τους αεραγωγούς και εγκαθίσταται στα επιθήλια κύτταρα των πνευμόνων. Καθώς διαπερνά τα ανθρώπινα κύτταρα, ο ιός ελέγχει τα οργανίδια των κυττάρων που παράγουν πρωτεΐνες, και τα βάζει να δουλεύουν για λογαριασμό του.

Εν ολίγοις, εκμεταλλεύεται τις πηγές του ξενιστή για να πολλαπλασιαστεί και να επιβιώσει. Κατά συνέπεια, τα νέα αντίγραφα του ιού επιδιώκουν τη μόλυνση άλλων κυττάρων.

Όταν ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης, πυροδοτεί διάφορες αντιδράσεις. Αυτές με τη σειρά τους προκαλούν τα γνωστά συμπτώματα της γρίπης και δείχνουν πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι τα πρώτα που ενεργοποιούνται. Πρόκειται για την πρώτη γραμμή μέχρι την επικείμενη ενεργοποίηση των φλεγμονωδών μεσολαβητών: τις κυτοκίνες. Αυτές είναι μικρές ορμόνες που μεταφέρουν μηνύματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η αποστολή τους είναι να προκαλέσουν την ενεργοποίηση των οργάνων και των ιστών ώστε να εξουδετερωθεί ο ιός από το σώμα το συντομότερο δυνατό.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα σταματά την ασθένεια αλλά προκαλεί και τα συμπτώματα της γρίπης.

Διαβάστε επίσης: Υγιεινά πρωινά για το ανοσοποιητικό σύστημα

Πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα: Πυρετός

Φυσικά, όταν εξηγούμε πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα, θα πρέπει να μιλήσουμε για τον πυρετό. Η ασθένεια προκαλεί πυρετό, ένα σήμα κατατεθέν της.

Ο πυρετός προκαλείται όταν δίνει εντολή ο υποθάλαμος να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Ο υποθάλαμος δίνει αυτή την εντολή επειδή διαισθάνεται την παρουσία των ουσιών που ονομάζουμε πυρετογόνα. Ανάμεσα σε αυτές τις ουσίες, βρίσκονται στοιχεία βακτηρίων, ιών, και κυτοκινών.

Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, τα λευκά αιμοσφαίρια γίνονται πιο αποτελεσματικά. Για την ακρίβεια, ο πυρετός είναι περισσότερο ένας αμυντικός μηχανισμός και όχι τόσο μια παθολογική συνέπεια. Επιπλέον, σε υψηλές θερμοκρασίες, οι μικροοργανισμοί δυσκολεύονται να αναπαραχθούν.

Πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα: Πονοκέφαλοι

Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο προκαλεί πονοκεφάλους η γρίπη. Όμως, γνωρίζουμε ότι ένας πονοκέφαλος είναι λογικό να εμφανιστεί όταν υπάρχει πυρετός, δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της γρίπης μόνο.

Οι κυτοκίνες σχετίζονται με τους πονοκεφάλους επίσης. Ακριβέστερα, μία συγκεκριμένη με την ονομασία ιντερλευκίνη-1. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη κυτοκίνη, όπως και η ιντερφερόνη. Οι κυτοκίνες και η υψηλή θερμοκρασία του σώματος οδηγούν στην αγγειοδιαστολή. Τα αγγεία του σώματος μεγαλώνουν και αυτή η ροή του αίματος μπορεί να εξηγήσει τους πονοκεφάλους με έναν εσωτερικό μηχανισμό όμοιο με των ημικρανιών.

Άνδρας με πυρετό

Ο πυρετός και οι πονοκέφαλοι είναι δύο κλασικά συμπτώματα.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Πώς να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα σε 24 ώρες

Πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα: Μυϊκοί πόνοι

Τέλος, η μυαλγία, ή αλλιώς οι μυϊκοί πόνοι, είναι χαρακτηριστικό της γρίπης. Επιστημονικές μελέτες ανακάλυψαν μια γενετική εξήγηση για τους μυϊκούς πόνους, αλλά και η δράση των κυτοκινών τους εξηγεί.

Κατά τη διάρκεια της μόλυνσης, το σώμα αυξάνει την έκφραση ορισμένων γονιδίων τα οποία προάγουν την καταστροφή των μυοκυττάρων. Τα μυοκύτταρα είναι τα κύτταρα των μυϊκών ιστών.

Ταυτόχρονα, οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες προκαλούν το πρήξιμο των μυών ώστε να καταπολεμήσουν τον ιό.  Η μυϊκή φλεγμονή είναι επώδυνη και εξαντλεί τους μυς, καθώς τα κύτταρα επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του ιού. Έτσι, εξηγείται το αίσθημα κόπωσης που νιώθουν όσοι/ες υποφέρουν από τη γρίπη.

Συμπέρασμα

Παρότι γνωρίζουμε αρκετά για τους μηχανισμούς που εξηγούν πώς επηρεάζει η γρίπη το σώμα, υπάρχουν πολλά που πρέπει να ερευνήσουμε ακόμη. Η αλήθεια είναι ότι, όταν υποφέρετε από μια μόλυνση, βιώνετε πυρετό, πονοκεφάλους, και μυϊκούς πόνους.

Τα συμπτώματα δηλώνουν πως το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τον ιό. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να επιταχύνετε τη διαδικασία με σωστή ξεκούραση και έγκαιρο ιατρικό έλεγχο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Nicholson, K. G. “Clinical features of influenza.” Seminars in respiratory infections. Vol. 7. No. 1. 1992.
  • Stöhr, Klaus. “Influenza—WHO cares.” The Lancet infectious diseases 2.9 (2002): 517.
  • Bouvier, Nicole M., and Peter Palese. “The biology of influenza viruses.” Vaccine 26 (2008): D49-D53.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.