Αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας με αυτούς τους 10 τρόπους

Η φλεβίτιδα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του κυκλοφορικού και επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες, αν και πολλοί άντρες επίσης υποφέρουν από αυτούς. Γενικότερα, οι κιρσοί είναι διεσταλμένες φλέβες που εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος και οδηγούν σε διόγκωση με λιγότερο ή περισσότερο εμφανή αποτελέσματα.
Αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας με αυτούς τους 10 τρόπους
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Παρά το γεγονός ότι συνήθως οι κιρσοί και η φλεβίτιδα προκαλούνται από την κακή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που θα μπορούσαν να τους προκαλούν και αντίστοιχα πολλές λύσεις που τους αντιμετωπίζουν. Σ’αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε με 10 τρόπους για αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας.

Οι πιο κοινές αιτίες για την εμφάνιση κιρσών και φλεβίτιδας είναι: η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή ή μειωμένη κινητικότητα, η ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η  χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη ή προβλήματα που σχετίζονται με τις θρομβώσεις. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στα πρώτα σημάδια γιατί αν δεν το κάνετε, πολύ σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά ορισμένα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα τα κάτω άκρα, σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγηθούν σε ανάγκη για ακρωτηριασμό.

Φυσικά, υπάρχουν πολυάριθμοι τρόποι για να αποφευχθεί η εμφάνισή τους. Αλλά αν ήδη τους έχετε, εμείς θα σας δώσουμε μερικές πολύ αποτελεσματικές μεθόδους για τη θεραπεία τους. Παρά τα όσα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, οι συμβουλές αυτές μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες, ειδικά αν τις ακολουθήσετε αναλόγως.

1. Σκόρδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα φυσικά προϊόντα για την καταπολέμηση της φλεβίτιδας. Χάρη στις ιδιότητές του, το σκόρδο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στις κιρσώδεις φλέβες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση, είτε στην καθημερινή διατροφή σας ή ακόμα και την εφαρμογή του  ως κρέμα, φτιαγμένη με λιωμένες σκελίδες σκόρδο και λίγο οινόπνευμα. Αυτή η θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται τέσσερις φορές την εβδομάδα στις πληγείσες περιοχές.

2. Αλόη

αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας, αλόη

Οι ιδιότητες της αλόης είναι πολύ αποτελεσματικές για την καταπολέμηση της φλεβίτιδας, καθώς και για άλλες καταστάσεις και σχεδόν για όλα τα είδη των άλλων ασθενειών. Σε αυτή την περίπτωση, σας συνιστούμε να την εφαρμόζετε σαν κομπρέσα στις πληγείσες περιοχές. Είναι καλύτερο να τη χρησιμοποιήσετε τη νύχτα και να την αφήσετε να δράσει μέχρι το επόμενο πρωί. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε ζεστή αλόη, επειδή το φυτό λειτουργεί καλύτερα με αυτόν τον τρόπο.

 

 

3. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας με μηλόξυδο

Αυτό το προϊόν είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό κατά της φλεβίτιδας και των κιρσών. Είναι εύκολο να εφαρμοστεί, επίσης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να υγράνετε ένα καθαρό πανί ή μια πετσέτα με λίγο μηλόξυδο, και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε πάνω στην περιοχή που έχετε κιρσούς.  Θα πρέπει να αφήσετε το ύφασμα εκεί για μερικά λεπτά. Ή θα μπορούσατε επίσης να κάνετε στον εαυτό σας ένα απαλό μασάζ, με κίνηση από κάτω χαμηλά, προς τα πάνω. Μια σημαντική πληροφορία ως προς αυτό είναι ότι δεν πρέπει να ασκήσετε πίεση στις πληγείσες περιοχές.

4. Κρέμα από καρότο, ξίδι και αλόη

Μια άλλη πολύ αποτελεσματική λύση είναι να προετοιμάσετε μια κρέμα από αλόη,  ξίδι (κατά προτίμηση μηλόξυδο), και  καρότα. Όπως προαναφέρθηκε, οι δύο πρώτες επιλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανεξάρτητα με άλλους τρόπους. Για να φτιάξετε την κρέμα, βάλτε όλα τα υλικά στο μούλτι. Αν δεν έχετε, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ. Αλέστε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να δημιουργηθεί μια αρκετά πυκνή κρέμα.  Αλείψτε την κρέμα στην περιοχή που έχετε εμφανίσει φλεβίτιδα και αφήστε την να δράσει για περίπου 30 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό μόλις την αφαιρέσετε.

αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας, φλεβίτιδα

5. Ποδόλουτρα

Αυτό είναι ένα πολύ απλό μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε μέρα. Μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμο για τα πόδια σας, γιατί μετά θα τα αισθάνεστε πιο καλά-ξεκούραστα, χαλαρά, αναζωογονημένα, και αν είναι πρησμένα, το πρήξιμο μπορεί ακόμη και να μειωθεί. Τα ποδόλουτρα θα πρέπει να γίνονται σε μια μπανιέρα με νερό, θαλασσινό αλάτι και ένα φλιτζάνι μηλόξυδο. Βυθίστε τα πόδια σας για 20 λεπτά, ενώ σποραδικά κάνετε ελαφρύ μασάζ στα πόδια σας.

6. Αλοιφή από πράσινο άργιλο

Πρόκειται για την προετοιμασία μιας αλοιφής ή μια μάσκας, αν θέλετε, από πράσινο άργιλο, που θα αναμείξετε με λίγο νερό. Φυσικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολύ νερό, διότι διαφορετικά η υφή και η πυκνότητα της αλοιφής δεν θα είναι σωστή. Μόλις είναι έτοιμη, απλώστε γενναιόδωρα στις πληγείσες περιοχές, κατά προτίμηση το βράδυ, και αφήστε τη να στεγνώσει εντελώς. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό ή κρύο νερό και ένα ουδέτερο, απαλό σαπούνι.

7. Διάλυμα από πράσινα φύλλα

αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας, μέντα


Αυτή η θεραπεία απαιτεί λίγη περισσότερη προετοιμασία. Ωστόσο, συμβάλλει ενεργά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας και πραγματικά αξίζει τον κόπο. Παρασκευάζεται από δύο λίτρα βραστό νερό και, στη συνέχεια, προσθέτετε μια χούφτα φύλλα μέντας, μια χούφτα φύλλα χαμομήλι, και μία ακόμα χούφτα φύλλα δάφνης. Αφήστε το διάλυμα για 5 λεπτά και στη συνέχεια κάντε το εξής: Βυθίστε τα πόδια σας σε μια μπανιέρα ή λεκάνη, αφού αναμίξετε μέσα στο διάλυμα ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα (διττανθρακικό νάτριο). Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή η λύση θα μπορούσε να προκαλέσει κνίδωση σε κάποιους ανθρώπους, οπότε συνιστάται προσοχή στη χρήση αυτής της θεραπείας.

 

 

8. Καυτερή πιπεριά

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, τα μπαχαρικά γενικότερα και οι καυτερές πιπεριές τσίλι ειδικότερα έχουν ιδιότητες που βοηθούν στην αποσυμφόρηση των φλεβών και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Γι ‘αυτό οι ειδικοί συνιστούν να τις προσθέσετε στη διατροφής σας σε μικρές ποσότητες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, για τα άτομα που δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε πιπεριές τσίλι, θα μπορούσαν να καταναλώνουν πιπέρι ή πάπρικα που, στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος γλυκιάς πιπεριάς, που δεν είναι τόσο πικάντικη.

9. Ρόφημα από φλοιό Καστανιάς

Αυτή η θεραπεία παρασκευάζεται βράζοντας 50 γραμμάρια φλοιού ινδιάνικης καστανιάς σε ένα λίτρο νερό για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σουρώσετε το ρόφημα και να το πιείτε αμέσως. Λόγω των ιδιοτήτων της, η ινδιάνικη καστανιά είναι ιδανική για την καλή κυκλοφορία του αίματος και τη μείωση του οιδήματος που προκαλεί η φλεβίτιδα.

10. Αιθέρια έλαια

αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας, αιθέρια έλαια

Η συμβολή των αιθέριων ελαίων είναι μεγάλη για τη μείωση της φλεγμονής στους κιρσούς και για την προώθηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος. Για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας, είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε στον εαυτό σας ένα μασάζ πάνω στις πληγείσες περιοχές. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να αρχίσετε στα πέλματα και τους αστραγάλους σας και σιγά-σιγά να κινηθείτε ανοδικά προς τους μηρούς. Οι κινήσεις του μασάζ πρέπει να είναι ήπιες και μαλακές, από κάτω προς τα πάνω, με ένα κυκλικό τρόπο. Η θεραπεία αυτή καλό θα είναι να γίνεται κυρίως τη νύχτα, έτσι ώστε τα αιθέρια έλαια μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα, ενώ κοιμάστε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Antani, M. R., & Dattilo, J. B. Varicose Veins. 2017.
  • Banerjee SK, Maulik SK. Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review. Nutr J. 2002 Nov 19;1:4.
  • de Moraes Silva MA, Nakano LC, Cisneros LL, Miranda F Jr. Balneotherapy for chronic venous insufficiency. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Aug 26;8(8):CD013085.
  • Campbell B. Varicose veins and their management. BMJ. 2006 Aug 5;333(7562):287-92. doi: 10.1136/bmj.333.7562.287.
  • Owczarek A, Kolodziejczyk-Czepas J, Woźniak-Serwata J, Magiera A, Kobiela N, Wąsowicz K, Olszewska MA. Potential Activity Mechanisms of Aesculus hippocastanum Bark: Antioxidant Effects in Chemical and Biological In Vitro Models. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 22;10(7):995.
  • Sano A, Tokutake S, Seo A. Proanthocyanidin-rich grape seed extract reduces leg swelling in healthy women during prolonged sitting. J Sci Food Agric. 2013 Feb;93(3):457-62.
  • Soleti R, Coué M, Trenteseaux C, Hilairet G, Fizanne L, Kasbi-Chadli F, Mallegol P, Chaigneau J, Boursier J, Krempf M, Geoffriau E, Andriantsitohaina R, Ouguerram K. Carrot Supplementation Improves Blood Pressure and Reduces Aortic Root Lesions in an Atherosclerosis-Prone Genetic Mouse Model. Nutrients. 2021 Apr 2;13(4):1181.
  • Tabassum N, Hamdani M. Plants used to treat skin diseases. Pharmacogn Rev. 2014 Jan;8(15):52-60.
  • Weseler AR, Bast A. Masquelier’s grape seed extract: from basic flavonoid research to a well-characterized food supplement with health benefits. Nutr J. 2017 Jan 19;16(1):5.
  • Yong YL, Tan LT, Ming LC, Chan KG, Lee LH, Goh BH, Khan TM. The Effectiveness and Safety of Topical Capsaicin in Postherpetic Neuralgia: A Systematic Review and Meta-analysis. Front Pharmacol. 2017 Jan 10;7:538.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.