Επηρεάζει το βάρος σας η ταχύτητα που τρώτε;

Η ταχύτητα με την οποία τρώμε είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την καλή πέψη και προάγει την απώλεια βάρους στα άτομα που την επιθυμούν.
Επηρεάζει το βάρος σας η ταχύτητα που τρώτε;
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε αν επηρεάζει το βάρος σας η ταχύτητα που τρώτε; Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να αδυνατίσουν ψάχνουν για τρόπους μείωσης των θερμίδων που καταναλώνουν. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, επικεντρώνονται μόνο σε αυτά που τρώνε και όχι στο πώς τρώνε.

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι ο ρυθμός με τον οποίο τρώτε σχετίζεται με την αύξηση του βάρους. Μία πιθανή αιτία πίσω από αυτό ίσως είναι πως η αργή κατανάλωση φαγητού ενθαρρύνει τη γρήγορη ανάπτυξη του αισθήματος πληρότητας.

Επίσης, όταν τρώτε αργά φαίνεται πως αυξάνεται η ποσότητα νερού που πίνετε και η επέκταση του στομάχου. Αυτά επηρεάζουν τις βιολογικές διεργασίες οι οποίες καθορίζουν πόσο τρώει ένα άτομο.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε περισσότερα για το αν επηρεάζει το βάρος σας η ταχύτητα που τρώτε.

Ορμόνες κορεσμού

Διάφορα φρούτα και εικονικό στομάχι

Η ορμονική αντίδραση η οποία αναφέρει τον κορεσμό είναι αργή, γι’ αυτό η αργή κατανάλωση φαγητού βοηθά στην ερμηνεία του κορεσμού τη σωστή στιγμή.

Αν τρώτε γρήγορα αποτρέπετε τη σωστή λειτουργία του βιολογικού μηχανισμού που σας λέει αν έχετε χορτάσει.

Αυτή η πληροφορία καθορίζεται από πολλές ορμόνες, η κύρια όμως είναι η χολοκυστοκινίνηΌταν τρώτε, ξεκινά μια διαδικασία η οποία ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι έχετε “χορτάσει”.

Γνωρίζοντας αυτό το αίσθημα, μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε επειδή έχουν ήδη ληφθεί οι ποσότητες θρεπτικών ουσιών που χρειάζεστε. Όμως, αυτός ο μηχανισμός απαιτεί χρόνο για να ενεργοποιηθεί. Έτσι, αν τρώτε γρήγορα, ίσως να φάτε περισσότερο απ’ ότι πραγματικά χρειάζεστε.

Έχει φανεί ότι η γρήγορη κατανάλωση φαγητού μειώνει την έκκριση των ορμονών που δείχνουν τον κορεσμό.

Μελέτες για τη σχέση ανάμεσα στην ταχύτητα που τρώτε και την αύξηση βάρους

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αργή κατανάλωση φαγητού μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποσότητα που τρώτε.

Μία τέτοια μελέτη διεξήχθη μεταξύ μιας μικρής ομάδας ατόμων με φυσιολογικό βάρος και υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Σε όλους/ες δόθηκε η επιλογή να τρώνε ήρεμα και υπό συνθήκες οι οποίες τους/ις επέτρεπαν να τρώνε αργά. Σε άλλη περίπτωση, τους/ις ζητήθηκε να τρώνε γρήγορα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα άτομα που συμμετείχαν κατανάλωσαν λιγότερη ποσότητα φαγητού όταν έτρωγαν αργά και ένιωσαν λιγότερη πείνα αργότερα σε σύγκριση με όταν έτρωγαν γρήγορα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ταχύτητα με την οποία τρώτε;

Γυναίκα τρώει και κοιτά το κινητό της

Αποφύγετε να τρώτε με πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή καθώς σας κρατούν μακριά από το φαγητό και σας ενθαρρύνουν να τρώτε γρήγορα.

Όλα τα γεύματα που καταναλώνονται σε λιγότερο από 20 λεπτά θεωρούνται πολύ γρήγορα ασχέτως με το τι τρώτε.

Παρακάτω, θα μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τρώτε πιο αργά:

  • Είναι σημαντικό το μέρος στο οποίο τρώτε. Θα πρέπει να είναι ήρεμο και να προδιαθέτει τη χαλαρή κατανάλωση φαγητού. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώτε με κλειστή την τηλεόραση επειδή μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή και να σας κάνει να τρώτε γρήγορα χωρίς να το συνειδητοποιήσετε.
  • Μπορείτε να μασάτε 20 με 25 φορές την κάθε μπουκιά. Όσο το κάνετε αυτό, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα συστατικά του φαγητού.
  • Χρησιμοποιείτε μαχαιροπίρουνα ακόμη και όταν τρώτε πίτσα ή σάντουιτς.
  • Η κατανάλωση φαγητού με ανθρώπους σάς βοηθά να κοινωνικοποιηθείτε και να τρώτε αργά.

Τέλος, να θυμάστε ότι θα πρέπει να υιοθετήσετε καλές διατροφικές συνήθειες για να παραμείνετε υγιείς. Δεν παίζει αποφασιστικό ρόλο μόνο το τι τρώτε, αλλά και η ρουτίνα και οι συνήθειές σας, όπως η ταχύτητα που τρώτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gómez G., Alvarado M., Obesidad y mecanismos reguladores del apetito. Rev Med Hosp Nac, 1999.
  • Andrade AM., Green GW., Melanson KJ., Eating slowly led to decreases in energy intake within meals in healthy women. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2008.
  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.