Εξέταση ούρων για ουρία και κρεατινίνη: Κατανόηση των αποτελεσμάτων

Η αλλαγή των επιπέδων ουρίας και κρεατινίνης μπορεί να υποδεικνύει δυσλειτουργία των νεφρών, αν και σχετίζονται επίσης με την πρωτεϊνική διατροφή, την ενυδάτωση και την άσκηση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Εξέταση ούρων για ουρία και κρεατινίνη: Κατανόηση των αποτελεσμάτων
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Η εξέταση ούρων για ουρία και κρεατινίνη χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία των νεφρών, σε σχέση με την ικανότητά τους να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα. Η εξέταση αυτή ζητείται όταν υπάρχουν συμπτώματα που σχετίζονται με νεφρική νόσο.

Χρησιμοποιείται επίσης όταν ένας ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία για νεφρικά προβλήματα ή έχει οποιαδήποτε πάθηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία αυτών των οργάνων. Υπό αυτή την έννοια, αξίζει να αναφερθούν ο διαβήτης και η αρτηριακή υπέρταση.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, οι τιμές της κρεατινίνης στα ούρα σε ενήλικες, που θεωρούνται φυσιολογικές, κυμαίνονται μεταξύ 15 και 25 mg/kg βάρους/24ωρο. Οι τιμές της ουρίας κυμαίνονται μεταξύ 12 και 20 γραμμαρίων σε 24 ώρες.

Ουρία και κρεατινίνη: τι είναι και ποια είναι η λειτουργία τους;

Η ουρία είναι μια άχρηστη ουσία που παράγεται από το ήπαρ όταν οι πρωτεΐνες των τροφών που καταναλώνουμε μεταβολίζονται σε αμινοξέα. Έτσι παράγεται αμμωνία, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ουρία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το άζωτο της ουρίας είναι το μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να αποβάλει το πλεονάζον άζωτο. Στην πραγματικότητα, η εργαστηριακή μέτρηση αναφέρεται με μεγαλύτερη ακρίβεια ως άζωτο ουρίας αίματος ή BUN.

Η ουρία απελευθερώνεται από το ήπαρ και στη συνέχεια περνά στο αίμα. Στη συνέχεια φτάνει στα νεφρά, όπου φιλτράρεται και τελικά αποβάλλεται μέσω των ούρων.

Η κρεατινίνη είναι μια άλλη άχρηστη ουσία, ένα υποπροϊόν της κρεατίνης. Παράγεται από τους μύες ως συνέπεια της φυσιολογικής τους δραστηριότητας. Το απεκκριτικό σύστημα φιλτράρει επίσης την κρεατινίνη από το αίμα για να την αποβάλει από τον οργανισμό με τα ούρα.

Όταν υπάρχουν προβλήματα στα νεφρά, οι τιμές και των δύο ουσιών τείνουν να αυξάνονται.
Εξέταση ούρων για ουρία και κρεατινίνη: Κατανόηση των αποτελεσμάτων
Τα νεφρά είναι όργανα φιλτραρίσματος. Η μέτρηση της ουρίας και της κρεατινίνης έχει τη λειτουργία της αξιολόγησης αυτού του έργου που πρέπει να επιτελούν τα όργανα.

Γιατί γίνεται εξέταση για ουρία και κρεατινίνη;

Η εξέταση ουρίας και κρεατινίνης ζητείται όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα ουραιμίας ή αν υπάρχει νεφρική δυσλειτουργία, με σκοπό την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας ή της αντίδρασης του οργανισμού. Πραγματοποιείται ακόμη και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Μπορεί επίσης να συνιστάται όταν ο ασθενής έχει μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση ή την επιδείνωση της νεφρικής νόσου ή για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Πραγματοποιείται επίσης εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό νεφρικών προβλημάτων ή εάν υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα, όπως τα ακόλουθα:

 • Θολά ούρα
 • Απώλεια της όρεξης
 • Κατακράτηση υγρών
 • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
 • Αλλαγή του χρώματος των ούρων
 • Συχνή ούρηση με μείωση της αποβαλλόμενης ποσότητας

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν το ήπαρ μπορούν να έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα κρεατινίνης. Έτσι, εάν υπάρχει ηπατική βλάβη ή νόσος, η συγκέντρωση αυτής της ουσίας στα ούρα μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση ουρίας και κρεατινίνης μπορεί να ζητηθεί στο πλαίσιο του λεγόμενου νεφρικού προφίλ. Αποτελεί επίσης μέρος ενός πλήρους μεταβολικού πάνελ, στο οποίο μετρώνται ηλεκτρολύτες, μέταλλα, πρωτεΐνες και γλυκόζη στα ούρα.

Η κρεατινίνη και η ουρία εξετάζονται τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα. Στην τελευταία περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να συλλέξει όλες τις εκκρίσεις σε ένα δοχείο σε διάστημα 24 ωρών, διατηρώντας το δείγμα στο ψυγείο.

Δεν απαιτείται κανενός είδους ειδική προετοιμασία. Ωστόσο, για την κρεατινίνη, μπορεί να ζητηθεί από το άτομο να μην καταναλώσει κόκκινο κρέας έως και 1 ημέρα πριν από την εξέταση.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για ουρία και κρεατινίνη;

Οι τιμές που θεωρούνται φυσιολογικές για την ουρία και την κρεατινίνη στα ούρα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα πρότυπα μιας χώρας ή ακόμη και από εργαστήριο σε εργαστήριο, ακόμη και από την τεχνική που χρησιμοποιείται για τον ποσοτικό προσδιορισμό.

Η φυσιολογική κρεατινουρία κυμαίνεται από 15 έως 25 mg ανά χιλιόγραμμο βάρους του ασθενούς σε ούρα 24ώρου. Οι τιμές αζώτου ουρίας κυμαίνονται μεταξύ 12 και 20 γραμμαρίων συνολικά, που αποβάλλονται σε 24 ώρες.

Η κρεατινίνη μπορεί να έχει χαμηλότερες τιμές στις γυναίκες.

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις μπορεί να υποδηλώνουν επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες επιρροής, όπως η ηλικία.

Η συγκέντρωση σε ενήλικες άνω των 60 ετών είναι ελαφρώς υψηλότερη.

Αυξημένη ουρία στα ούρα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα επίπεδα αζώτου ουρίας στα ούρα μπορεί να είναι αυξημένα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα αζώτου ουρίας που μεταβολίζεται από το ήπαρ ή ότι τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά για να φιλτράρουν τις τοξίνες.

Μια μείωση αυτών των επιπέδων δεν αποτελεί συνήθως λόγο ανησυχίας. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι σπάνιο και μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη πρωτεϊνών στη διατροφή, σε δυσαπορρόφηση ή σε υπερβολική ενυδάτωση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως η εγκυμοσύνη και η ηπατική ανεπάρκεια.

Μεταξύ των καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της ουρίας των ούρων είναι οι ακόλουθες:

 • Αφυδάτωση
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
 • Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
 • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Εξέταση ούρων για ουρία και κρεατινίνη: Κατανόηση των αποτελεσμάτων
Η αφυδάτωση είναι ικανή να μεταβάλει την ισορροπία του εσωτερικού περιβάλλοντος. Σε αυτή την περίσταση, αυξάνονται οι συγκεντρώσεις των ουσιών που πρέπει να φιλτράρουν οι νεφροί.
Όταν αυξάνονται τα επίπεδα ουρίας, μπορεί να εμφανιστεί τοξικότητα, που οδηγεί σε ουραιμικό σύνδρομο ή ουραιμία.

Υψηλή κρεατινίνη ούρων

Η υψηλή κρεατινίνη ούρων μπορεί να είναι μια προσωρινή κατάσταση, όπως η εγκυμοσύνη, η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, η έντονη σωματική δραστηριότητα και η αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη μιας νόσου που επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία:

 • Βακτηριακές λοιμώξεις
 • Αυτοάνοσα νοσήματα (όπως ο λύκος)
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Διαβήτης

Τι πρέπει να κάνετε εάν οι τιμές ουρίας και κρεατινίνης αλλάξουν;

Μόλις πραγματοποιηθεί η εξέταση ουρίας και κρεατινίνης και γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα είναι αυτός που θα καθορίσει τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε. Αυτή, φυσικά, θα εξαρτηθεί από την αιτία.

Εάν πρόκειται για μια κατάσταση που σχετίζεται με την άσκηση, τη διατροφή ή τη φαρμακευτική αγωγή, το άτομο θα πρέπει να ακολουθήσει τις συστάσεις του γιατρού. Οι νεφρικές ανεπάρκειες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο σύνθετες και απαιτούν διεπιστημονική αξιολόγηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Casamen Anasi A. Prevalencia de alteraciones séricas de urea y creatinina en adultos mayores con síndrome metabólico, atendidos en el Centro de Salud “A” Amaguaña durante el periodo enero-diciembre 2017. Quito: Universidad Central del Ecuador, 2018.
 • Estévez del Toro M, Chico Capote A, Jiménez Paneque R, et al. Supervivencia en pacientes cubanos con lupus eritematoso sistémico: influencia de las características iniciales de la enfermedad. Rev cubana med. 2008; 47(3). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232008000300003&lng=es.
 • Iglesias P, Heras M, Díez J. Diabetes mellitus y enfermedad renal en el anciano. Nefrología (Madr.). 2014;  34(3): 285-292.
 • Lagos A. Determinación de cistatina C e identificación de la relación con la creatinina sérica en el diagnóstico de insuficiencia renal en pacientes con diabetes mellitus tipo 2. Ambato – Ecuador: Universidad Técnica, 2017.
 • Lou Arnal L, Campos Gutiérrez B, Cuberes Izquierdo M, et al. Prevalencia de enfermedad renal crónica en pacientes con diabetes mellitus tipo 2 atendidos en atención primaria. Nefrología (Madr.). 2010;  30(5): 552-556.
 • Meyer T, Hostetter T. Uremia. N Engl J Med. 2007; 357: 1316-1325. DOI: 10.1056/NEJMra071313
 • Ordóñez Sánchez J, Gallardo León J, Patiño Zambrano V, Alvarado Álvarez A. Nivel de creatinina en pacientes diabéticos hospitalizados en el área de clínica. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento. 2017; 4(1): 610-617.
 • Rivas Liza L, Zavala Blas C. Niveles séricos de urea y creatinina en los pobladores adultos de 18-60 años de edad del Asentamiento Humano Virgen del Socorro – Parque Industrial – distrito La Esperanza – Trujillo. marzo del 2010”. Trujillo (Perú): Universidad Nacional, 2010.
 • Rosado Barzola E, Ramos Villalobos M. Relación de valores de la urea y creatinina en los adultos mayores de la Casa Hogar San Martin de Porres. Lima: Universidad Norbert Wiener, 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.