Το φαινόμενο McGurk: Ακούτε λέξεις με τα μάτια σας;

Σε ένα δυνατό ηχητικό περιβάλλον, το φαινόμενο McGurk μας επιτρέπει να μαντέψουμε τι λέει ένα άλλο άτομο, με βάση αυτό που βλέπουμε.
Το φαινόμενο McGurk: Ακούτε λέξεις με τα μάτια σας;
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Μαρτίου, 2023

Βλέποντας το δέρμα και νιώθετε την απαλότητα του σώματος. Βλέποντας ένα πιάτο με φαγητό και ανακαλείτε αυτή τη γεύση, νιώθετε ότι πραγματικά δοκιμάζετε το φαγητό. Παρομοίως, το φαινόμενο McGurk μας λέει ότι είναι πραγματικά δυνατό να ακούσουμε με τα μάτια μας. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται.

Τι είναι το φαινόμενο McGurk;

Το φαινόμενο McGurk είναι η ενσωμάτωση μεταξύ ακουστικών και οπτικών ερεθισμάτων στον προφορικό λόγο. Για να καταλάβουμε τι είναι, ας σκεφτούμε ένα παράδειγμα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άτομο που επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τη συλλαβή “πα“. Αυτός είναι ο ήχος που φτάνει στον εγκέφαλό μας, συνοδευόμενος από μια κίνηση των χειλιών.

Το άτομο συνεχίζει να επαναλαμβάνει τη συλλαβή “πα”. Ωστόσο, αυτό που ερμηνεύει ο εγκέφαλός μας είναι ότι αυτό που λέει τώρα είναι “φa“. Τι συνέβη;

Το φαινόμενο McGurk συνέβη! Αυτό που βλέπει τώρα το άτομο είναι μια άλλη κίνηση των χειλιών που αντιστοιχεί στη δεύτερη συλλαβή, παρόλο που το άτομο εξακολουθεί να λέει την πρώτη συλλαβή. Αν κλείναμε τα μάτια μας, θα ακούγαμε το σωστό.

Το φαινόμενο McGurk υποδηλώνει ότι δίνεται έμφαση σε αυτό που βλέπουμε.

Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουμε στο παράδειγμα είναι η ανάγνωση των χειλιών. Ο τελικός ήχος θα δίνεται ή θα καθοδηγείται από ένα μείγμα ανάγνωσης των χειλιών και προηγούμενης εμπειρίας.

Φαινόμενο McGurk: από πού πήρε το όνομά του

Το φαινόμενο McGurk ονομάζεται έτσι επειδή προτάθηκε για πρώτη φορά το 1976 από τους ψυχολόγους Harry McGurk και John MacDonald, όταν διεξήγαγαν διάφορα πειράματα. Σε αυτά μελέτησαν τα μοτίβα μίμησης που ακολουθούσαν τα παιδιά κατά την εκμάθηση της ομιλίας.

Σε εκείνη την περίπτωση, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οπτικές πληροφορίες επικρατούσαν στην ερμηνεία, αγνοώντας τις πληροφορίες που προέρχονταν μέσω των ακουστικών οδών. Με άλλα λόγια, αυτό που βλέπουμε επηρεάζει αυτό που ακούμε.

Με τη σειρά τους, πολλοί ερευνητές αναφέρουν ότι ο εγκέφαλος, υπό ορισμένες συνθήκες, λειτουργεί σύμφωνα με μια αρχή αιτιώδους συμπερασμού. Δηλαδή, ερμηνεύει σήματα που σχετίζονται με το πλαίσιο (γνωρίζει ή συσχετίζει ότι μια συγκεκριμένη κίνηση των χειλιών αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ήχο), υπολογίζοντας τις πιθανότητες να παρουσιάζονται ορισμένα μηνύματα μαζί.

A brain.
Ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει κάποιους ελιγμούς για να λύσει καθημερινές εργασίες. Το φαινόμενο McGurk θα μπορούσε να συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών.

Χαρακτηριστικά του φαινομένου McGurk

Μεταξύ των χαρακτηριστικών του φαινομένου McGurk είναι αυτό της πρόβλεψης, το οποίο μας επιτρέπει μια ορισμένη οικονομία της σκέψης. Δηλαδή, ο εγκέφαλος θέτει στη διάθεσή του τις προηγούμενες οπτικές του εμπειρίες για να κατανοήσει τι συζητείται και τι ακούγεται.

Η ανάγνωση των χειλιών μπορεί μερικές φορές να είναι χρήσιμη, ιδίως σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σύγχυση, καθώς ο εγκέφαλος θα μας εξαπατήσει πιστεύοντας ότι ακούμε κάτι βασιζόμενοι μόνο στην κίνηση των χειλιών.

Πολλά από αυτά τα αντιληπτικά φαινόμενα συμβαίνουν και στις οπτικές ψευδαισθήσεις.

Ένα άλλο γνωστό γεγονός είναι ότι το φαινόμενο McGurk, όσον αφορά την οπτικοακουστική αντίληψη, μειώνεται με την πορεία της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι η περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με τις ακουστικές πληροφορίες αναπτύσσεται νωρίτερα από εκείνη που ασχολείται με την οπτική αντίληψη, τότε τα παιδιά βασίζονται περισσότερο στους ήχους από ό,τι οι ενήλικες.

Επομένως, τα παιδιά είναι λιγότερο επιρρεπή στις συγχύσεις του εν λόγω φαινομένου. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, ο τρόπος επεξεργασίας των αισθητηριακών πληροφοριών ποικίλλει.

Επίσης, ορισμένοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν είναι οι οπτικοί περισπασμοί, η εξοικείωση και η δομή των συλλαβών. Ορισμένες ασθένειες μπορεί επίσης να διαδραματίσουν αρνητικό ρόλο, όπως η αφασία, το Αλτσχάιμερ και συγκεκριμένες γλωσσικές διαταραχές.

Τέλος, υπάρχει μια άλλη περίεργη πτυχή του φαινομένου McGurk στις γλώσσες. Η εμφάνισή του ποικίλλει ανάλογα με τη γλώσσα που αναλύεται.

Learn langauges with the McGurk effect.
Η γλώσσα στην οποία αναλύεται το φαινόμενο μας επιτρέπει να εντοπίσουμε παραλλαγές που εξαρτώνται από το είδος της γλώσσας που χρησιμοποιείται.

Η οπτική και η ακουστική συνεργάζονται

Μέσω της μελέτης του εγκεφάλου, είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ότι το οπτικό και το ακουστικό σύστημα εξελίχθηκαν χέρι-χέρι για να διευκολύνουν την ανάπτυξη της ομιλίας. Το οπτικό σύστημα αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και διαμεσολαβητή του ακουστικού συστήματος, συνεργαζόμενο στην κατανόηση των μηνυμάτων.

Για παράδειγμα, βοηθά στην αναγνώριση ήχων που μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν. Μας επιτρέπει επίσης να ολοκληρώσουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε σχέση με αυτά που ακούμε.

Το ακουστικό και το οπτικό σύστημα συνεργάζονται ως ομάδα. Το ένα ενισχύει και υποστηρίζει τη δράση του άλλου.

Η σημασία της γνώσης του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου είναι καθοριστική για την ενίσχυση της χρήσης του, καθώς και για την ικανότητα επικοινωνίας και προσαρμογής σε ορισμένα πλαίσια και για την αντιμετώπιση φαινομένων που επηρεάζουν την αντίληψη, όπως η γήρανση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Llanos, L. C. (2010). Tecnologías del habla y análisis de la voz. Aplicaciones en la enseñanza de la lengua. Laboratorio de lingüística informática, Universidad Autónoma de Madrid, 1-41
  • Roberts, Richard, and Roger Kreuz. “An Interdisciplinary Approach to Foreign Language Learning: Myths and Strategies for Success.” (2016).
  • Velasco, Ignacio, & Spence, Charles, & Navarra, Jordi (2011). El sistema perceptivo: esa pequeña máquina del tiempo. Anales de Psicología, 27(1),195-201.[fecha de Consulta 24 de Febrero de 2022]. ISSN: 0212-9728. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=16717018023

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.