Φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και θεραπεία

Η φλεβίτιδα κατά την εγκυμοσύνη είναι πολύ συχνή, καθώς οι ορμονικές και ανατομικές αλλαγές ευνοούν την ανάπτυξη αυτής της νόσου.
Φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και θεραπεία
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 01 Ιουνίου, 2023

Η φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι ένα κοινό πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν μεταβολές στις φλέβες των γυναικών όταν είναι μεταξύ 20 και 25 ετών, αλλά όχι έγκυες. Όμως, καθώς αυτές δεν είναι πάντα ορατές, μερικές φορές εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το θέμα είναι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η θρόμβωση ή ακόμη και η πνευμονική εμβολή.

Τι είναι η φλεβίτιδα;

Φλεβίτιδα είναι η φλεγμονή των φλεβών. Ή, ακριβέστερα, η φλεγμονή των τοιχωμάτων μιας φλέβας.

Μερικές φορές, αυτό συνδέεται με το σχηματισμό θρόμβου στην ίδια περιοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μιλάμε για θρομβοφλεβίτιδα.

Συνηθέστερα, το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται στα πόδια, καθώς η κυκλοφορία γίνεται από τα πόδια προς την καρδιά. Η παρατεταμένη ακινησία αποτελεί επίσης παράγοντα πρόκλησης.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτής της νόσου είναι η εγκυμοσύνη, η προχωρημένη ηλικία, η χρήση αντισυλληπτικών και το υπερβολικό βάρος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να σχηματιστεί θρόμβος και να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή.

Φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη

Η φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι συχνή, λόγω του γεγονότος ότι η ίδια η εγκυμοσύνη προκαλεί μεγαλύτερη πηκτικότητα στο αίμα. Επίσης, ο οργανισμός της εγκύου παράγει περισσότερα αιμοπετάλια. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

Από την άλλη πλευρά, η διεύρυνση της μήτρας είναι ένας παράγοντας που συμπιέζει τη φλεβική επιστροφή και εμποδίζει τη φυσιολογική κυκλοφορία. Ο κίνδυνος φλεβίτιδας κατά την εγκυμοσύνη είναι υψηλότερος στις μητέρες που πρέπει να ξεκουραστούν.

Η διαταραχή μπορεί να είναι 2 τύπων:

 • Επιφανειακή: Εάν λαμβάνει χώρα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι σπάνια επικίνδυνη.
 • Βαθιά: Εάν συμβαίνει σε βαθύτερες, μεγαλύτερης διαμέτρου φλέβες. Αυτό θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό λόγω του κινδύνου που ενέχει. Είναι επίσης γνωστή ως βαθιά φλεβική θρόμβωση.
A blood clot.
Οι θρόμβοι που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ονομάζονται έμβολα. Όταν προσκρούουν σε ζωτικά όργανα, δημιουργούν επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της φλεβίτιδας στην εγκυμοσύνη ποικίλλουν, ανάλογα με το αν η πάθηση είναι επιφανειακή ή βαθιά. Στην περίπτωση της επιφανειακής φλεβίτιδας, τα κύρια συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Αύξηση του όγκου της φλέβας, ανιχνεύσιμη με ψηλάφηση
 • Ερυθρότητα του δέρματος (ερύθημα)
 • Πόνος και θερμότητα στην περιοχή
 • Πυρετός

Εάν η φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι βαθιά, τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Χλωμό ή γαλαζωπό δέρμα στην πληγείσα περιοχή
 • Πρήξιμο στο πόδι (οίδημα)
 • Ταχυκαρδία
 • Πόνος
 • Πυρετός

Πολλές φορές, η φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη δεν δημιουργεί συμπτώματα. Ομοίως, η ένταση αυτών των συμπτωμάτων δεν καθιστά πάντα δυνατή την πρόβλεψη της έκβασης της κατάστασης.

Φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη: Θεραπεία

Ο κύριος στόχος της θεραπείας της φλεβίτιδας στην εγκυμοσύνη είναι η διάλυση του θρόμβου που έχει σχηματιστεί και η πρόληψη του σχηματισμού νέων. Συνήθως χορηγείται με ένεση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους (LMWH). Άλλα φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, πρέπει να αποφεύγονται στις έγκυες γυναίκες.

Εάν η φλεβίτιδα είναι επιφανειακή, συνήθως χορηγείται καθημερινή ένεση LMWH για 6 εβδομάδες. Εάν είναι βαθιά, η θεραπεία παρατείνεται σε 12 εβδομάδες ή περισσότερο.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, αντενδείκνυνται. Δημιουργούν κίνδυνο αιμορραγίας ή δυσμορφιών στο έμβρυο.

Συνιστώνται αρκετοί υπέρηχοι Doppler παρακολούθησης. Πραγματοποιούνται σχεδόν πάντα κάθε 15 ημέρες για την παρακολούθηση της εξέλιξης. Επιπλέον, ο γιατρός συνταγογραφεί κάλτσες συμπίεσης τύπου 3.

Εάν, μετά την εφαρμογή αυτών των μέτρων, εμφανιστούν νέοι θρόμβοι, τότε θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Αυτή συνίσταται στην τοποθέτηση ενός φίλτρου στην κάτω κοίλη φλέβα, πέρα από τα νεφρικά αγγεία. Το μέτρο αυτό εμποδίζει τους θρόμβους να φτάσουν σε ζωτικά όργανα.

A scan.
Το υπερηχογράφημα Doppler επιτρέπει την πολύχρωμη απεικόνιση της ροής του αίματος σε διάφορες περιοχές του σώματος.

Συμβουλές και συστάσεις που πρέπει να ακολουθηθούν

Υπάρχουν ορισμένα απλά μέτρα που βοηθούν στην πρόληψη της φλεβίτιδας στην εγκυμοσύνη. Το πρώτο είναι να παραμείνετε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ένας καθημερινός περίπατος 20 λεπτών ή το κολύμπι αρκούν.

Άλλα κατάλληλα μέτρα είναι τα εξής:

 • Μη φοράτε φλατ παπούτσια ή παπούτσια με ψηλά τακούνια. Συνιστάται τα παπούτσια να έχουν τακούνι 4 εκατοστών, για να προάγεται η κυκλοφορία στη γάμπα.
 • Κοιμηθείτε από την αριστερή πλευρά. Αυτό βοηθά στην αποσυμπίεση της κάτω κοίλης φλέβας, η οποία επηρεάζει όλες τις φλέβες της λεκάνης και των ποδιών.
 • Φοράτε κάλτσες συμπίεσης κατά τη διάρκεια μακρινών ταξιδιών. Επίσης, σηκωθείτε κάθε 2 ώρες για να ενεργοποιήσετε την κυκλοφορία.

Η φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία κατά τον τοκετό. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι θρόμβοι αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της λοχείας και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις 6 εβδομάδες.

Η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο.

Εάν μια έγκυος αισθανθεί πόνο που μοιάζει με κράμπα στο πόδι της και δεν υποχωρεί, ειδικά εάν υπάρχει ερυθρότητα, πρήξιμο ή θερμότητα, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί αμέσως γιατρό. Η φλεβίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι μια σοβαρή κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ortiz, P., Javier, J. J., & Carvalho, R. (2013). Patología del sistema venoso superficial. Tromboflebitis, cuando anticoagular. Revisión del tema. Revisión de protocolos de tratamientos. Biomedicina, 8(3), 16-23.
 • Gil, D. (2007). Embolia pulmonar. Rev. Méd. Clín. Condes, 103-109.
 • Minetti, A., Haberstich, R., Feugeas, O., & Langer, B. (2007). Accidentes tromboembólicos venosos y embarazo. EMC-Ginecología-Obstetricia, 43(4), 1-13.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.