4 βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σύστημα

3 Δεκεμβρίου 2018
Λαμβάνοντας αυτές τις τέσσερις βιταμίνες θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Εσείς παίρνετε βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σύστημα; Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας τροφές που περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για να έχουμε καλή υγεία.

Αν αντιμετωπίζετε εδώ και αρκετό καιρό προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γρίπη και με ιούς, είναι πιθανό το σώμα σας να χρειάζεται βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρακάτω θα σας μιλήσουμε για τέσσερις σημαντικές βιταμίνες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς.

Μερικές φορές το πρόβλημα δεν είναι οι ιοί που βρίσκονται γύρω μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι η άμυνα του οργανισμού και η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σύστημα

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τέσσερις βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν πρέπει να τις λαμβάνετε μόνο όταν είστε άρρωστοι αλλά και πριν αρρωστήσετε. Έτσι το σώμα σας θα είναι δυνατό και, χάρη στις άμυνες του οργανισμού σας, θα αποφεύγετε τις ασθένειες.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ελλείψεις βιταμινών που μπορούν να προκαλέσουν κόπωση.

 

1. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τη βρίσκουμε σε λαχανικά όπως τα καρότα, το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο. Επίσης τη βρίσκουμε στο γάλα, στο βούτυρο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και σε φρούτα όπως το πεπόνι, το βερίκοκο και το μάνγκο.

4 βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σύστημα - Βιταμίνη Α

 • Τι κάνει η βιταμίνη Α; Συμμετέχει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθάει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
 • Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν είναι παρών κάποιος ιός. Ο ιός καταπολεμάται ή εξουδετερώνεται γρήγορα σε περίπτωση λοίμωξης.

2. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τις βρίσκουμε σε φρούτα όπως το αβοκάντο. Επίσης τις βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι ή το τυρί, σε λαχανικά όπως τα σπαράγγια, καθώς και στο κρέας και στο ψάρι.

 • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές σε περιπτώσεις στις οποίες το σώμα παρουσιάζει έλλειψη βιταμινών -για παράδειγμα Β12 ή Β9- επειδή συνήθως υπάρχουν μειωμένα αντισώματα.
 • Έτσι το σώμα είναι εκτεθειμένο απέναντι σε πολλές λοιμώξεις και η ικανότητά του να τις καταπολεμήσει γρήγορα είναι μειωμένη.

3. Βιταμίνη C

Ίσως η βιταμίνη C να είναι η βιταμίνη που ακούγεται περισσότερο, επειδή τα σούπερ μάρκετ προωθούν τον χυμό πορτοκαλιού ως πηγή βιταμίνης C.

Τη βιταμίνη C τη βρίσκουμε επίσης σε φρούτα και σε λαχανικά όπως:

 • λεμόνι
 • ακτινίδιο
 • φράουλα
 • μούρο
 • γκουάβα
 • μαϊντανός
 • κόκκινη πιπεριά
Bιταμίνες για το ανοσοποιητικό σύστημα c πορτοκάλι ακτινίδιο, πιπερια

Τι κάνει η βιταμίνη C; Η κατανάλωσή της αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης που βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από ιογενείς λοιμώξεις. Επομένως η βιταμίνη C είναι σημαντική για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 11 συμπτώματα που δείχνουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D

 

4. Βιταμίνη Ε

Η τέταρτη και τελευταία από τις βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται στα καρύδια, στα αμύγδαλα και στα φιστίκια. Επίσης τη βρίσκουμε στους ηλιόσπορους, στο σπανάκι και στο μπρόκολο. Τα καλύτερα έλαια για μαγείρεμα, αλλά και για σαλάτες, είναι το ηλιέλαιο, το έλαιο φύτρου σταριού και το σογιέλαιο.

 • Η βιταμίνη Ε βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
 • Αν έχετε έλλειψη βιταμίνης Ε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε από κάποια ίωση ή λοίμωξη.

Η σημασία των βιταμινών για την υγεία μας

Τείνουμε να υποτιμούμε τη σημασία που έχουν οι βιταμίνες για τη διατήρηση της υγείας μας. Συχνά τρώμε τα ίδια πράγματα χωρίς να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας. Δεν τρώμε φρούτα και λαχανικά. Έτσι αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Φυσικά έχουμε προσέξει ότι μερικοί άνθρωποι παθαίνουν γρίπη πολύ σπάνια ή αρρωσταίνουν λίγες φορές μέσα στον χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν πολύ ισχυρό και ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν έχουν ελλείψεις βιταμινών και η διατροφή τους είναι πλούσια σε όλες τις τροφές που αναφέραμε παραπάνω. Λαμβάνετε ήδη βιταμίνες για το ανοσοποιητικό σύστημα;

Σας συνιστούμε στο εξής να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C και Ε. Θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να πάθετε λοιμώξεις. Και με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι δεν αρρωσταίνετε τόσο συχνά.

 

 • Gorton, H. C., & Jarvis, K. (1999). The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. Journal of manipulative and physiological therapeutics22(8), 530-533.
 • Han, S. N., Wu, D., Ha, W. K., Beharka, A., Smith, D. E., Bender, B. S., & Meydani, S. N. (2000). Vitamin E supplementation increases T helper 1 cytokine production in old mice infected with influenza virus. Immunology100(4), 487-493.
 • Tang, A. M., Graham, N. M., Chandra, R. K., & Saah, A. J. (1997). Low serum vitamin B-12 concentrations are associated with faster human immunodeficiency virus type 1 (HIV-1) disease progression. The Journal of nutrition127(2), 345-351.
 • Kieburtz, K. D., Giang, D. W., Schiffer, R. B., & Vakil, N. (1991). Abnormal vitamin B12 metabolism in human immunodeficiency virus infection: association with neurological dysfunction. Archives of neurology48(3), 312-314.
 • Blough, H. A., Weinstein, D. B., Lawson, D. E. M., & Kodicek, E. (1967). The effect of vitamin A on myxoviruses: II. Alterations in the lipids of influenza virus. Virology33(3), 459-466.