Φάρμακα που αλλάζουν το χρώμα των ούρων

Το χρώμα των ούρων μπορεί να αλλάξει κατά την έναρξη της θεραπείας με ορισμένα φάρμακα. Θα εξηγήσουμε τις πιο συχνές περιπτώσεις.
Φάρμακα που αλλάζουν το χρώμα των ούρων
Elisa Martin Cano

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Elisa Martin Cano.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Φεβρουαρίου, 2023

Το χρώμα των ούρων είναι ένας δείκτης ορισμένων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας. Κανονικά, τα ούρα κυμαίνονται μεταξύ διαφορετικών αποχρώσεων του κίτρινου, ανάλογα με το πόσο νερό πίνει ένα άτομο ή το επίπεδο αφυδάτωσής του.

Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα προκαλούν αλλαγή του χρώματος αυτού του υγρού. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό, αλλά ότι μπορεί να αποκτήσει πολύ έντονες αποχρώσεις, όπως κόκκινο, κίτρινο, πράσινο ή ακόμη και μπλε.

Συνήθως, οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν αυτό το γεγονός φοβούνται. Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή του χρώματος των ούρων.

Γιατί μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ούρων;

Αν και ο τόνος συνήθως ποικίλλει λίγο, ακόμη και στο ίδιο άτομο, είναι φυσιολογικό τα ούρα να βρίσκονται στο κίτρινο φάσμα, που κυμαίνεται από σκούρο κεχριμπαρένιο έως σχεδόν διάφανο κίτρινο. Αυτό οφείλεται στην παρουσία μιας φυσικής χρωστικής ουσίας που ονομάζεται ουροχρώμιο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το χρώμα των ούρων μπορεί να αλλάξει. Αυτοί έχουν να κάνουν με την ενυδάτωση ή την αφυδάτωση, καθώς και με τις λοιμώξεις ή την κατανάλωση τροφής και φαρμάκων.

Έτσι, η ποσότητα του υγρού που έχει λάβει το άτομο θα επηρεάσει τη συγκέντρωση και, επομένως, τον τόνο. Όσο πιο καθαρά είναι τα ούρα, τόσο καλύτερη είναι η ενυδάτωση και το αντίστροφο.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που έχουμε καταναλώσει μπορεί να διαφοροποιήσει τα ούρα, προκαλώντας την αλλαγή του χρώματος των ούρων μας. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρωστικές ουσίες καθώς και τα διάφορα συστατικά των τροφίμων επηρεάζουν το αποτέλεσμα στην τουαλέτα. Τα πολύ έντονα καρυκεύματα, όπως το κάρυ, δίνουν μια ιδιαίτερη οσμή και εμφάνιση.

Ωστόσο, εκτός από αυτό, ορισμένες ασθένειες μπορούν επίσης να έχουν επίδραση. Στις ουρολοιμώξεις και όταν υπάρχουν πέτρες στα νεφρά, τα ούρα γίνονται κοκκινωπά λόγω της παρουσίας αίματος.

Φάρμακα που αλλάζουν το χρώμα των ούρων

Αλλαγές στον τόνο συμβαίνουν και με ορισμένα φάρμακα, όπως θα δείτε παρακάτω.

Όταν τα ούρα γίνονται κόκκινα

Αν τα ούρα γίνουν ροζ ή κοκκινωπά, είναι λογικό να τρομάξουμε και να σκεφτούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Η αλήθεια είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η παρουσία αίματος σε αυτό το υγρό είναι αυτό που το προκαλεί.

Εκτός από τα παραπάνω όσον αφορά τις λοιμώξεις και τις πέτρες στα νεφρά, μπορεί επίσης να είναι συνέπεια της χρήσης αντιπηκτικών, όπως η βαρφαρίνη και η ηπαρίνη.

Ομοίως, και άλλα φάρμακα προκαλούν αυτό το πρόβλημα λόγω του μεταβολισμού τους. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που συνδέεται συχνά με αυτό είναι η ριφαμπικίνη. Πρόκειται για ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φυματίωσης.

Επιπλέον, ορισμένα καθαρτικά που περιέχουν σέννα (ένα φυτικό συστατικό) αλλάζουν το χρώμα των ούρων σε κόκκινο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φαιναζοπυριδίνη, η οποία είναι ένα φάρμακο που δρα ως αναλγητικό στο ουροποιητικό σύστημα, για κολικούς στην περιοχή ή λοιμώξεις του ουροποιητικού με πόνο.

Αν όμως δεν είναι αυτή η αιτία, αξίζει επίσης να αναρωτηθούμε αν φταίει κάτι που έχουμε φάει. Εν προκειμένω, μεταξύ των τροφών που μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον τόνο είναι τα παντζάρια, τα βατόμουρα και άλλα κόκκινα φρούτα, καθώς και το ραβέντι.

Orina de color amarillo
Το φυσιολογικό χρώμα των ούρων είναι κίτρινο και οι διαφοροποιήσεις σε αυτή την απόχρωση οφείλονται σε αλλοιώσεις.

Πράσινα ή μπλε ούρα

Αν και φαίνεται απίστευτο, το υγρό αυτό παίρνει μερικές φορές ένα γαλαζοπράσινο χρώμα. Πρώτα απ’ όλα, μπορεί να οφείλεται στην αμιτριπτυλίνη. Πρόκειται για ένα αντικαταθλιπτικό που χρησιμοποιείται όχι μόνο για τον σκοπό αυτό, αλλά ενδείκνυται επίσης για την ινομυαλγία και τον νευροπαθητικό πόνο, μεταξύ άλλων καταστάσεων.

Επιπλέον, αυτή η απόχρωση μπορεί να οφείλεται στην ινδομεθακίνη. Η ινδομεθακίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οξεία ουρική αρθρίτιδα και άλλες μυοσκελετικές διαταραχές.

Ομοίως, αυτές οι αλλαγές στην απόχρωση έχουν αναφερθεί με την προποφόλη, η οποία χρησιμοποιείται ως μέρος της γενικής αναισθησίας και για καταστολή. Τέτοια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πρασινωπό χρώμα στα ούρα.

Εάν αυτό δεν συμβαίνει με κάποιο από αυτά τα φάρμακα, το χρώμα αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται σε μια διαταραχή γνωστή ως κληρονομική καλοήθης υπερασβεστιαιμία.

Όταν τα ούρα είναι πορτοκαλί

Μερικές φορές το πορτοκαλί και το κοκκινωπό χρώμα των ούρων είναι παρόμοια. Επομένως, σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να συμπεριλάβουμε και φάρμακα που έχουν ήδη αναφερθεί, όπως η ριφαμπικίνη και η φαιναζοπυριδίνη, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι ο τόνος που αποκτούν είναι περισσότερο πορτοκαλί παρά κόκκινος.

Ένα άλλο φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει πορτοκαλί χρώμα στα ούρα είναι η σουλφασαλαζίνη. Πρόκειται για ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας ή της νόσου του Crohn.

Η νιτροφουραντοΐνη, ένα αντιβιοτικό που ενδείκνυται σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, και τα συμπληρώματα βιταμίνης Β, έχουν επίσης συνδεθεί με αυτή την κατάσταση.

Καφέ ούρα

Περιστασιακά, τα ούρα μπορεί να σκουραίνουν σε ένα σκούρο κίτρινο ή ακόμη και καφετί χρώμα. Πρώτα απ’ όλα, μπορεί να οφείλεται στη χρήση ορισμένων αντιβιοτικών.

Για παράδειγμα, υπάρχει η μετρονιδαζόλη, μια κοινή θεραπεία για την κολπίτιδα και την ουρηθρίτιδα από τριχομονάδες. Ομοίως, είναι χρήσιμη για την εντερική αμοιβάδωση και τη λοίμωξη από Clostridium perfringens .

Από την άλλη πλευρά, τα αντιελονοσιακά φάρμακα προκαλούν επίσης το καφέ χρώμα των ούρων. Η χλωροκίνη και η πριμακίνη ανήκουν σε αυτή την ομάδα.

Εάν δεν συμβαίνει αυτό, οι επόμενες επιλογές για καφέ ούρα είναι ορισμένες τροφές (π.χ. φασόλια), καθώς και ηπατικές διαταραχές και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Muestra de orina de color amarillo
Τα ένθετα συσκευασίας των φαρμάκων συχνά αναφέρουν πότε μία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η αλλαγή του χρώματος των ούρων.

Το χρώμα των ούρων έχει αλλάξει: Πρέπει να πάω στο γιατρό;

Το χρώμα των ούρων είναι συνήθως κίτρινο και ποικίλλει σε ένταση ανάλογα με το πόσο καλά ενυδατωμένο είναι το άτομο. Ωστόσο, όπως έχετε ήδη διαπιστώσει, πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στο χρώμα, όπως κόκκινο, πορτοκαλί ή ακόμη και μπλε.

Εάν λαμβάνετε ένα συγκεκριμένο φάρμακο για μια παθολογία από την οποία πάσχετε, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες του φαρμάκου, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν χρωματικές μεταβολές των ούρων. Ομοίως, τα ένθετα συσκευασίας των φαρμάκων συχνά περιγράφουν το ενδεχόμενο αυτό.

Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι, σε περίπτωση απροσδόκητων αλλαγών στο χρώμα των ούρων, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν γιατρό. Αν και είναι αλήθεια ότι πρόκειται συνήθως για μια καλοήθη παρενέργεια, μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό, εάν παρατείνεται.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.