Φλεβίτιδα: Περιγραφή, συμπτώματα και θεραπεία

Το κύριο χαρακτηριστικό της φλεβίτιδας οφείλεται στην εμφάνιση θρόμβου σε μία φλέβα ή σε μια ομάδα φλεβών, είτε επιφανειακή είτε εσωτερική. Η θεραπεία είναι συνήθως πολύ απλή αλλά απαιτεί άμεση ταχύτητα.
Φλεβίτιδα: Περιγραφή, συμπτώματα και θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουνίου, 2021

Η φλεβίτιδα, επίσης γνωστή ως θρομβοφλεβίτιδα, είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που προκύπτει από το σχηματισμό θρόμβου αίματος που μπλοκάρει μία ή περισσότερες φλέβες, συνήθως στο πόδι. Επιπλέον, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: επιφανειακά (κοντά στα πιο απομακρυσμένα μέρη του δέρματος) και βαθιά (μέσα σε έναν μυ).

Σύμφωνα με τις επαγγελματικές ιατρικές πύλες, η επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα είναι μια αρκετά κοινή πάθηση. Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 3 έως 11% του γενικού πληθυσμού το βιώνει κάποια στιγμή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, είναι πιο συχνή σε γυναίκες άνω των εξήντα.

Κύρια συμπτώματα από τη φλεβίτιδα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν δύο τύποι φλεβίτιδας: επιφανειακή και βαθιά – η τελευταία είναι επίσης γνωστή ως θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT). Έτσι, τα κλινικά σημεία ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο. Αυτά είναι τα γενικά συμπτώματα, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ:

 • Οίδημα στο προσβεβλημένο μέρος του σώματος (συνήθως στο πόδι)
 • Πόνος στην περιοχή
 • Κόκκινο δέρμα (δεν υπάρχει πάντα)
 • Ζέστη πάνω στη φραγμένη φλέβα

Επιπλέον, η επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα εκδηλώνεται ως κόκκινο δέρμα και η εμφάνιση σκληρού κόκκινου κορδονιού κάτω από αυτό, τρυφερή στην αφή. Ωστόσο, το DVT είναι λιγότερο εμφανές, τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι συνήθως πόνος και πρήξιμο.

θρόμβος στο αίμα
Ο σχηματισμός θρόμβων αίματος οδηγεί στην απόφραξη της ροής του αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.

Αιτίες για τη φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος εγκαθίσταται σε μία ή περισσότερες φλέβες και προκαλεί πρήξιμο. Η κλινική Mayo και άλλες πηγές που αναφέρονται παραπάνω αποκαλύπτουν τις πιο κοινές αιτίες αυτής της ασθένειας. Ανάμεσα τους:

 • Ένας τραυματισμός στη φλέβα
 • Κληρονομική διαταραχή πήξης
 • Παραμένουν ακίνητα τα πόδια για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως στην περίπτωση των ξαπλωμένων ανθρώπων
 • Ένας καθετήρας βηματοδότη που μπορεί να έχει τρυπήσει τη φλέβα (μέσω της βουβωνικής χώρας)
 • Εγκυμοσύνη και γέννηση τους τελευταίους 6 μήνες
 • Παχυσαρκία

Γενικά, οι θρόμβοι αίματος εμφανίζονται όταν κάτι επιβραδύνει ή αλλάζει τη ροή στις φλέβες. Οποιαδήποτε πάθηση με αυτή την παρενέργεια (από την παχυσαρκία έως ορισμένες χειρουργικές διαδικασίες) θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιφανειακή ή βαθιά φλεβίτιδα.

Διάγνωση

Ένας γιατρός μπορεί συνήθως να διαγνώσει έναν ασθενή με βάση την εμφάνιση της πληγείσας περιοχής. Ωστόσο, θα πρέπει να διενεργήσουν μελέτες πήξης του αίματος – γενετική εξέταση της φλεβογραφίας (ακτινογραφίες για την προβολή των φλεβών) και ειδικούς τύπους υπερήχων, εάν η υποκείμενη αιτία της φλεβίτιδας δεν μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα.

Ομάδες κινδύνου και επιπλοκές από τη φλεβίτιδα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η μέση ηλικία των ασθενών με φλεβίτιδα είναι άνω των 60 ετών και είναι κυρίως γυναίκες. Επιπλέον, το 90% της επιφανειακής θρομβοφλεβίτιδας σχετίζεται με άτομα με κιρσούς, ενώ μόνο το 10% από αυτά συμβαίνει σε άτομα με υγιείς φλέβες.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Υγείας AXA, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που προάγουν την ανάπτυξη της φλεβίτιδας.

 • Η παχυσαρκία ενέχει κίνδυνο για πολλαπλές καρδιακές παθήσεις. Η υπερβολική μάζα σώματος σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια και ξαφνικό θάνατο, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες.
 • Το κάπνισμα προδιαθέτει τους ανθρώπους να σχηματίσουν θρόμβο στις αρτηρίες και τις φλέβες.
 • Η ορμονική θεραπεία όπως τα αντισυλληπτικά και τα χάπια αντικατάστασης ορμονών καθιστούν το αίμα πιο επιρρεπές σε πήξη σε ορισμένους ασθενείς.
 • Μεγάλη ακινησία λόγω νοσηλείας ή υπερβολικά καθιστικός τρόπος ζωής.

Πέρα από αυτά τα κοινά συμβάντα, μπορεί επίσης να οφείλεται στην παρουσία βηματοδοτών στις κεντρικές φλέβες, στο οικογενειακό ιστορικό διαταραχών πήξης του αίματος, στο ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και σε πολλές άλλες κλινικές καταστάσεις. Οποιαδήποτε κατάσταση μεταβάλλει τη φλεβική ροή μπορεί να οδηγήσει σε φλεβίτιδα.

Όσον αφορά τις επιπλοκές, η έγκαιρη διάγνωση της φλεβίτιδας επιτρέπει την άμεση θεραπεία. Αντίθετα, ένας θρόμβος αίματος μπορεί να αναπτυχθεί στους πνεύμονες εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία και καταλήξει σε πνευμονική εμβολή.

εξέταση
Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φλεβίτιδας σε έγκυες γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλλαγές κύησης αυξάνουν το δυναμικό πήξης του αίματος.

Διαθέσιμες θεραπείες

Ο αγγειολόγος και ο αγγειοχειρουργός είναι επαγγελματίες υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση περιπτώσεων φλεβίτιδας. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί συνήθως να συνταγογραφήσει αναλγητικά, αντιπηκτικά και αντιθρομβωτικά για τη διάλυση του θρόμβου σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις:

Η χειρουργική αφαίρεση της φραγμένης φλέβας μπορεί να εξεταστεί εάν είναι επιφανειακή σε ασθενείς με πιο σοβαρή περίπτωση. Εναλλακτικά, ένας γιατρός μπορεί να κάνει μια φλεβική παράκαμψη. Αυτές οι διαδικασίες είναι πολύ λιγότερο συχνές από τις προαναφερθείσες.

Η κίνηση μπορεί να αποτρέψει τη φλεβίτιδα

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, η φλεβίτιδα είναι μια αρκετά κοινή κατάσταση, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα με κιρσούς στα πόδια. Είναι μια κλινική κατάσταση με θετική πρόγνωση, αλλά θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Τέλος, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη φλεβίτιδα είναι να ακολουθήσετε έναν υγιή τρόπο ζωής. Έτσι, πρέπει να μετακινηθείτε, να ασκηθείτε, να σταματήσετε το κάπνισμα και να μείνετε μακριά από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά πολλές ασθένειες είναι το αποτέλεσμα της παχυσαρκίας. Στην πραγματικότητα, οι θρόμβοι είναι ένας από αυτούς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.