Τι είναι ο πίνακας διάθεσης και πώς να τον φτιάξετε

Μερικές φορές, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αποτυπώσουμε όλες αυτές τις ιδέες που μας έρχονται στο μυαλό σε έναν πίνακα διάθεσης. Μάθετε τι είναι ο πίνακας ιδεών και μάθετε πώς να τον φτιάξετε.
Τι είναι ο πίνακας διάθεσης και πώς να τον φτιάξετε

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τι είναι ο πίνακας διάθεσης (moodboard); Ίσως η ονομασία να σας είναι άγνωστη.Ένας πίνακας διάθεσης είναι επίσης γνωστός ως “χάρτης διάθεσης” ή “πίνακας ιδεών”. Τι είναι όμως και πώς φτιάχνεται; Πρόκειται για ένα εργαλείο που, αν είναι καλά κατασκευασμένο, θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλύτερη οπτικοποίηση του στόχου που θέλετε να υλοποιήσετε.

Ο χάρτης αυτός μπορεί να είναι ψηφιακός ή -αν σας αρέσουν οι χειροτεχνίες- να είναι φτιαγμένος με κομμάτια από διάφορα υλικά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ορίσετε ποιος θα είναι ο σκοπός σας – δηλαδή, ένα έργο διακόσμησης, ένα επιχειρηματικό σχέδιο, ή ίσως ένας γάμος ή ένα πάρτι.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτό. Και ας πιάσουμε δουλειά!

Τι είναι ο πίνακας διάθεσης;

Ο πίνακας διάθεσης είναι ένα είδος οπτικού χάρτη που θα σας βοηθήσει, μεταξύ άλλων, να εμπνευστείτε.

Ένας πίνακας έμπνευσης χρησιμοποιείται ευρέως στον δημιουργικό τομέα από διακοσμητές εσωτερικών χώρων, σχεδιαστές εκδηλώσεων, σχεδιαστές προϊόντων και άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με παρόμοιες δραστηριότητες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς.

Με αυτό το εργαλείο, μπορείτε να έχετε μια σφαιρική και γρήγορη εικόνα του εν λόγω έργου, καθώς ένας πίνακας διάθεσης θα συγκεντρώσει εικόνες και λέξεις που σχετίζονται με αυτό. Εν τω μεταξύ, ενώ φτιάχνετε τον πίνακα, θα απορρίπτετε και θα βελτιώνετε τις ιδέες σας για να επιτύχετε μια καλύτερη υλοποίηση του σχεδίου. Θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε έναν τέτοιο πίνακα εδώ.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Πέντε ιδέες για να διακοσμήσετε το σαλόνι σας

Πίνακας διάθεσης: Πώς να τον φτιάξετε

Αν και δεν υπάρχει όριο στο στυλ και τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, πρέπει να ακολουθήσετε τις κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να μη χάσετε το νόημα αυτού του πίνακα έμπνευσης. Ακολουθούν μερικές από αυτές.

Τι είναι ο πίνακας διάθεσης και πώς να τον φτιάξετε
Η αναζήτηση έμπνευσης μπορεί να μας οδηγήσει σε διαφορετικά μονοπάτια. Ένας πίνακας διάθεσης είναι χρήσιμος για σχεδιαστές και καλλιτέχνες, αλλά οι εφαρμογές του δεν εξαντλούνται εκεί. Ο καθένας μπορεί να τον χρησιμοποιήσει.

1. Επιλέξτε έναν κατάλληλο τίτλο

Ο τίτλος αυτός θα πρέπει να σχετίζεται στενά με το έργο. Αυτό θα σας κρατήσει συγκεντρωμένους κάθε φορά που ρίχνετε μια ματιά στον χάρτη.

Συνιστάται ένα όριο λέξεων τόσο για τον κύριο τίτλο όσο και για τον τίτλο με λέξεις-κλειδιά. Αυτός θα πρέπει να είναι περίπου 5 λέξεις το πολύ.

Έχετε λοιπόν κατά νου ότι είναι σημαντικό να μην επαναλαμβάνετε τις ίδιες λέξεις. Το θέμα είναι να έχετε μια ολιστική εικόνα του έργου.

2. Συλλέξτε σχετικές εικόνες

Μπορείτε να φτιάξετε έναν ψηφιακό πίνακα ή αν θέλετε ένα είδος κολάζ. Θα πρέπει να αναζητάτε και να συγκεντρώνετε μόνο εκείνες τις εικόνες που σας αρέσουν και σας εμπνέουν, αλλά και που σχετίζονται με τους στόχους σας.

Αυτό αποσκοπεί στο να μεταδίδει ο πίνακας τόσο το συναίσθημα όσο και την επιθυμία υλοποίησης του σχεδίου. Θα πρέπει να υπάρχει μια κεντρική εικόνα- οι υπόλοιπες θα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από αυτήν. Παίξτε με τους χώρους, τα χρώματα και τα γράμματα.

Ωστόσο, μην διορθώσετε τίποτα μέχρι να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Θυμηθείτε να φιλτράρετε μέσα από τη διαδικασία μέχρι να αφήσετε αυτό που πραγματικά σας βολεύει και που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε στο σωστό δρόμο.

3. Επιλέξτε ένα στήριγμα

Καθώς πρόκειται για μια δημιουργική διαδικασία, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα διάφορα στηρίγματα που διατίθενται στην αγορά:

Ορισμένοι στερεώνουν τα στοιχεία απευθείας στον τοίχο ή σε μια πόρτα. Ωστόσο, αν προτιμάτε, ο πίνακας διάθεσής σας μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακός.

4. Φιλτράρετε και επιλέξτε

Μόλις συγκεντρώσετε έναν σημαντικό αριθμό εικόνων και κειμένου που πιστεύετε ότι θα σας εμπνεύσουν, ήρθε η ώρα να επιλέξετε και να φιλτάρετε. ΚΑΝΤΕ το αυτό χωρίς να διορθώσετε ακόμα τις εικόνες. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε μια καλύτερη ανάπτυξη της ιδέας.

Μπορεί να σας πάρει μερικές ημέρες ή και εβδομάδες, επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, θα βρείτε πιο ενδιαφέρουσες εικόνες και θα αντικαταστήσετε αυτές που είχατε ήδη. Ωστόσο, προσπαθήστε να ορίσετε μια προθεσμία.

Μόλις τελειώσει η περίοδος, ήρθε η ώρα να διορθώσετε τα πάντα! Ξυπνήστε τον δημιουργικό σας εαυτό και ξεκινήστε.

Τι είναι ο πίνακας διάθεσης και πώς να τον φτιάξετε
Ορισμένα γραφεία έχουν κάτι παρόμοιο με αυτόν τον πίνακα, αλλά στους τοίχους και τα παράθυρα για τους υπαλλήλους τους.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να χρησιμοποιήσετε παλιά γυάλινα βάζα

Πίνακας διάθεσης: Ένα εργαλείο για να πετύχετε τους στόχους σας

Έχουμε πολλές ιδέες και σχέδια στο μυαλό μας. Και ενώ είναι καλό να τα έχουμε στο μυαλό μας, είναι επίσης σπουδαίο να τα κάνουμε πραγματικότητα. Τότε είναι που μπαίνει στο παιχνίδι ο πίνακας διάθεσης (moodboard). Είναι ένας πίνακας έμπνευσης που μας φέρνει λίγο πιο κοντά στους στόχους μας.

Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα ταξίδι, μια εκδήλωση ή ακόμα και ένα εγχείρημα. Απελευθερώστε τη δημιουργικότητά σας και θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσετε αυτό που θέλετε!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.