Ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό: Πώς αντιμετωπίζεται;

Η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό είναι ένα όλο και πιο συχνό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλα προληπτικά μέτρα. Μάθετε τα πάντα γι' αυτό εδώ.
Ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό: Πώς αντιμετωπίζεται;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής της γυναίκας. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει μεταξύ 36 και 58% των γυναικών που γεννούν. Επιπλέον, μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορους βαθμούς.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι χωρίς έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, καταλήγει να επηρεάζει την κοινωνική, ψυχολογική και σεξουαλική ζωή των γυναικών που πάσχουν από αυτήν. Γιατί όμως συμβαίνει;

Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του κολπικού τοκετού και της εμφάνισης αυτής της πάθησης. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν οι κίνδυνοι με ορισμένα προληπτικά μέτρα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή την κατάσταση και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτήν.

Ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό αναφέρεται στην ακούσια διαρροή ούρων μετά τον τοκετό. Ενώ πρόκειται για ένα πρόβλημα που είναι πολύ συχνό, συχνά δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να εμφανιστούν οι ακόλουθοι τύποι:

 • Ακράτεια ούρων λόγω στρες. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ακράτειας ούρων μετά τον τοκετό. Τα ούρα διαρρέουν όταν κάνετε μια προσπάθεια, όπως φτέρνισμα, βήχας, γέλιο ή άσκηση με κρούση.
 • Η επείγουσα ακράτεια συμβαίνει όταν υπάρχει υπερδραστηριότητα των μυών της ουροδόχου κύστης. Δημιουργεί μια επείγουσα επιθυμία για ούρηση, αλλά συνήθως υπάρχει διαρροή ούρων πριν φτάσετε στην τουαλέτα.
 • Μικτή ακράτεια. Πρόκειται για συνδυασμό των δύο προηγούμενων τύπων και παρατηρείται συνήθως στην περίοδο μετά τον τοκετό.
 • Ακράτεια υπερχείλισης. Σε αυτόν τον τύπο, ο μυϊκός ιστός της ουροδόχου κύστης είναι αδύναμος και επομένως δεν συστέλλεται κανονικά. Αυτό προκαλεί διαρροή ούρων.
Síntomas de la incontinencia urinaria por esfuerzo
Η ακούσια διαρροή ούρων είναι δυσάρεστη και μπορεί να έχει κοινωνικές, ψυχολογικές και σεξουαλικές επιπτώσεις.

Οι κύριες αιτίες της ακράτειας ούρων μετά τον τοκετό

Η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό είναι πιο συχνή σε γυναίκες που έχουν επίσης ακούσια διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Έχει διαπιστωθεί ότι οι κύριες αιτίες αυτής της κατάστασης είναι οι ακόλουθες.

Φυσικές αιτίες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει αυξημένη παραγωγή ρελαξίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από τις ωοθήκες και τον πλακούντα για να διευκολύνει τον τοκετό. Ομοίως, υπάρχει μείωση του κολλαγόνου για τον ίδιο σκοπό.

Αυτό προκαλεί σημαντικές αλλαγές στους ιστούς του πυελικού εδάφους, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του. Το αποτέλεσμα είναι η μηχανική δυσλειτουργία στην περιοχή αυτή, η οποία συχνά οδηγεί σε ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό.

Τραυματικά αίτια

Μερικές φορές, ο τοκετός προκαλεί τραυματισμούς του πυελικού εδάφους. Όσο περισσότερες είναι οι ωθήσεις που πραγματοποιούνται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τραυματισμού. Ομοίως, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της φάσης της εκσπερμάτισης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Εάν ο μυϊκός ιστός της πυέλου δεν προστατεύεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αυξάνεται η πιθανότητα να υποστεί βλάβη η περιοχή αυτή και να υποστεί συνέπειες όπως η ακράτεια.

Τοκετός

Είναι γεγονός ότι ο κολπικός τοκετός αυξάνει τον κίνδυνο ακράτειας ούρων μετά τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει όταν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συμβαίνουν ρήξεις ή τραυματισμοί στο πυελικό έδαφος, ως αποτέλεσμα της χρήσης εργαλείων.

Οι καισαρικές τομές μειώνουν μόνο εν μέρει αυτόν τον κίνδυνο, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα τραυματισμών της ουροδόχου κύστης.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να φροντίσετε τα νεφρά σας

Άλλες μεταβλητές

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ακράτειας ούρων μετά τον τοκετό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

 • Ο αριθμός των τοκετών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τοκετών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
 • Το βάρος του μωρού. Όσο μεγαλύτερο είναι το μωρό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα τραυματισμού του πυελικού εδάφους και βλάβης που οδηγεί σε ακράτεια.
 • Ο δείκτης μάζας σώματος. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο.
 • Η ηλικία της μητέρας. Οι γυναίκες κάτω των 25 ετών και οι γυναίκες άνω των 30 ετών παρουσιάζουν συχνότερα αυτού του είδους το πρόβλημα.
 • Ο διαβήτης κύησης. Η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό εντοπίζεται συχνότερα σε γυναίκες που είχαν αυτή τη νόσο.
 • Η χρήση καπνού. Αυτός ο τύπος ακράτειας επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες που καπνίζουν.
 • Αθλητισμός. Οι γυναίκες που κάνουν κάποια αθλήματα τείνουν να έχουν πιο εξασθενημένο πυελικό έδαφος κατά τη στιγμή του τοκετού. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο.

Θεραπεία της ακράτειας ούρων μετά τον τοκετό

Τις περισσότερες φορές, η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό εξαφανίζεται αυθόρμητα μέσα σε πέντε έως έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Εάν αυτό δεν συμβεί, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν γιατρό για έγκαιρη θεραπεία. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι οι εξής:

 • Κινησιοθεραπεία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις για την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους με βάση τις συσπάσεις και τη χαλάρωση των μυών της περιοχής. Διαρκεί μεταξύ τριών και έξι μηνών. Είναι αποτελεσματική σε ποσοστό έως και 50%.
 • Η βιοανάδραση συνίσταται στη συνειδητή εξοικείωση με την εκτέλεση ασκήσεων Kegel, οι οποίες ενισχύουν το πυελικό έδαφος. Θα πρέπει να εκτελούνται αρκετές φορές την ημέρα.
 • Ηλεκτρική διέγερση. Αυτή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός κολπικού ή πρωκτικού καθετήρα. Αυτός διαθέτει ηλεκτρόδια που μεταδίδουν ηλεκτρικά ερεθίσματα και προκαλούν παθητική σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους.
 • Χειρουργική θεραπεία. Αυτή πραγματοποιείται όταν καμία από τις άλλες επιλογές δεν είναι αποτελεσματική και η περίπτωση είναι σοβαρή.
Tratamiento de la incontinencia urinaria en el postparto
Η πρακτική των ασκήσεων Kegel βοηθά στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους για την καταπολέμηση της ακράτειας ούρων.

Πρόληψη της ακράτειας ούρων

Η υιοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι η πλέον ενδεδειγμένη για να μην υποστείτε τις συνέπειες αυτού του τύπου ακράτειας. Οι συστάσεις έχουν ως εξής:

 • Ξεκινήστε τις ασκήσεις Kegel. Ενισχύουν το πυελικό έδαφος. Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνονται χωρίς την έγκριση του γιατρού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές για την εγκυμοσύνη.
 • Συνεχίστε την παρακολούθηση. Η κατάσταση του πυελικού εδάφους πρέπει να ελέγχεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών.
 • Ενισχύστε τον εγκάρσιο κοιλιακό μυ. Η περιοχή αυτή στηρίζει το βάρος της μήτρας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ακράτειας ούρων μετά τον τοκετό. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα πρέπει να σας υποδείξει τον τρόπο ενδυνάμωσής του.
 • Φροντίστε τη στάση του σώματός σας. Αυτό ισχύει τόσο για την εγκυμοσύνη όσο και για τη φάση μετά τον τοκετό.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Αυτό σημαίνει να φροντίζετε το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και, μετά τον τοκετό, να επιστρέφετε στο φυσιολογικό βάρος το συντομότερο δυνατό.
 • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή αμέσως μετά τον τοκετό. Είναι καλύτερο να περιμένετε έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό για να κάνετε σεξ.
 • Επισκεφθείτε το γιατρό σας. Εάν έχετε οποιαδήποτε ενόχληση, μην περιμένετε.

Τελικές συστάσεις

Η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό έχει γίνει ένα συχνό πρόβλημα στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός θεωρούνται δύο παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτού του προβλήματος. Ως εκ τούτου, καλό είναι να προετοιμάσετε το πυελικό έδαφος πριν από τη σύλληψη.

Σε κάθε περίπτωση, αν το πρόβλημα αυτό εμφανιστεί μετά τον τοκετό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε εγκαίρως το γιατρό ή το γυναικολόγο σας. Ο επαγγελματίας θα καθορίσει την καλύτερη θεραπεία για εσάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cohen-Quintana, C., Carrasco-Portiño, M., Manríquez-Vidal, C., & Bascur-Castillo, C. (2017). Fortalecimiento de la musculatura del piso pélvico en gestantes en control en un centro de salud familiar: Un estudio experimental. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 82(5), 471-479.
 • Subak LL, Richter HE, Hunskaar S. Obesity and urinary incontinence: epidemiology and clinical research update. J Urol. 2009;182(6 Suppl):S2-S7. doi:10.1016/j.juro.2009.08.071
 • Huang YC, Chang KV. Kegel Exercises. [Updated 2021 May 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555898/
 • Sánchez Guisado, M. D. M., González Segura, R., & Hernández Llorente, E. (2014). Importancia de las técnicas hipopresivas en la prevención de la incontinencia urinaria postparto.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.