Σπιτικές θεραπείες για τον πυρετό με άμεσο αποτέλεσμα

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε διάφορα είδη φαρμάκων για να ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όταν έχουν πυρετό. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αυτών των φαρμάκων μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία σας, μερικές από τις οποίες μπορεί να εμφανιστούν αυτόματα.
Σπιτικές θεραπείες για τον πυρετό με άμεσο αποτέλεσμα

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σπιτικές θεραπείες για τον πυρετό. Συνήθως, ο πυρετός ανησυχεί τους περισσότερους ανθρώπους ειδικά όταν παρουσιάζεται σε μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα υγείας. Ο πυρετός είναι περισσότερο κοινός στα παιδιά σε αντίθεση με τους ενήλικες καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα ακόμη αναπτύσσεται και δεν αποκρίνεται τόσο σύντομα στις λοιμώξεις, όπως όταν φτάνουν στην εφηβική ηλικία.

Το συνώνυμο του πυρετού είναι η θερμοκρασία πάνω από τους 37 °C. Εμφανίζεται όταν το σώμα δεν έχει πολλά αντισώματα για να καταπολεμήσει έναν ιό, βακτήρια ή άλλα είδη μικροοργανισμών. Αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματός σας, αποκτάτε τη δυνατότητα να καταπολεμήσετε την επιβλαβή εισβολή σε θερμότερο περιβάλλον και αυτή εξαλείφεται ολοκληρωτικά όταν ιδρώνετε. Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να βλέπουμε τον πυρετό σαν ένα σύμπτωμα κάποιου προβλήματος υγείας που μπορεί να απαιτεί ιατρική παρακολούθηση ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως διάρροια, κρίσεις  ή δυσκολία στην αναπνοή.

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε διάφορα είδη φαρμάκων για να ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όταν έχουν πυρετό. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αυτών των φαρμάκων μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία σας, μερικές από τις οποίες μπορεί να εμφανιστούν αυτόματα.

Τι πρέπει να κάνετε όταν έχετε πυρετό;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι έχετε πυρετό είναι να τον παρακολουθείτε ανά διαστήματα. Αν η θερμοκρασία σας παραμένει κάτω από τους 37,7 °C θα πρέπει να ξεκουραστείτε αρκετά και να πίνετε πολλά υγρά. Τελικά ο πυρετός θα “πέσει” με τον ιδρώτα και το σώμα σας θα εξαλείψει κάθε τοξίνη που έχει παραμείνει. Όταν αυτό συμβεί, θα πρέπει να αλλάξετε τα ρούχα σας και να πλύνετε τα σεντόνια σας για να αποφύγετε τη συνεχή έκθεση σε αυτά τα επιβλαβή προϊόντα.

Αν ο πυρετός ανέβει πάνω από τους 37,7 °C είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο να τον ρίξετε και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Για μωρά κάτω των τριών μηνών, η κρίσιμη θερμοκρασία είναι κάτω από τους 37,7 °C.

Σπιτικές θεραπείες για τον πυρετό

Σπιτικές θεραπείες για τον πυρετό - θερμομετρο

Υπάρχουν διάφοροι φυσικοί τρόποι που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειώσετε τον πυρετό. Είναι εύκολοι και ασφαλείς τρόποι για να επαναφέρετε το σώμα σας σε μια υγιή θερμοκρασία.

Αχίλλεια (Achillea millefolium)

Η αχίλλεια χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη μείωση του πυρετού. Μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος ενώ παράλληλα έχει ιδιότητες που βοηθούν στη βελτίωση της πέψης καταπολεμώντας παράσιτα και άλλα βακτήρια. Σε περίπτωση πυρετού συνιστάται η προετοιμασία ενός μείγματος από αχίλλεια, μέντα και σαμπούκο.

Σπιτικές θεραπείες για τον πυρετό με κρεμμύδι

Σπιτικές θεραπείες για τον πυρετό με κρεμμυδι

Τα κρεμμύδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πτώση του πυρετού κόβοντάς τα σε φέτες και τοποθετώντας τις φέτες στο πάτωμα. Βάλτε το άτομο που έχει πυρετό να σταθεί πάνω από τις φέτες των κρεμμυδιών με γυμνά πόδια για μισή ώρα. Για την καλύτερη εφαρμογή αυτής της θεραπείας σε παιδιά τοποθετείτε τις φέτες των κρεμμυδιών στις κάλτσες τους και στη συνέχεια τις φοράτε στα πόδια τους.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί να κοιμάστε με κρεμμύδια στα πόδια σας

Φασκόμηλο

Άλλος ένας καλός τρόπος για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματος είναι η χρήση του φασκόμηλου. Για να το κάνετε αυτό, βράζετε απλά μια κούπα νερό (200 ml) και προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας φρέσκο φασκόμηλο, μια κουταλιά του γλυκού μέλι και τρεις κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι.

Πατάτες

Οι πατάτες διαθέτουν φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ένζυμα που βοηθούν στην πτώση του πυρετού. Για να επωφεληθείτε από τις πατάτες πρέπει να τις λιώσετε ή να τις τρίψετε και να τις ανακατέψετε με λίγο κρύο νερό πριν τις εφαρμόσετε στο μέτωπό σας. Τις κρατάτε εκεί για περίπου 10 με 15 λεπτά.

Να πίνετε πολλά υγρά

Σπιτικές θεραπείες για τον πυρετό με νερο

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσετε για την πτώση του πυρετού είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά για να μην αφυδατωθεί το σώμα σας. Αν είναι δυνατό, πίνετε πολύ νερό όπως και φυσικούς χυμούς, ροφήματα και ζωμούς.

Σπιτικές θεραπείες για τον πυρετό με φλούδα λεμονιού και κριθάρι

Αυτή η τελευταία θεραπεία είναι χρήσιμη για την αποκατάσταση των υγρών που χάνεται όταν πέφτει ο πυρετός σας. Για να το φτιάξετε, προσθέτετε τη φλούδα ενός λεμονιού και δυο κουταλιές της σούπας κριθάρι σε ένα τέταρτο του λίτρου βραστό νερό. Το αφήνετε να κρυώσει και να σταθεί για 12 ώρες και στη συνέχεια το πίνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εφόσον ελαττωθεί ο πυρετός.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.