Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην καρδιά: Τι να ξέρετε

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στην καρδιά μπορεί να είναι θετικές, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές.
Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην καρδιά: Τι να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ακόμα και σήμερα υπάρχει κάποια σύγχυση γύρω από τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην καρδιά. Ορισμένες πληροφορίες δείχνουν ότι η κατανάλωση κρασιού ή μπύρας, σε μέτριες ποσότητες, συμβάλλει πραγματικά στην καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που συζητούν τις επιβλαβείς επιπτώσεις αυτών των ποτών στην καρδιά.

Στην πραγματικότητα, και τα δύο αυτά επιχειρήματα είναι σωστά. Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην καρδιά ποικίλλουν και εξαρτώνται από την υγεία κάθε ατόμου, την ποσότητα και τη συχνότητα της κατάποσης, καθώς και από τον τύπο του αλκοόλ που καταναλώνεται.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχει κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει: οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην καρδιά και σε άλλα όργανα είναι πολύ σοβαρές, ακόμη και καταστροφικές, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ομοίως, είναι ένα ψυχοδραστικό φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Μύθοι και αλήθειες για τις επιπτωσεις του αλκοόλ στην καρδιά

όχι στη μπύρα
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι, σε μέτριες ποσότητες, ορισμένα αλκοολούχα ποτά μπορεί να είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι απολύτως πειστικά.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιδράσεις του αλκοόλ στην καρδιά μπορεί να είναι θετικές. Το κρασί, για παράδειγμα, έχει υψηλή αντιοξειδωτική περιεκτικότητα (φλαβονοειδή, τανίνες, ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη). Αυτές οι ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση). Επιπλέον, ενισχύουν την παραγωγή «καλής χοληστερόλης».

Έχει ειπωθεί ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί την ημέρα θα μπορούσε να προκαλέσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology  σημειώνει ότι ενώ αυτά τα θετικά αποτελέσματα είναι αληθινά, συμβαίνει επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και μέτρια, αυξάνει τον κίνδυνο ακανόνιστων καρδιακών παλμών.

Μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Peter Kistler, του Ινστιτούτου Baker Heart and Diabetes και του Alfred Hospital στη Μελβούρνη (Αυστραλία), το υποστηρίζει. Δείχνει ότι, ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των «σωλήνων» του σώματος καθαρών, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ηλεκτρικά μέρη της καρδιάς, ιδίως τον ρυθμό του καρδιακού παλμού.

Πίνετε μέτρια και πίνετε πάρα πολύ

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά δεν είναι ακριβώς σαφές τι θεωρείται μέτρια και τι υπερβολική κατανάλωση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η υγεία κάθε ατόμου. Ένα διαβητικό ή υπερτασικό άτομο, για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφεύγει το αλκοόλ, ακόμη και σε μέτριες ποσότητες.

Από την άλλη πλευρά, η συχνότητα κατανάλωσης είναι επίσης σημαντική. Είναι πολύ πιο επιβλαβές να πίνετε αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, ακόμα κι αν αυτό γίνεται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Το να πίνετε περισσότερα από πέντε ποτήρια αλκοόλ, για άνδρες ή τέσσερα, στην περίπτωση των γυναικών, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ξαφνικού θανάτου.

Το  Dietary Guidelines του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ επισημαίνεται ότι η μέτρια κατανάλωση είναι το πολύ ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί δηλώνουν ότι είναι καλύτερο να μην πίνετε καθημερινά και να αποφεύγετε το αλκοόλ για τουλάχιστον δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Όταν λέμε «ένα ποτήρι» αντιστοιχεί σε 120 ml κρασιού, 350 ml μπύρας, 50 ml αλκοόλ άνω του 40% ABV ή 30 ml αλκοόλ με όγκο 50% ABV.

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην καρδιά: Κολπική μαρμαρυγή

καρδιογράφημα
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ρυθμό της καρδιάς, ειδικά για εκείνους που την καταναλώνουν συχνά και υπερβολικά.

Ένας από τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ, ακόμη και σε μέτριες ποσότητες, είναι ότι μπορεί να συμβάλει σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, όπως έχουμε ήδη σημειώσει. Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να προκαλέσει σχηματισμό ινώδους ιστού στην καρδιά, μεταβάλλοντας έτσι τον ρυθμό.

Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο συστολής των καρδιακών κυττάρων και, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Με τον ίδιο τρόπο, επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει, μεταξύ άλλων, τον ρυθμό των παλμών.

Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να συμβεί σε άτομα που πίνουν μέτρια και συχνά. Ωστόσο, για όσους πίνουν υπερβολικές ποσότητες, το 60% μπορεί να πάσχει από κολπική μαρμαρυγή.

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην καρδιά: Άλλα αποτελέσματα

Για μερικούς ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποδυναμώσει τον καρδιακό μυ και να προκαλέσει μια ασθένεια που ονομάζεται διασταλμένη καρδιομυοπάθεια. Εάν συμβεί αυτό, η καρδιά διαστέλλεται και μειώνεται η δύναμη άντλησης, η οποία προκαλεί συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Το αλκοόλ συμβάλλει επίσης στην παχυσαρκία και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Επίσης, η συχνή και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διπλασιάζει τις πιθανότητες να πάσχετε από υπέρταση. Ο συνδυασμός αλκοόλ και ψυχοδραστικών φαρμάκων μπορεί να είναι θανατηφόρος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Zambrano, J. E. C., Jaramillo, P. A. V., & Lino, V. E. R. (2016). Riesgo cardiovascular relacionado con el consumo de alcohol. Dominio de las Ciencias, 2(4), 17-27.
  • Castaldo L, Narváez A, Izzo L, et al. Red Wine Consumption and Cardiovascular Health. Molecules. 2019;24(19):3626. Published 2019 Oct 8. doi:10.3390/molecules24193626
  • O’Keefe MD, J. H., Bhatti MD, S. K., Bajwa MD, A., DiNicolantonio PharmD, J. J., & Lavie MD, C. J. (2014). Alcohol and Cardiovascular Health: The Dose Makes the Poison…or the Remedy. Mayo Clinic Proceedings89(3), 382–393.
  • O’Keefe, J. H., Bybee, K. A., & Lavie, C. J. (2007). Alcohol and cardiovascular health: the razor-sharp double-edged sword. Journal of the American College of Cardiology, 50(11), 1009-1014.
  • Haseeb, S., Alexander, B., Baranchuk, A., & Electrophysiology, C. (2017). Wine and Cardiovascular Health A Comprehensive Review IN DEPTH. Circulation136, 1434–1448. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030387
  • Voskoboinik, A., Prabhu, S., Ling, L. han, Kalman, J. M., & Kistler, P. M. (2016, December 13). Alcohol and Atrial Fibrillation: A Sobering Review. Journal of the American College of Cardiology. Elsevier USA. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2016.08.074
  • Kodama, S., Saito, K., Tanaka, S., Horikawa, C., Saito, A., Heianza, Y., … Sone, H. (2011). Alcohol consumption and risk of atrial fibrillation: A meta-analysis. Journal of the American College of Cardiology57(4), 427–436. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2010.08.641
  • Ettinger, P. O., Wu, C. F., De La Cruz Jr, C., Weisse, A. B., Ahmed, S. S., & Regan, T. J. (1978). Arrhythmias and the “Holiday Heart”: alcoholassociated cardiac rhythm disorders. American heart journal, 95(5), 555-562.
  • Pautas alimentarias para estadounidenses 2015-2020 octava edición. (2016). Retrieved 23 September 2020, from https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:5xd7u91C60gJ:https://health.gov/sites/default/files/2019-10/DGA_Executive-Summary-SP.pdf+&cd=1&hl=es&ct=clnk&gl=es&client=firefox-b-d

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.