Υπέρταση και νεφρική ανεπάρκεια

· 23 Ιουνίου 2016
Μη λαμβάνετε φάρμακα χωρίς τη συνταγή γιατρού. Το συκώτι και τα νεφρά σας δεν τα επεξεργάζονται καλά.

Γνωρίζατε ότι η υπέρταση είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της υγείας των νεφρών σας; Αυτή η σιωπηρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σώμα με αργό ρυθμό και να οδηγήσει σε παθήσεις, όπως για παράδειγμα σε νεφρική ανεπάρκεια.

Σήμερα στην ιστοσελίδα μας θα σας δείξουμε μερικές από τις καλύτερες στρατηγικές για να εμποδίσετε κάτι τέτοιο, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ελέγχετε την πίεση του αίματός σας έτσι ώστε να έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μην χάσετε αυτές τις σημαντικές συμβουλές!

Πώς η υπέρταση καταστρέφει τα νεφρά;

Η σχέση τους μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή. Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν προσέχουμε την πίεση του αίματός μας παρά μόνο όταν αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ανεπιθύμητα συμπτώματα και συχνά όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Καλό είναι να λάβετε υπόψη σας αυτές τις πληροφορίες ούτως ώστε να κατανοήσετε τη σχέση της υπέρτασης με τη νεφρική ανεπάρκεια:

 • Η υπέρταση αναγκάζει την καρδιά μας να δουλεύει πιο σκληρά. Αν αυτή η υπερφόρτωση διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά.
 • Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι να υποστούν βλάβη τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στα νεφρά, η οποία θα τα εμποδίσει να φιλτράρουν το αίμα, επιτρέποντας τη συσσώρευση των τοξινών και άχρηστων προϊόντων.
 • Αυτά τα περιττά υγρά προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και κατά συνέπεια αυξάνουν την πίεση του αίματος. Όλα αυτά οδηγούν σε έναν επικίνδυνο κύκλο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Πώς θα ξέρω αν πάσχω από νεφρική ανεπάρκεια;

exetasi ke prolipsi

Δυστυχώς μόλις αρχίσετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας, θα πρέπει συνέχεια να παρακολουθείτε την υγεία των νεφρών σας καθώς αυτό το πρόβλημα είναι μη αναστρέψιμο. Οι άνθρωποι με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι περισσότερο πιθανό να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρών.

Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αξίζει να προσπαθήσουμε να το εμποδίσουμε. Όχι μόνο θα χρειαστεί να ελέγχετε τακτικά την πίεσή σας αλλά παράλληλα θα πρέπει να φροντίζετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Πώς θα ξέρετε αν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά; Θα σας εξηγήσουμε:

 • Αισθάνεστε πραγματικά κουρασμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Έχετε πρησμένα πόδια και αστραγάλους.
 • Ευαισθησία στο κρύο.
 • Τα ούρα σας είναι πολύ κίτρινα.
 • Έχετε σκληρή, πρησμένη κοιλιά.

Η πιο ξεκάθαρη εξέταση είναι η ανάλυση ούρων. Οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια έχουν υψηλότερα επίπεδα κρεατινίνης. Τι είναι η κρεατινίνη; Είναι ένα άχρηστο προϊόν που παράγεται κατά τη διάσπαση των μυϊκών κυττάρων και πρωτεϊνών. Όταν τα νεφρά μας λειτουργούν σωστά, η κρεατινίνη αποβάλλεται μέσω των ούρων αλλά αν τα νεφρά μας δεν λειτουργούν σωστά τότε αυτό το άχρηστο προϊόν συσσωρεύεται. Αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη προβλημάτων στα νεφρά αλλά όπως αναφέραμε και προηγουμένως ανακαλύπτεται μόνο με μια ανάλυση ούρων.

Πώς μπορώ να φροντίσω καλύτερα την πίεσή μου και να αποφύγω κάποια νεφρική βλάβη;

tsai

Τώρα που γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να προσέχετε την πίεσή σας προκειμένου να αποφύγετε την ανάπτυξη νεφρικής ανεπάρκειας, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές ώστε να την έχετε πάντα υπό έλεγχο:

 • Προσπαθήστε να μην γίνετε υπέρβαροι. Να διατηρείτε ένα υγιές βάρος για την ηλικία και το ύψος σας.
 • Να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ειδικά πράσινα φυλλώδη και διουρητικά φρούτα όπως ανανά, αχλάδια, σταφύλια και κράνα.
 • Να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά. Να καταναλώνετε φυτικά γάλατα όπως ρυζιού, βρώμης ή ξηρών καρπών.
 • Αποφύγετε εντελώς το αλάτι. Εξαλείψτε το νάτριο από τη διατροφή σας όπως επίσης και τη ζάχαρη και το ραφιναρισμένο αλεύρι.
 • Να ασκείστε για τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα αλλά προσπαθήστε να διατηρείτε ένα μέτρο έτσι ώστε  να ενεργοποιείτε την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για περπάτημα για μισή ώρα, κολύμβηση, ποδηλασία ή εγγραφείτε ακόμη και σε μαθήματα χορού.
 • Να πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα αλλά να μην υπερβαίνετε ποτέ αυτή την ποσότητα.
 • Αν καπνίζετε, κόψτε αυτή την κακή συνήθεια σήμερα κιόλας.
 • Δοκιμάστε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Είναι ιδανικά για τη λειτουργία των νεφρών.
 • Να πίνετε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ένα ποτήρι με νερό. Είναι πανίσχυρος αλκαλοποιητής και συμβάλλει στη λειτουργία των νεφρών σας.
 • Προσπαθήστε να μην παίρνετε πολλά φάρμακα ή τουλάχιστον μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συνταγή γιατρού καθώς είναι δύσκολο να τα επεξεργαστούν το συκώτι και τα νεφρά.
 • Να ελέγχετε τα επίπεδα του στρες. Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη ζωή και να διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας. Όπως ήδη γνωρίζετε, το στρες σχετίζεται άμεσα με την υπέρταση και πρέπει να το διαχειρίζεστε κατάλληλα.
 • Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε το γιατρό σας για τακτικά τσεκάπ, να ελέγχετε την υπέρταση και να παρακολουθείτε την υγεία των νεφρών σας. Αγοράστε ένα πιεσόμετρο για να ελέγχετε τα επίπεδα της πίεσής σας στο σπίτι.